NJEMAČKI INVESTITOR SE POVUKAO Vjetropark Hrgud kod Berkovića sada žele preuzeti Kinezi

Hrgud
Hercegovina.info

"Stigla je službena obavijest da Njemačka odustaje od financiranja vjetroparka Hrgud kod Berkovića. To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje" za ATV kaže izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS-u Jovica Vlatković.

"Evo došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas službeno možemo da radimo na projektu samostalno, više nemamo nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima", rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.
Kako su Nijemci odustali tako su se javili brojni strani investitori, kažu iz ERS-a.

Sadržaj se učitava...

Potencijali Republike Srpske su ogromni pogotovo na njenom jugu za ATV priča glasnogovornica Elektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Baš zato je matično poduzeće posjetila i kineska delegacija.

"Ambasador BiH u Kini Berjan posjetio je ERS sa predstavnicima kineskih kompanija koji su izrazili interes za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vjetroelektrane odnosno konkretno na VE Hrgud. Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu", rekla je Ana Bokonjić, glasnogovornica ERS-a.

Pozitivan ishod pokazao se na ostalim projektima koje Elektroprivreda Republike Srpske realizira u suradnji sa partnerima iz cijelog svijeta,

"Elektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, tu prednjače prije svega hidroelektrane. Uveliko teku radovi na izgradnji HE Dabar i tu je izvođač radova renomirana kineska kompanija Gezuba, takođe počeli smo i radove na izgradnji HE Mrsovo sa renomiranom turskom kompanijom NGA", rekla je Bokonjić Buha.

"Nećemo imati nikakav problem što se tiče financiranja bilo kojeg projekta vjetroparka ili solarne elektrane", rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

Osim solarnih i vjetroelektrana koje planira elektroprivreda na jugu se grade ili su već izgrađene i brojne privatne elektrane. Najveću korist od njih imaju male općine u Hercegovini.