KORDIĆ "Nema pravnog lijeka da se zaustavi izgradnja HNK, ne nasjedajte na huškačku retoriku"

Mario Kordić
Hercegovina.info

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić održao je danas konferenciju za medije povodom nastavka izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a zbog čega su prije nekoliko dana održani prosvjedi.

"Prateći rad HNK barem zadnje dvije godine od kada sam ja ovdje u mandatu, a i vi mediji pratite njihov rad, na zadnjoj sjednici je jednoglasno HNK dobilo podršku svih 35 vijećnika koji ondje sjede za svoj rad. Čak smo imali priliku i čestitati im na fantastičnim rezultatima koji su napravljeni. Direktor kazališta je ovdje bio i ispričao nam je što se posljednjih godinu dana radilo. To smo imali priliku i pratiti".

Vlada Federacije je stala iza izgradnje HNK-a.

"Kada spomenemo Federalnu Vladu i odnos prema toj ustanovi i instituciji vidjeli ste da je u ovom i prošlogodišnjem Proračunu Federalne Vlade potpomognuto HNK s ozbiljnim iznosom novca kako bi se ubrzao nastavak izgradnje jednog takvog objekta".

Mario Kordić je istaknuo kako je imao potrebu obratiti se javnosti te pozvati građane da ne nasjedaju na huškačku retoriku, te da HNK ima sve potrebne dozvole te podršku Vlade Fedracije BiH.

Mario Kordić

"Povod presice su prosvjedi koji se već drugi put održavaju, a vezani su za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta. Imao sam potrebu kao gradonačelnik pozvati na razum. Osobno smatram da nije dobro da se na ovakav način prosvjeduje i da se pravi u gradu Mostaru jedna ružna tenzija između dvije nacionalne zajednice. Ne bih želio da ovo eskalira u nekom pogrešnom smjeru", kazao je Kordić u uvodu.

Istaknuo je kako ga žalosti iskorištavanje kulturne ustanove za međunacionalna potpirivanja. Razočaran je Islamskom zajednicom.

"Što se tiče samog HNK i početka izgradnje, dužan sam podijeliti nekoliko stvari koje su u više navrata komunicirane, ali prilika je da to ponovno podijelim. HNK je sukladno regulacijskim planovima Grada Mostara i sukladno svim pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine, kada je građenje u pitanju, ishodovalo sve potrebne dozvole i nastavljeno je graditi HNK koje je započeto davno. S obzirom na to da se radi o jednom kulturnom objektu mene jako žalosti činjenica da su ovi prosvjedi organizirani od strane Islamske zajednice i da se jedna plemenita stvar, a smatram stvarno svaku kulturnu ustanovu, u bilo kojem gradu, u bilo kojem mjestu, bilo kojeg predznaka jednom plemenitom pričom, da se stavlja u nekakav kontekst, da se bilo kome što zabranjuje ili da to ima nekakav drugačiji predznak osim samo kulturnog i kao takav bih volio da je stvarno prepoznat", istaknuo je Kordić.

Svi umjetnici u Mostaru su jedinstveni bez podjela i svi su za izgradnju HNK-a.

"Kada razgovarate s umjetnicima koji nađu svoje mjesto u HNK, kao i u svim drugim kazalištima u gradu Mostaru i BiH, primijetit ćete da oni fantastično surađuju, rade koprodukcije zajedno i da su to predstave koje osvajaju silne nagrade na različitim festivalima. Što unutar BiH, isto tako i na međunarodnim festivalima. Isto tako razgovarajući s tim ljudima sam vidio jednu iskrenu podršku tom projektu, nevezano jesu li ti glumci ili kazališni djelatnici Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili bilo tko drugi. Svi oni kao profesionalci podržavaju izgradnju jedne takve institucije i to me veseli.

Huškačka retorika vraća nas u ratne godine, istaknuo je Kordić.

"Jednako tako me žalosti da je pod dirigentskom palicom Islamske zajednice ovo sve skupa poprima nacionalni predznak, nešto što to nije. U tom kontekstu sam kao gradonačelnik imao potrebu pokušati spustiti loptu na zemlju, zaustaviti bilo kakve moguće daljnje tenzije ili produbljivanje krizne situacije u Mostaru. Razumijem i politički kontekst ove cijele priče, međutim niti je vrijeme, niti je mjesto niti je ustanova preko koje se treba takva jedna utakmica voditi. Osuđujem bilo kakav poziv na prosvjede ili izjave tipa "nećemo to mirno gledati". To je huškačka retorika i nije dobrodošla Mostaru, koji u posljednje dvije godine pokušava naći svoj put i izlazak iz 90-ih, ratnih i radikalnih retorika. Mislim da to uspješno radimo. Ne bih želio da netko koristi bilo koju instituciju ili situaciju u gradu Mostaru da nas vraća godine nazad, već upravo suprotno da sagledamo točno što se događa i da nađemo rješenje izlaska iz ove situacije te da nastavimo priču grada Mostara kako pričamo zadnje dvije godine, a to je da je ovo grad svih koji žele živjeti ovdje, da su sve institucije otvorene za sve one koji žele biti dio te priče i zajedništva. U tom kontekstu pozivam sve građane da ne nasjedaju na huškačke i zavađujuće politike i provokacije. Zahtijevam od svih aktera, vjerskih ili političkih, odgovornost kada je ova tema u pitanju.

Mario Kordić

Upitan razgovara li se aktivno sa svim stranama i akterima, Kordić je jasno rekao:

"U više navrata u posljednje dvije godine. Gradonačelnikova vrata su otvorena za sve i svakoga tko ima potrebu razgovarati na neku temu. U više navrata sam bio u posjeti Islamskoj zajednici, Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi i svim ustanovama u gradu Mostaru. To komuniciramo cijelo vrijeme. Nije ovo nešto što ja želim kao prepucavanje preko medija već je ovo više jedan poziv građanima Mostara da ne nasjedaju i da se ne koriste ustanove za nekakve političke obračune i u svrhu političkih pritisaka. Svjesni ste da živimo u razdoblju kada se i formira Županijska Vlada. Nedopustivo je da bilo tko u Mostaru koristi bilo koju ustanovu za političke ciljeve. Politika se zna gdje se i kako vodi, a sve ovo drugo treba biti tamo gdje jest, a to je domena kulturni djelatnika. Otiđite na bilo koju predstavu u HNK-a, u Pozorište, u Lutkarska pozorišta, imamo pregršt ustanova. Tamo ćete vidjeti dobronamjerne ljude, ljude koji uživaju u kulturi i toga nam nikada neće biti dovoljno. Bilo koja ustanova da se gradi u tom kontekstu bit će podržana od ove Gradske uprave i mene osobno. Bilo je puno razgovora i ne vidim zašto je uopće došlo d situacije da netko ima potrebu izlaziti i zaustavljati gradnju bilo kojeg projekta, a kamoli kulturnog projekta s obzirom na to da smo u više navrata prezentirali dokumentaciju i objašnjavali situaciju. Očito to nije bilo dovoljno i došlo je do čega je došlo".

On je istaknuo kako nema nikakvog pravnog lijeka koji bio mogao zaustaviti izgradnju.

"Ne postoji, nema ni potrebe, nije ovo tema od jučer. Već duže vremena se stavljala pod upitnik dozvola za HNK i ona je preispitana u više navrata od svih relevantnih institucija u BiH, čak je bila i predmet Tužiteljstva koje je jasno dalo svoj sud o svemu. Papiri i građevinska dozvola su jasno čisti. Volio bih da su svi drugi dokumenti, odnosno sve druge ustanove i objekti koji se grade u Mostaru, rađeni po jednom takvom principu. Danas ne bi imali ono što zovemo urbicid i problem s ilegalnom izgradnjom. Nema potrebe zaustavljanje jednog takvog objekta. Ono što me žalosti je da se koriste nedemokratska sredstva, da se pravi pritisak na upravu, kako Gradsku tako i upravu HNK-a. To je objekt koji ima svu potrebnu dokumentaciju i gradit će se sve dok financijska sredstva budu dovoljna. Koliko je stvar ista, transparentna i uredna govori i Federalni Proračun na koji aplicirate, a gdje su vrlo strogi kriteriji. Podržan je projekt, provjerena dokumentacija, inače se ta sredstva ne bi u Proračunu nalazila".

S novinarskom konstatacijom kako se svi gradovi šire prema periferiji, a samo se u Mostaru "popunjava svaka slobodna rupa" Kordić se nije složio.

"Ne bih se složio, ali razumijem što me pitate. Grad Mostar je u posljednje dvije godine donio Izmjene i dopune Prostornog plana i uradili smo osam regulacijskih planova do sada. Ako pogledate koji su to planovi, to su planovi u prstenu oko grada s vrlo jasnom idejom da u tim područjima osiguramo i napravimo planove na širenje i razvoj rada u tom djelu. Kolonija, Tekija koja će biti na sljedećoj sjednici, Sjeverni logor koji je završen, regulacijski planovi industrijskih zona i sve ostalo. Kroz planove, odluke i dokumentaciju koju donosimo pokušavamo da se grad počne širiti van centralne zone. Vidimo užurbanu aktivnost u građevinskim propisima gdje se izdaju dozvole, gdje ljude na konto njih podnose zahtjeve i vrlo brzo ćemo svjedočiti jednoj ozbiljnoj građevinskoj aktivnosti na tim perifernim zonama grada Mostara. Naravno da postoje i građevinske parcele koje se nalaze u gradu Mostaru i one su privatne. Kada privatnik odluči na njoj nešto graditi on podnese zahtjev i Grad je dužan shodno pozitivnim propisima izdati dozvolu i to radimo. Činjenica jest, i to ste u pravu, da se puno gradilo u središtu grada i dobrim djelom smo ostali bez zelenih površina i grad je dobro napučen. No, ono što smo mi mogli i što je u našoj domeni to smo i napravili. 

Mario Kordić

O Uborku

"Upravo sam bio na sastanku s novom ministricom Federalnog ministarstva okoliša. Razgovarali smo, ovo je drugi sastanak u tjedan dana i stalno je tema deponija. Dogovorili smo 19. lipnja sastanak u Sarajevu sa svim akterima i Udruženjem, strukom, predstavnicima Grada Mostara i upravom poduzeća Deponija kako bi po ne znam koji put pokušali pronaći zajednički jezik i otkočiti procese. Mi smo spremni za sanaciju, fazu prilagodbe. Nedostaje nam taj jedan famozni dokument koji spominjemo posljednje dvije godine, a to je okolišna dozvola koju ne možemo dobiti u koliko se svaki put na nju netko žali. Ulazimo u jednu pravnu zavrzlamu, u jedan začarani krug i iz njega ne uspijevamo izaći. Stvar je ovdje samo da još nekoliko puta pokušamo zadobiti povjerenje građana. Svoje račune ćemo ispostaviti kada sve završimo i odgovorni biti prema tome, ali moramo imati povjerenje inače se nećemo pomaknuti s mrtve točke."

O Zračnoj luci Mostar

"Što se tiče zračne luke svjedočite liniji koja je krenula 2. svibnja Zagreb - Mostar i ona je iznad naših očekivanja bolje popunjena. Očekivali smo manji angažman jer marketing još nije do kraja odradio svoje, ali trenutno je popunjenost između 40 i 50 posto, što smatramo dobrim za ovo razdoblje. Razmišlja se kako dalje povećati broj linija, poboljšati usluge. Uprava je jako angažirana, komunicira na sve strane i moje mišljenje je da je Zračna luka s novim menadžmentom na dobrom putu i da će 2024. godina biti iskorak kada su u pitanju niskobudžetne kompanije, redovne linije charter linije. Sve ide u pozitivnom smjeru.

Za bazen osigurano 70 posto sredstava

"Raspisan je natječaj za odabir izvođača i 20. srpnja je rok. Nakon toga ide procedura evaluacije ponuda. Ukoliko ne bude nekih tehničkih problema u smislu žabi, čim budemo imali izvođača krećemo s radovima. Financijska sredstva su na računu, 9 milijuna maraka i to je 70 posto ukupne investicije i to je dovoljno u ovoj godini i sljedećoj da privedemo bazen kraju. Nedostajat će nam dio od 30 posto. Razgovarat ćemo s Federalnom Vladom, fondovima, vidjeti što imamo od rezervi u proračunu Grada Mostara, ali siguran sam da ćemo bazen završiti u najkraćem mogućem roku. Znam da svima žuri pa tako i meni. Volio bih da je to već jučer, a ne sutra. To je složeni objekt i ima puno predradnji, a sama izgradnja je dvije godine", zaključio je Kordić.
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.