Ljubo Bešlić: Manje plaće - više reda

Ljubo Bešlić

Zbog pada prihoda kao jedan od prvih poteza koje je povukao novi/stari mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je da će u 2010. godini biti smanjene plaće zaposlenim u Gradskoj upravi.

S time se, istina nevoljko, složio i Sindikat službenika i namještenika, ali da se nakon tri mjeseca, kada se vidi punjenje proračuna, ponovo razgovara o toj mjeri. Treba kazati i to kako se plaće mostarskim gradskim službenicima i namještenicima nisu povećavale još od 2002. godine, odnosno od 1998. godine, tako da su plaće rukovodećim službenicima najniže u Federaciji BiH.

Reorganizacija

Startna plaća, bez položajnog dodatka, mostarskoga gradonačelnika iznosi 1800 KM, glavne savjetnice 1560 KM, načelnika odjela 1370 KM. Voditelji službi imaju startnih 1260 KM i dodatak od 12 posto.

Položajni dodatak na plaću gradonačelnika i glavne savjetnice je 20 posto, a načelnika odjela 15 posto.  Plaće službenika su u prosjeku 900 KM, a namještenika oko 600 KM.

Od Nove godine krenut će se s internim natječajem o unutarnjoj reorganizaciji kojom će se smanjiti broj namještenika sa sadašnjih 344 na 241, tako da će bez posla ostati oko 100 namještenika.

To će dijelom rasteretiti gradski proračun čije je punjenje ionako u 2009. godini bilo smanjeno. Interni oglas za otpuštanje viška uposlenih u Gradskoj upravi raspisan je prije tri godine, ali zbog izmijenjenih okolnosti u odnosu na vrijeme provođenja internog natječaja, on je bio neprovediv tako da je poništen i raspisuje se novi.

S Novom godinom najavljeno je i uvođenje reda u javnim poduzećima koja su u vlasništvu Grada, gdje također ima viška uposlenih. Mostarce tako u 2010. čeka puno promjena koje bi na kraju trebale biti u njihovu korist. Jer građani konačno trebaju dobiti jeftiniju, a učinkovitiju gradsku administraciju i javna poduzeća koja će trošiti manje i racionalnije, a pružati kvalitetnije usluge.

slobodnadalmacija.hr