Dodik: Neka Mesić ode u Široki Brijeg i kaže da Hrvati ne trebaju tražiti treći entitet

Milorad Dodig
To je, tvrdi, "više neukusno da se čini od bilo koga u BiH i stranaca“ i tome će se RS suprotstaviti kao "jedini legalist u BiH, jer želi očuvati sporazum koji je omogućio balans te osigurao da u proteklih 15 godina ovdje bude mir“.

Svi ostali, ustvrdio je Dodik, traže promjene, što je legalno, ali mnogi zahtjevi za "oduzimanje nadležnosti entiteta, pa i od visokih predstavnika, vršeni su na kaubojski način“.

"Protiv te prakse se mi borimo, a što Stjepanu Mesiću to izgleda kao nešto drugo, to je njegova stvar“, rekao je Dodik komentirajući nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića po kojoj premijer RS-a "čini sve da razbije BiH“.

Ističući da će se "Mesićeve izjave slušati još dva mjeseca“, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da bi "bilo i zanimljivo da hrvatski predsjednik ode u Široki Brijeg i ponovi svoju izjavu da Hrvati ne trebaju tražiti treći entitet u BiH“.

Također, je dodao i da je uspjeh da se Mesić, kao predsjednik jedne države, uporno "bavi s njim i jednim malim entitetom i to je uspjeh u politici“.

To je, rekao je, nije loše i nazvao "Mesića megafonom za neke stvari koje se rade u RS-u“, što je, tvrdi, dobro.

Podsjećanja radi, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nedavno je izjavio da je Dayjtonski sporazum zaustavio rat u BiH, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira.

"Premijer Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek osam posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o otcjepljenju, o izdvajanju što mi ne prihvaćamo", kazao je Mesić, odgovarajući na novinarska pitanja tijekom posjeta Zadru.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i da "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH".

Inače, premijer RS-a je još danas ponovio da se RS ne stidi više kazati svoj stav i šta misli o sastanicima u Butmiru i drugim pitanjima, bez obzira na to što se to mnogima ne sviđa.

"To je naše legalno i legitimno pravo, a što to nekoga iritira, pa i nas su mnogi iritirali pa smo preživjeli i oni će preživjeti nas", poručio je entitetski premijer.

(Fena)