EKSKLUZIVNO  Koliko je puta iz BiH izašao prvooboljeli od koronavirusa

Koronavirus Mostar granica
hercegovina.info

Cijela država bavi se pitanjem je li prvooboljeli od koronavirusa u Mostaru boravio u inozemstvu, ili je pak koronavirus dobio u Mostaru, kako tvrdi.

Institucije u BiH već barataju podacima da je oboljeli u nekoliko navrata ulazio i izlazio u BiH, nekada sam, a nekada u pratnji, kako u veljači, tako i u ožujku.

Sredinom veljače izašao je iz BiH, kao i početkom ožujka, i krajem siječnja. U ožujku se vratio isti dan, u veljači nema podataka kad se vratio, pa tako nije jasno dokle je u EU mogao doći, saznaje ekskluzivno hercegovina.info.

Navodno je i osoba koja je prigodom putovanja bila u njegovoj pratnji također testirana na koronavirus, a nije pozitivna.

Prvooboljeli je lokalni gospodarstvenik, koji je u sred epidemije koronavirusom s upalom pluća upao na Odjel za plućne bolesti, umjesto na Infektivno Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. Liječnik koji ga je primio nalazi se u samoizolaciji, a nije suspendiran, premda je Sveučilišnu kliničku bolnicu uvalio u nemale probleme. Na koronavirus je pozitivna supruga prvooboljelog i najmanje jedna radnica, koja je i rodila.

Protiv bolnice koja je sve do nazad par dana odgovorno postupala po pitanju koronavirusa sada se vodi i istraga, a imaju i interne probleme s infekcijom. Šefica spomenutog liječnika pozvala je da se prekine linč na njezina kolegu optuživši medije za novonastalu situaciju, umjesto da javnosti odgovorono i objektivno kaže – kolega je pogriješio, biti će sankcioniran.

Nadležni izjavljuju kako prvooboljeli negira da je bio u inozemstvu, te da mu se „mora“ vjerovati. Iste informacije potvrđene su i na jučerašnjoj konferenciji za tisak, premda podatci koji se lako mogu dobiti od graničnih službi BiH i Hrvatske kažu da je izlazio iz BiH i ulazio u Hrvatsku ove godine najmanje 3 puta - u siječnju, veljači i ožujku.
Za prvooboljelog, potvrdio je dr. Jurica Arapović, nema konkretnog epidemiološkog podatka.

I to je ono što nas sve tu zabrinjava. Zapravo sada trebamo tražiti tko je nulti pacijent koji ga je inficirao", ispričao je Arapović. Upitan tvrdi li prvooboljeli i dalje da nije bio u inozemstvu, Arapović je rekao da tvrdi. „Koliko mi znamo po epidemiološkim anamnezama, pregledan je od nekoliko liječnika, i takav podatak nemamo“, kazao je Arapović.

Nadovezao se Kvesić, istaknuvši da je njima informacija o kretanjima prvooboljelog zanimljiva samo se epidemiološke strane, što je posve i logično, jer se zna zbog čega postoji bolnica, a zbog čega policija i tužiteljstva.

Županijsko Tužiteljstvo formiralo je kazneni predmet oko prijema pacijenta u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojeg se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom.

„U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti za neko od kaznenih dijela protiv zdrvalja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od liječnika koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, tužiteljstvo će putem naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba“.

Mediji su jučer objavili i navodni demantij obitelji prvozaraženog, u kojem on, među ostalim, kaže da je žrtva medijskog linča, i da u Italiji nije bio od ljeta prošle godine. „Želim još jednom ponoviti kako ni ja ni moja supruga nismo putovali u Italiju, te kako je očigledno da smo zaraženi negdje u gradu. Niti ja niti bilo tko od nas nije ništa skrivao, nismo postupali neodgovorno niti učinili bilo što da svjesno ugrozimo bilo koga“, istaknuto je u tom demantiju.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.