NULTI PACIJENT Pojavu koronavirusa u Mostaru istražuje i FUP

CSI Mostar SKB Mostar
Ilustracija hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo istražuje način pojave koronavirusa u Mostaru, a za određene provjere angažirana je i Federalna uprava policije, detašman u Mostaru.  S obzirom da je predmet u fazi istrage, više detalja trenutačno ne bi otkrivali, a o rezultatima istrage javnost će biti pravodobno informirana.

„Navedeni predmet je u fazi istrage i Tužiteljstvo postupa po istom, te se poduzimaju sve istražne radnje kako je to navedeno u našem ranijem priopćenju. Tužiteljstvo u ovom predmetu postupa krajnje profesionalno, odgovorno i sukladno zakonu, štiteći javni interes uz puno uvažavanje prava građanina, te odbacujemo sve konstrukcije i prigovore o neprofesionalnom radu“, navodi glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ Ana Raič.

Ranije je priopćeno da će s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti za neko od kaznenih dijela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od liječnika koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, tužiteljstvo putem naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba.

Bolnica se u međuvremenu očitovala oko situacije s prvooboljelim, što je županijski ministar zdravstva proslijedio federalnom. Što stoji u očitovanju javnost još ne zna, ali je izvjesno da se u bolnici neće ograditi od očitog propusta koji je napravio liječnik, primivši u jeku epidemije pacijenta s upalom pluća, koji je ranije bio zdrav, među plućne bolesnike i onkološke pacijente. Navodno doktor nije znao da pacijent, ujedno i kum, ima koronavirus.

No, i da nije znao, te je obmanut, je li moguće da nije posumnjao na mogućnost zaraze koronavirusom kod ovog pacijenta, dok se cijeli svijet bori s koronavirusom, pa je naivno upalu pluća tretirao kao gripu.

Ravnateljstvo bolnice još nije na razini svijesti da se ogradi od lošeg, i odgovorno nastupi prema javnosti u ovom predmetu, te će se, izvjesno je, kao i na tiskovnoj, i u očitovanju braniti neznanjem. Dogodilo im se, slučajno, sazad. I dok u RS-u kako reče Milorad Dodik – jure klastere i užurbano testiraju, u Mostaru policija i tužiteljstvo će mjesecima utvrđivati kako je neko dobio virus. Sve će biti ogrnuto velom tajne, koja se lako razokrije već na prvoj granici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.