Nema mjesta panici!

gripa, Renato Glavaš, Ana Marija Dedić, Klinička bolnica Mostar, svinjska gripa, A(H1N1), Nova gripa, svinjska gripa, bakterije, gripa, Mostar, žena, posao, bolest, svinjska gripa, gripa, zaštita, lijek, gripa, mit, laž, cjepivo, gripa, prehlada, gripa, zdravlje, prehlada, lijek za prehladu, temperatura, zdravlje, virus, prehlada, namirnice, pogoršanje prehlade, bolest, pogreške, upala grla, liječenje, lijek, viroza, gripa, savjeti, zdravlje, prehlada, liječenje, prehlada, kako spriječiti, zlatna pravila, zima, najčešće greške, gripa, BIH, veljača, gripa, preventiva, kako spriječiti, spriječavanje, gripa, lijekovi, hrana, izbjegavanje, gripa, gripa, pandemija gripe, Svjetska zdravstvena organizacija, prehlada, simptomi, gripa, prehlade, lijek za prehladu, gripa, BIH, viroza, savjeti, prehlada, hrana za jelo, prehlada, pogoršanje prehlade, gripa, nepoznate stvari o gripi, virusi, gripa, često pranje ruku, prehlada, izliječenje, prirodan lijek, gripa, Gripa H3N8, svinjska gripa tamiflu, Nov

Iz Omerovićevog ministarstva kažu da je Glavaš primljen u Sveučilišno-kliničku bolnicu Mostar sa simptomima teške obostrane upale pluća, dok iz Mobilnog tima HNŽ-a naglašavaju da je pacijent primljen s visokom temperaturom i u vrlo teškom stanju i da je od samog prijema krenula borba za njegov život.

Iz SKB-a su ranije rekli da je Glavaš preminuo od posljedica opsežne upale pluća, iskašljavanja krvi i visoke temperature, no glasnogovornica bolnice Ana Marija Dedić jučer nam nije mogla dati više informacija o ovom slučaju dok Stručno vijeće SKB-a ne odobri izlazak informacija u javnost. Jučer je u javnost procurila i informacija da je liječnica Infektivnog odjela SKB-a pozitivna na novi virus, no iz ove institucije to nisu željeli komentirati.

Optužbe na račun bolnice

Prijetelji pokojnog Glavaša su nam potvrdili da je on posljednjih nekoliko godina imao problema s plućima, no oni optužuju SKB tvrdeći da Renato nije imao adekvatan tretman u mostarskoj bolnici.

Prema njihovim tvrdnjama, Glavaš se još od ponedjeljka javio u bolnicu s temperaturom od 40 stupnjeva, ali je vraćen kući. Tek u petak je primljen na bolničko liječenje i to nakon inzistiranja obitelji i prijatelja. Prijatelji tvrde da Renato preko vikenda nije imao adekvatan liječnički tretman i da je umro supruzi na rukama.

''Nova bolnica jeste dobro opremljena, ali kakva je briga o pacijentima. Mislim da ćemo pokrenuti pitanje nečije odgovornosti zbog Renatove smrti'', rekao nam je jedan od njegovih prijatelja. Član Mobilnog tima HNŽ-a Pero Pavlović kaže da se osobe s kroničnim bolestima teže mogu oduprijeti virusu.

''Teške simptome razvijaju uglavnom bolesni i slabi i pitanje je kako bi njihov organizam djelovao i na običnu gipu'', kažu iz Mobinog tima. Dr. Davor Pehar, član Mobilnog tima kratko nam je prokomentirao da mjesta za paniku i pored svih informacija s terena nema i da se građani samo trebaju držati liječničkih uputa.

Nema obustavljanja natave

U posljednjih nekoliko dana, činjenica je, osjetno je povećanje pacijenata s različitim simptomima koji sliče gripe, no liječnici upozoravaju da nema potrebe za pretjeranom zabrinutošću.

Mobilni timovi u našoj državi poslali su naputke općinama i bolnicama kako da se bore protiv gripe, a za sada nema prostora i razloga za eventualno proglašenje epidemije ili zatvaranje škola. Ministar Omerović kaže da se za sada ne može govoriti o obustavljanju školske nastave, javnih skupova i manifestacija.

Prije dvadesetak dana oboljevanje je bilo sporadično u BiH, ali situacija se mijenja iz dana u dan i broj oboljelih je veći.

S jučerašnjim danom, u FBiH je potvrđena oboljelost 127 osoba, u Brčko Distriktu 21 i u Republici Srpskoj 87, naveo je Omerović. Svinjska gripa, ili virus A(H1N1), kažu stručnjaci nije ništa teži ili smrtonosniji od onih koje su svijet, pogađale ranije. Primjerice od gripe A(H1N1) do sada je u svijetu umrlo oko 6.500 osoba.

Sezonska gripa u nekim europskim zemljama poput Italije i Velike Britanije odnose godišnje oko 8.000 života, dok u SAD-u od sezonske gripe umre godišnje oko 35.000 osoba. U cijelom svijetu godišnje sezonska gripa ubije od 250 do 500 tisuća ljudi, piše Dnevni list.