Mostarci se boje testiranjua na HIV virus

Stop AIDS

Povijest ovog datuma seže od 1988. kada su ministri iz zdravstva iz cijeloga svijeta pozvali na društvenu toleranciju i bolju razmjenu informacija o toj bolesti. Otkako se AIDS pojavio, u svijetu je umrlo oko 25 milijuna ljudi. Ipak, ohrabruje nas posljednje provedeno istraživanje koje nam govori da se zahvaljujući prevenciji broj zaraženih smanjio za 17 posto.

Nema zaraženih

S područja Hercegovačko-neretvanske županije do sada su umrle tri osobe od AIDS-a. Prva osoba je umrla 1999. i ta osoba je bila iz Konjica, druga je bila iz Jablanice koja je umrla 2002., i treći je bio slučaj Elene Popik u Mostaru prije pet godina.

Prema riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniza Čolakovića, na području naše županije u ovoj godini nije registrirana ni jedna osoba oboljela od tog smrtonosnog virusa, niti ih je uopće bilo od smrti Elene Popik.

''U Zavodu za javno zdravstvo imamo dobrovoljno povjerljivo savjetovalište u koje dolaze na testiranje osobe kako iz Mostara, tako i iz svih krajeva BiH, rezultati testiranja su gotovi za nekih dvadesetak minuta i osoba zna je li zaražena ili nije'', pojašnjava Čolaković, te dodaje da sve troškove testiranja snosi partnerstvo za javno zdravstvo.

Tabu tema

Odaziv ljudi na testiranje je vrlo mali, posebice s područja Mostara, jer se mnogi boje kako će u javnosti biti obilježeni. Na području Mostara su uspostavljena dva centra za testiranje na HIV/AIDS. Jedan centar se nalazi u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a, a drugi u jedinici FZJZ-a koji se nalazi u Mostaru. ''AIDS je kod nas još uvijek tabu tema'', kaže Čolaković, te ističe kako je nužna edukacija kako djece, tako i roditelja kako bi se podigla svijest o problemima vezanim uz HIV/AIDS. U ZJZ-u u Mostaru osobama koje su došle na testiranje dijele se promotivni materijali i prezervativi, a sve da bi se spriječio rizik od zaraze AIDS-om.

''Važno je znati na koji način spriječiti HIV infekciju. Najbolje se možete zaštiti odgađanjem spolnih odnosa do odrasle dobi, odnosno do emocionalne zrelosti. Na taj način se štitite kako od neželjene trudnoće, tako i od spolno prenosivih bolesti uključujući i HIV. Pravilnom uporabom prezervativa mogućnost zaraze se znatno smanjuje'', zaključio je Čolaković za Dnevni list.