KUĆNA NASTAVA Roditelji zadovoljni, u HNŽ sve dobro funkcionira

online nastava, škola, učenici, nastava, HBŽ
Mmarin Tironi/PIXSELL

Od 12. ožujka škole u HNŽ-u su prazne, nastava je zbog pandemije koronavirusa odgođena do daljnjeg.

No, učenici nastavu prate putem platforme e-škole kroz SUM TV Sveučilišta u Mostaru koje je uz suradnju RTV Herceg Bosne učenicima od prvog do petog razreda omogućilo pristup nastavnim sadržajima.

Uz to, mnogi učenici nastavu prate i putem Vibera u dogovorima sa svojim učiteljima.

Upitali smo roditelje koliko su zadovoljni načinom na koji se odvija nastava u ovim okolnostima.

"Kao roditelj, tek sam sad shvatila važnost i vrijednost učitelja i nastavnika. Koliko god da se trudim, mislim da to nije to. Mogu pomoći svome djetetu da svlada neki tekst ili nastavnu jedinicu, ali shvaćam da nisam dovoljno kompetentna da prenosim znanje onako kao što to učitelji čine. Djeca su i puno opuštenija i teško shvaćaju ozbiljnost situacije kad je mama u ulozi učiteljice.

Učiteljica moga sina se zaista trudi i na dnevnoj bazi šalje zadatke koje mi dokumentiramo i šaljemo ponovno učiteljici na pregled. Međutim, barem u mome slučaju, osjeti se nedostatak načina učenja i objašnjavanja koje nosi sama učionica, motivacijski rad s prijateljima u razredu i sama figura učiteljice kao autoriteta", kaže za hercegovina.info Ankica Ostojić majka jednog školarca iz Žitomislića.

Učenici u OŠ Bijakovići nastavu prate putem SUM TV. Jedan od roditelja Damir Ostojić kaže kako je nastava zanimljiva.

"Mogu reći kako smo jako zadovoljni načinom na koji se odvija nastava putem TV-a, dosta je i djetetu zanimljivo. No, jednako tako njegova učiteljica svaki dan šalje plan i program, tako da sve dobro funkcionira."

Odluta li nekada pogled s TV-a?

"Pobjegne ponekad "sa sata", prebaci na RTL Kockicu", kaže naš sugovornik uz smijeh.

Jedan od roditelja u iz Čitluka Dario Barbarić kaže nam kako je prezadovoljan i da nije očekivao da će sve biti ovako dobro organizirano.

"Učiteljica mojoj kćeri svako jutro na Viber šalje što treba odraditi od gradiva, a sve prema rasporedu sati. Kada sve nauči, napiše zadaću i dostavi učiteljici. Usmeno odgovara kad se dogovore. Učenici imaju zajedničku grupu na Viberu, ali imaju i manje grupe po četiri učenika, za rad u manjim skupinama", kaže Dario za hercegovina.info te dodaje:

"Osobno sam se iznenadio kako je učiteljica sve to organizirala. Praktički su u kontaktu cijeli dan. Učiteljica je super. Njih u razredu je 24 učenika, pa sada zamislite koliko joj je vremena potrebno da se posveti svima. Kao roditelji smo više nego zadovoljni", kazao je Dario.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.