MAĐARSKI MINISTAR S MOSTARSKOG SAJMA "Ukrajinci, ne vrijeđajte Mađare i prihvatite našu volju"

Milorad Dodik

Na 23. sajmu gospodarstva u Mostaru okupila se šarolika ekipa, a među njima i dobar broj onih koji su proruski ili neutralno svrstani.

Među svitom je i navedeni mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto koji je uz kolege jučer i otvorio sajam budući da je Mađarska zemlja partner ovogodišnjeg izdanja. U Slobodnoj zoni Hercegovina prisutno je bilo i srpsko izaslanstvo s obje strane Drine.

Milorad Dodik već godinama čuva leđa ruskoj politici u Bosni i Hercegovini, ali i regiji pa se nije ništa drugo ni očekivalo od njega nego da podrži svoje prijatelje Lavrova i Putina, a Bosnu i Hercegovinu "gura" u neutralnost i zabranjuje bilo kakve sankcije Rusiji unatoč tome što se za to zalažu ostala dva člana Predsjedništva BiH. Ana Brnabić, premijerka Srbije u više navrata je osuđivala sankcije prema Rusiji rekavši da neće donijeti ništa dobro, no po pitanju agresije na Ukrajinu nije davala ozbiljnije komentare oslim političkih pamfleta. Vučićeva premijerka navela je također i to da rat u Ukrajini neće promijeniti odnos Srbije i Rusije jer su oni tradicionalno dobri te povezani dugom poviješću, vjerom i kulturom.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je veleposlanika Ukrajine zbog, kako kažu, uvredljivih komentara iz Kijeva o stajalištu Budimpešte o ruskoj invaziji.

Kako piše Reuters, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, u komentaru objavljenom tri dana nakon Orbanovog reizbora, kazao je da je Mađarska osudila rusku invaziju te priznala suverenitet Ukrajine. Dodao je da je Mađarska primila stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica.

"Bilo bi vrijeme da ukrajinski čelnici prestanu s uvredama upućenim Mađarskoj te da priznaju volju mađarskog naroda. Ovo nije naš rat pa želimo i ostati izvan njega", rekao je Szijjarto osvrćući se na nedjeljnu pobjedu Orbana na izborima u Mađarskoj, prenosi Index.

Orban nije javno kritizirao Putina

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da se Orban plaši utjecaja Rusije i da će morati birati između Moskve i "drugog svijeta". Orban je osudio invaziju Rusije na Ukrajinu, a nije stavio veto na sankcije Europske unije prema Moskvi.

Ipak, Orban nije javno kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina te je rekao da se ne slaže sa sankcijama Rusiji. Tako je odbacio ideju o ograničavanju uvoza nafte i plina iz Rusije te kazao da bi to uništilo mađarsko gospodarstvo.

Orban je u nedjelju ostvario uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Nakon izbora suočio se s kritikama vlasti u Poljskoj zbog "opreznog" stava o ratu u Ukrajini.