MILENKO BAŠIĆ Meni se "pogodovalo", a ja zadnji izgradio vjetropark?! Trebao sam investirati u Srbiju

Milenko Bašić Lager
Ilustracija

– Ja živim u svojoj kući u Posušju, radim u svojoj firmi, vrijeme provodim s obitelji i prijateljima, kao što sam uvijek i radio... Rekao je u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u petak Milenko Bašić, moćni hercegovački poduzetnik i vlasnik najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj, koji se za hrvatsko pravosuđe, nakon što je u aferi "Vjetrenjače" drugoosumnjičen zbog davanja mita, službeno nalazi u statusu – bjegunca.

Iako su u srijedu prvo mediji u BiH objavili, a onda oni u Hrvatskoj prenijeli vijest da su ga zajedno s direktorom njegovog "Lagera" Dragom Stipićem, inače trećeosumnjičenim u akciji USKOK-a, uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i sproveli na sud u Sarajevo, Bašić je kazao kako to nije istina.

"Kada smo u utorak doznali da je raspisana tjeralica, istu večer smo se spremili i odmah ujutro išli se sami prijaviti na sud. Međutim, procedura zbog virusa je takva da smo se prvo morali javiti u Mostar i obaviti testove, bez njih ne bismo mogli ući u zgradu i razgovarati sa sucem. Zato je sve potrajalo, izgubili smo cijeli dan u proceduri, ali nijednog trenutka nismo bili uhićeni. To vam je istina" ispričao je Bašić.

NIKAKVE VEZE S MAMIĆEM

Ogorčen je na novinare i medije iako, sam je kazao, ne prati što pišu i izvještavaju.

– Mi smo ovdje samo žrtve, a vi novinari samo nadodajete, iskrivljavate... Ja to, da budem iskren, i ne čitam, ne pratim, ali zamara moju obitelj i firmu. Prave mi se velike problemi objavljenim neistinama.

Njegov i Stipićev slučaj, što se tiče procedure pred pravosuđem BiH, već se uspoređuje s onim Zdravka Mamića, odbjeglog Dinamova gazde.

"Nas se saslušalo i pustilo. Nikakve veze to nema s Mamićevim slučajem. Redovita procedura, jer i ovdašnji zakon kaže ako se sam javiš, u roku 24 sata sve se treba i riješiti. Tako je bilo."

Nije želio puno govoriti o tome što se zbivalo u sudnici.

"Sve što je sud pitao, mi smo predočili. Jedino što su oduzeli dokumente da ne možemo preko granice. Koliko sam shvatio, tražit će se dodatno pojašnjenje od pravosudnih organa RH oko onoga za što nam se stavlja na teret – rekao je i nastavio:

"Mi smo javno dali preslike naših polica osiguranja, jer nas se tereti da je Josipa (Rimac) uzela mito preko sestre koja radi u Generali osiguranju. Mi s tim osiguranjem nikada nismo radili. I oni su se sami očitovali. Mene nikada nitko nije pitao ni za kakvo osiguranje, niti sam o njemu progovorio i riječ. Ni s osiguravajućom kućom, ni s gđom Rimac, ni i sa kim drugim. I ja bih sada trebao biti u zatvoru zbog toga. To je nevjerojatno!"

Bašić se osvrnuo i na ulogu koju je u cijelom slučaju imao bivši Mostov ministar Slaven Dobrović. Podsjetimo, za njegova mandata (proljeće 2017.) od investitora se tražilo da napravi glavnu ocjenu prihvatljivosti projekta za eko-mrežu, dok je nasljednik iz HDZ-a Tomislav Ćorić takvo rješenje ubrzo nakon preuzimanja dužnosti poništio.

OSNIVAČI MOSTA

"Dobrović kaže da je rješenje koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša nakon što je on prestao biti ministar nezakonito. To isto rješenje je prošlo dvije instance – Upravni sud u Splitu koji ga je prvostupanjskom presudom iz lipnja 2018. potvrdio, a isto je učinio i Visoki upravni sud u Zagrebu početkom 2019. Želi li gospodin Dobrović, koji je bio ministar i koji se natječe za Sabor, time reći da ne priznaje sudove RH, njihove odluke i zakone, nego poziva da politika treba suditi i određivati što je zakonito", veli Bašić.

Naveo je i cijelu kronologiju, počev od 16. prosinca 2016. godine, kada je od Ministarstva zatražena izmjena prethodnog rješenje o utjecaju na okoliš, jer je broj instaliranih turbina sa 71 smanjen na 48, ali s istom zadržanom snagom od 142 mW, zaključno s kolovozom 2017. godine, kada su u ruke primili novo rješenje. Osim što su, kaže, osnivače Mosta, ne navodeći koje, odbili kada su tražili polog za osnivanje Etičke banke, u tom vremenu stradala je investicija u tvornicu za proizvodnju betonskih stupova u Kistanju.

"Nažalost, novo rješenje je stiglo tek u kolovozu 2017. godine kada je bilo kasno za tvornicu u Kistanju, jer je u međuvremenu "Viadukt" otišao u stečaj, čekajući početak proizvodnje i nove uplate za proizvodnju betonskih stupova, a u RH u tom trenutku nije bilo druge tvrtke koja odgovara standardima NORDEX/ACCIONA i koja može proći njihov audit. S obzirom na rokove koje smo imali, mi nismo mogli dalje čekati.

Dakle, posljedice nezakonitog postupanja gospodina Dobrovića su propala i nerealizirana tvornica betonskih stupova za vjetroelektrane u Hrvatskoj u koju je uloženo više od 15 milijuna eura, u kojoj je trebalo biti zaposleno direktno 250 djelatnika, a još minimalno 250 kroz kooperaciju, kao i stečaj u tom trenutku najveće hrvatske građevinske tvrtke "Viadukt".

Pozivam Dobrovića da pokrene tužbu za klevetu ako misli da ovo nije istina, jer za sve što smo rekli postoji jasna pisana dokumentacija, kao i danas nerealizirana tvornica i svi ugovori. Neka pojasni i kako je instaliranje nove tehnologije u RH u suprotnosti s okolišem, te kako je moguće da je ugradnja manjeg broja vjetroagregata iste ukupne snage i izgradnja manje površine cesta bolja za okoliš nego ugradnja stare tehnologije i većeg broja agregata iste ukupne snage, te zauzimanje veće površine za ceste" navodi Bašić.

BOLJE BI U SRBIJI

Nije krio ogorčenje statusom koji ima u Hrvatskoj kao veliki investitor. Samo ulaganje u pogon kod Knina procjenjuje se na 1,8 milijardi kuna. Iz onoga što nam je ispričao, jasno je da Bašić svojom voljom uskoro neće ovamo.

"Ja sam Hrvat, u RH imam i najviše imovine, ali dok USKOK ne shvati koliku je glupost napravio, da zatvaraju ljude i velike investitore samo zato što ulažu, nemamo što pričati. Trebao sam investirati na drugom mjestu, trebao sam ići u Srbiju. Tamo mi se ovo vjerojatno ne bi dogodilo."

Znači, zažalili ste što ste uopće investirali u RH?

"Biste li vi? Da te netko zatvori jer si radio po hrvatskim propisima i zakonima?! Naš vjetropark je započet među prvima. Firma C.E.M.P. koju sam kupio počela je prva tražiti dozvole. Imate u Hrvatskoj 16 vjetroparkova, a ja sam zadnji sagradio. Kako se onda može pričati da je nama netko pogodovao kada su ostali upali na naše mjesto da se dočepaju naših kvota, koje su nas trebale zapasti kao jednog od prvih po redoslijedu – odgovorio je protupitanjem.