MARIN RADIŠIĆ Dobronamjerni ljudi su uvijek dobrodošli u Čitluk

Marin Radišić
Ilustracija/hercegovina.info

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk kojem je ujedno ovo i prvi mandat, u intervjuu za hercegovina.info otkriva ide li po još jedan mandat na predstojećim lokalnim izborima u listopadu, govori o Čitluku kao gradu ali se osvrnuo i na otkazivanje predstavljanja knjige Komšićeve veleposlanice u Češkoj.

'Svi oni što su bili kod nas najbolje su mogli osjetiti našu gostoljubivost. Ovdje su uvijek dobrodošli svi dobronamjerni ljudi.'

Razgovarala: Gabrijela Ljolje / Hercegovina.info

Jedan ste od načelnika s najmanje staža u Hercegovini, idete li po još jedan mandat?

"Ovo mi je prvi mandat. Lokalni izbori su u listopadu ove godine. Rano je još o tome".

Što biste ocijenili najboljim što je urađeno u zadnje četiri godine?

"Cestovna infrastruktura je značajno unaprijeđena i to na prostoru cijele općine. Urađeni su parkovi, nogostupi, igrališta, postavljeno dosta nove rasvjete, uveden je videonadzorni sustav snimanja javnih cesta i javnih površina.

Nastavljen je projekt kanalizacije radovima milijunske vrijednosti i već je priključen jedan broj korisnika u Međugorju i Bijakovićima. Završeni su radovi na odvodnji oborinskih voda iz središnje zone općine Čitluk. Obnovljena zgrada Osnovne škole u Čitluku, te područne škole u Biletićima i Služnju.

Započeli smo s izgradnjom sportske dvorane Osnovne škole Bijakovići, osigurali smo besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih škola. Obnovljena je sportska dvorana u Čitluku. Završen je projekt neposrednog označavanja ulica i trgova imenima i zgrada kućnim brojeva na području cijele općine. Za neke projekte imali smo potporu viših razina vlasti".

Općina Čitluk među prvima je u HNŽ-u prepoznala da je nužno i na lokalnoj razini pomoći majke, budući da im zakonska rješenja u županiji baš i ne jamče sigurnost. Za prvo i drugo dijete iz proračuna Općine Čitluk isplaćivat će se 200 KM, za treće 300 KM, za četvrto 500 KM, a za peto i više novorođeno dijete u obitelji 1.000 KM. Zašto ste se odlučili na takav potez?

"Tu našu odluku treba shvatiti samo kao jednu čestitku općine obitelji za novorođeno dijete i kao znak da se radujemo tom novom životu. Po podacima iz našeg Matičnog ureda u 2019. godini, u Matice rođenih općine Čitluk upisano je 198 novorođene djece. Iskreno se nadamo da ćemo i u ovoj godini imati dosta čestitki za novorođeno dijete", navodi Radišić u razgovoru za hercegovina.info.

Koliko problematika iseljavanja, koja je aktualna u cijeloj državi, pogađa Čitluk?

"Sigurno je više razloga za problem iseljavanja. Jedan od značajnijih je traženje posla ili traženje bolje plaćenog posla. S obzirom na broj zaposlenih u našoj općini, koji se zadnjih godina povećavao, kod nas je to manje izraženo nego u nekim drugim sredinama".

Ima li zanimanja investitora za vaš kraj, potencijalnih ulaganja, koja bi značila i otvaranje novih radnih mjesta?

"Zanimanja ima dosta. U općini Čitluk trenutno je zaposleno preko 6000 osoba, a od toga broja preko 90% radi u privatnom sektoru. Na žalost, iako i dalje od investitora imamo zahtjeva za dodjelu građevnog zemljišta u našim gospodarskim zonama, gdje bi se gradili poslovni objekti i zapošljavali novi radnici, to nismo u mogućnosti zbog toga što odredbe Zakona o građevnom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima nisu usklađene.

Konačno je Vlada FBiH usvojila Nacrt Zakona o građevnom zemljištu i nakon što to bude usvojeno u Zastupničkom domu i Domu naroda FBiH, nadamo se da će biti brzo pripremljen i usvojen Zakon o građevnom zemljištu koji bi jedinicama lokalne uprave omogućio raspolaganje građevnim zemljištem".

Počeli su radovi na gradilištu sportsko-rehabilitacijskog doma za odrasle osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju s područja općine Čitluk. Objekt će Općini pokloniti Udruga sv. Josip iz Chicaga. Možete li reći nešto više o tome?

"To je jedan izuzetno važan projekt. Izgradnjom objekta osigurat će se puno bolji uvjeti za život i rad osoba sa invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju. Objekt se gradi na temelju ugovora između općine i humanitarne udruge Sv. Josip, gdje je općina osigurala zemljište, sve priključke i dozvole, a radove financira udruga Sv. Josip.

Završetak radova planiran je početkom prosinca ove godine. Zahvaljujući aktivnostima udruge „Susret“ dosta je olakšan život obiteljima koje imaju osobe s poteškoćama u razvoju. U novom objektu će to sigurno biti puno bolje i kvalitetnije. Naravno, i ovim putem jedna velika zahvala udruzi Sv. Josip".

Je li Čitluk neslobodan i zaostao grad, kako je ljetos iz nekih krugova plasirano zbog (ne)predstavljanja jedne knjige?

"Nikako. Svi oni što su bili kod nas, najbolje su mogli su osjetiti našu gostoljubivost. Ovdje su uvijek dobrodošli svi dobronamjerni ljudi. Žao mi je ako netko koristi naše mjesto u cilju stvaranja neke žrtve i ostvarenja nekih svojih skrivenih ciljeva, ali na kraju istina uvijek izađe na vidjelo. Pozivam sve da dođu i u uživaju u našem Brotnju", poručuje načelnik Općine Čitluk u razgovoru za hercegovina.info.

Što planirate raditi u iduće četiri godine ako se izborite za još jedan mandat?

"Ima dosta posla do izbora. Nastavit ćemo sa značajnim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu. Uz nastavak radova na širenju kanalizacijske mreže u Međugorju i Bijakovićima, počinjemo izgradnju kanalizacijske mreže u ulicama Kralja Tvrtka, Rudarskoj i Bulića potoku koji će omogućiti priključenje velikog broja novih korisnika.

U planu je početak gradnje sportske dvorane srednje škole fra Slavka Barbarića, gradnja zgrade Kulturno-informativnog centra u Čitluku. Uskoro počinju radovi na obnovi zgrade Doma zdravlja u Čitluku. Izvode se radovi na javnom WC u Međugorju, naručeni su projekti parkinga u Međugorju i Bijakovićima. Svi ti radovi neće biti završeni u ovoj godini i biti će nastavljeni u sljedećoj godini. U narednom periodu planira se gradnja autobusnog kolodvora i tržnice u Čitluku".

Imate li podatak kako je Čitluk glasovao na nedavnim izborima za predsjednika Hrvatske?

"Nemam točne podatke jer su birači iz Čitluka, s pravom glasa na izborima za predsjednika Hrvatske, glasovali zajedno sa biračima iz drugih općina i gradova Hercegovine, ali sigurno je to bilo uvjerljivo za kandidatkinju HDZ-a kao što pokazuje i ukupan rezultat glasovanja u Generalnom konzulatu RH u Mostaru".

Hoće li biti novih ulaganja u hodočasnički turizam u Međugorju? Postoji li potreba za donošenjem novih zakona o turizmu i boravišnoj pristrojbi?

"Da bi došlo do poboljšanja uvjeta za boravak hodočasnika, svakako treba donijeti nove zakone o turizmu i boravišnoj pristojbi. Već duže vrijeme ukazujemo na potrebu donošenja zakona koji bi osigurao povratak sredstava od boravišne pristojbe, a ta sredstva bi se koristila za unaprjeđenje infrastrukture u mjestima gdje su prikupljena.

Povratkom sredstava i osnivanjem Turističke zajednice općine Čitluk došlo bi do većeg razvoja turizma, unaprjeđenja turizma i promocije turizma na području općine u cjelini i ostvarenja gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju turističke usluge", kazao je Marin Radišić u razgovoru za Hercegovina.info.