FEDERACIJA 194 pacijenta čekaju bubreg, 24 jetru, 23 rožnicu

Bolnica doktori
Ilustracija/hercegovina.info

Centar za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva vodi liste čekanja za presađivanje organa, i to za svaki organ, odnosno tkivo posebno, a sudeći prema istima 241 pacijent u Federaciji čeka presađivanje organa. 

“Prema evidenciji Centra za transplantacijsku medicinu na dan 27.10.2021. godine na federalnu listu čekanja za presađivanje bubrega upisnaa su 194 pacijenta, na federalnu listu čekanja za presađivanje 24 pacijenta, dok su na federalnu listu čekanja za presađivanje rožnice upisana dvadeset i tri pacijenta 23 pacijenta”, potvrdili su za Hercegovina.info iz Federalnog ministarstva zdravstva. 

Pandemija COVID-19 je u jednom razdoblju paralizirala programe transplantacije diljem svijeta, pa tako i u Federaciji BiH, a epidemiološke mjere uvedene s ciljem obuzdavanja pandemije ostavile su nesagledive posljedice na svakodnevni život, ekonomiju, ali jednako tako i na program transplantacije, kao i zdravstveni sustav u cjelini, kažu iz resornog federalnog ministarstva.


Pandemija sve usporila

Zdravstvene ustanove i u uvjetima pandemije rade redovite kontrolne preglede transplantiranih pacijenata, pacijenata kandidata za transplantaciju koji su već prijavljeni na liste čekanja za presađivanje organa, kao i obradu i prijavu na liste čekanja novih pacijenata kandidata za presađivanje organa.

Od početka pandemije COVID-19 do danas, u cilju sagledavanja mogućnosti za sigurnu provedbu programa transplantacije u  Federaciji BiH, održano je nekoliko sastanaka  sa predstavnicima kliničkih centara, Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH,  Donorske mreže u BiH, i Zavoda zdravstvenog osigiranja i reosiguranja Federacija BiH, naveli su.

Također, Federalno ministarstvo zdravstva je u više navrata, tražilo očitovanje transplantacijskih centara o mogućnostima za provedbu programa transplantacije u uvjetima pandemije, te zaprimilo odgovore u kojim se iskazuje spremnost za sudjelovanje u programu transplantacije, kako kadaverične tako i žive rodbinske transplantacije bubrega, ali da realizacija istog prije svega ovisi o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.   

"U prilog navedenom govori činjenica da su u UKC Tuzla u 2021. godine, u uvjetima povoljnije epidemiloške situacije uspješno realizirane dvije žive srodničke transplantacije bubrega, a prema saznanjima Ministarstva zdravstva u UKC Tuzla i KCU Sarajevo u tijeku su aktivnosti na pripremi pacijenata kandidata za živu rodbinsku transplantacije bubrega, čija realizacija ovisi o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i podrazumijeva poštivanje svih propisanih mjera zaštite od COVID-19 infekcije, te zahtijeva adekvatnu procjenu svakog pojedinačnog slučaja, prethodnu suglasnost tima, kao i konzultaciju s infektolozima", naveli su.

"Također, u KCU Sarajevo u rujnu 2021. godine, u skladu sa medicinskim kriterijima potvrđena moždana smrt i dobiven pristanak obitelji za darivanje organa i tkiva,  nakon čega  su u kliničkim centrima Tuzla i Sarajevo realizirane transplantacije. Prema izvješćima bolničkih transplantacijskih koordinatora, moždana smrt je u razdoblju siječanj - kolovoz 2021. godine potvrđena kod još sedam pacijenta, gdje u tri slučaja nije dobiven pristanak obitelji za darivanje organa i tkiva, dok se u četiri slučaja razgovoru sa obitelji nije pristupilo iz razloga organizacijskih problema uzrokovanih pandemijom COVID -19, te nemogućnosti realizacije transplantacija", istaknuli su. 

Nadalje, pacijenti kandidati za transplantaciju, na prijedlog kliničkih centara i u s skladu odredbama Pravilnika o načinu i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inozemstvo, su i za vrijeme pandemije ostvarivali pravo na liječenje u inozemstvu, a na način kako je to propisano citiranim Prvilnikom. 

Činjenica je da naprijed navedeno nije dovoljno kako bi se odgovorilo potrebama  građana  Federacije BiH za zdravstvenim uslugama iz oblasti transplantacije, ali svakako predstavlja pomak u odnosu na proteklo razdoblje. Federalno ministarstvo zdravstva nije zadovoljno postojećim stanjem u transplantacijskoj medicine, te će i dalje nastaviti aktivno raditi na poboljšanju iste kroz kontakte i suradnju sa transplantacijskim centrima, kazali su.


SKB u završnoj fazi

Ravnatelj SKB-a Ante Kvesić već desetak godina obećava transplantacije u Mostaru, te smo pitali u kojoj je fazi SKB Mostar. Sudeći prema odogovoru, čini se da bi konačno i ta ustanova uistinu i mogla krenuti s transplantacijom, odnosno stvorila je tehničke pretpostavke. 

„U skladu sa odredbama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, kao i drugim propisima kojim je regulirana oblast transplantacije u Federaciji BiH,  SKB Mostar se obratio Federalnom ministarstvu zdravstva sa zahtjevima za verifikaciju transplantacijske djelatnosti, i to zahtjevom za verifikaciju programa transplantacije srca i zahtjevom za verifikaciju programa transplantacije rožnice“, kazali su. 

„Uz zahtjev za verifikaciju programa transplantacije srca u SKB Mostar dostavljena je cjelovita dokumentacija utvrđena Pravilnikom o uvjetima prostora, opreme i kadra, kao i postupku verifikacije zdravstvenih ustanova i laboratorija koje obavljaju transplantacijsku djelatnost („Službene novine Federacije BiH“, br. 21/14 i 22/16)“. 

„Stručna komisija za verifikaciju programa transplantacije srca u SKB Mostar, imenovana od strane federalnog ministra zdravstva, ostvarila je uvid na licu mjesta, te ustanovila ispunjenost uvjeta prostora, opreme i kadra za obavljanje navedene djelatnosti, te je procedura verifikacije programa transplantacije srca u SKB Mostar u završnoj fazi. SKB Mostar pokrenuo je i proceduru za verifikaciju programa transplantacije rožnice, koja je također u završnoj fazi“, zaključuju iz federalnog Ministarstva zdravlja. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.