FOTO  KRTALIĆ TVRDI 98 posto sudaca i tužitelja radi dobro

Sud HNŽ Zoran Krtalić
Hercegovina.info

Dok se stotine predmeta buđa po tužiteljskim ladicama, godinama se u HNŽ-u čeka šakica pravde, a u bermudskom pravosudnom trokutu nestaju svi bitni predmeti… Dok izvješća pokazuju da se kriminal najmanje procesuira u HNŽ-u, gdje je broj podignutih optužnica minimalan, što bi značilo da smo najpoštenija županija u BiH, ili da nešto debelo ne štima, predsjednik Županijskog suda u Mostaru kaže da sve fercera, a 98 posto tužitelja i sudaca radi dobro svoj posao.

''Građani nisu izgubili povjerenje u pravosudni sustav, nego u pojedine suce'', rekao je u četvrtak predsjednik Županijskog suda HNŽ-a Mostar Zoran Krtalić na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare, prenosi Fena.

Kao sudac koji ovaj posao radi 28 godina, Krtalić smatra kako je 98 posto sudaca i tužitelja izuzetno korektno i pošteno te da kvalitetno rade svoj posao.

''Zbog tih jedan ili dva posto, koristi se izraz da je poljuljano povjerenje. Mislim da ljudi nisu izgubili povjerenje u pravosuđe, nego su ga izgubili u pojedince koji trebaju raditi na tome da vrate povjerenje građana'', ističe Krtalić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pritiscima u radu, komentirao je kako ovaj sud ne radi pod ikakvim pritiscima, pa tako ni pritiscima političkih stranaka ili drugih organa.

''Tu posebno mislim na donošenje odluka. Naravno, stranke traže da se ubrzavaju procesi i slično, međutim nitko ne vrši nikakve pritiske'', napomenuo je on.

Stradanje obitelji Krstić

Na pitanje novinara o prometnoj nesreći u Mostaru u kojoj je stradala obitelj Krstić, sudac Krtalić je rekao kako taj predmet još uvijek nije došao pred Županijski sud.

''Predmet još nije došao kod nas, što znači da je još uvijek u Tužiteljstvu u fazi istrage. Sud je nadležan tek u onom trenutku kada dođe optužnica od strane Tužiteljstva'', pojasnio je.

Izvješće o radu

Krtalić, govoreći o radu Suda u protekloj godini, rekao je kako je na kaznenom referatu Sud imao ukupno 369 predmeta iz kazneno pravne oblasti, od čega je riješeno 312 predmeta, a četiri su bila iz oblasti ratnih zločina.

''Slijedom stanja pokazatelja i rezultata, za istaknuti je dobar rad Suda na svim kaznenim referatima sa samo 57 neriješenih kaznenih predmeta'', naglasio je on.

Krtalić ističe kako je Sud u punoj mjeri koristio opremu za audio - vizualno snimanje i suđenje i osiguranje dokaza, izradu transkripta zapisnika, zbog čega su suđenja, kako je naveo, znatno ubrzana i efikasnija.

U građanskoj oblasti Sud je imao ukupno 14.285 građanskih predmeta. Završeno je ukupno 11.606 predmeta, a ostalo je 2.679 predmeta za rješavanje u 2023. godini.

''Ako priliv predmeta ostane na ovoj razini, ovaj referat će skratiti trajanje postupka na jednu godinu, jer su skoro svi suci na ovom referatu ostvarili normu veću od 100 posto što je veoma respektabilan rezultat. Imajući u vidu da je prije tri godine trajanje postupka na ovom referatu bilo 4 do 5 godina, možemo konstatirati da ovaj Sud radi maksimalno da se smanji broj neriješenih predmeta na ovom referatu'', ocijenio je on.

Kada su u pitanju upravni sporovi, Sud je u protekloj godini imao ukupno 2.842 predmeta.

''Riješeno je 657 predmeta, što je rezultiralo da je na kraju godine ostalo ukupno 2.185 predmeta za rješavanje u ovoj godini. Veliki prilivi iz ranijih godina i nedovoljan broj sudaca na upravnom referatu stvorili su neažurnosti na ovom referatu'', smatra Krtalić.

Napomenuo je kako je iz izvješća o Planu rješavanja predmeta za 2022. godinu vidljivo da Županijski sud konstantno rješava predmete po starosti inicijalnog akta.

''Od ukupno podijeljenih 2.853 predmeta, riješena su 2.833 predmeta, što znači da nije riješeno 20 predmeta. Jedan predmet je završen poslije razdoblja ocjenjivanja, a 7 predmeta s Plana rješavanja predmeta proglašeno je nerješivim. Dakle, 12 predmeta nije riješeno te je Plan rješavanja predmeta ispunjen s 99,30 posto, što je veoma dobar rezultat zalaganja predsjednika Suda i sudaca da se rješavaju najstariji predmeti, iako je ovaj Sud morao raditi predmete hitne prirode koji ne ulaze u plan rješavanja predmeta'', naglasio je.

Suradnje i projekti

Predsjednik Županijskog suda još je kazao kako je Sud u prošloj godini radio u odličnim materijalnim uvjetima te je istaknuo izvrsnu suradnju s resornim ministarstvom i županijskom vladom.

Napomenuo je i kako je tijekom prošle godine ovaj sud sudjelovao u većem broju projekata od strane Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i drugih međunarodnih i domaćih organizacija.

Na konferenciji za novinare je naglašeno i to da su na zgradi Suda završeni radovi na projektu energetske efikasnosti u iznosu od 1.100.000 maraka.

''Zgrada datira iz 1892. godine otkad su i svi otvori na ovoj zgradi. Prozori su doslovno bili u fazi raspadanja. Tek je ova Vlada HNŽ-a pokazala volju za rješavanjem ovog problema te je dala najveći doprinos ovom projektu osiguravši neophodna sredstva'', podvukla je tajnica suda Nataša Ivanišević Vejzović rekavši kako je doprinos dalo i Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Pojasnila je kako su zamijenjeni prozori koji su ponovno drveni kakvi su bili i originalni, što je važno jer je zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture. Međutim, ističe Ivanišević Vejzović, novi prozori imaju najbolju termo i zvučnu izolaciju.

''Urađena je toplotna izolacija zidova s unutarnje strane, a riješen je i veliki problem oborinskih voda. Originalna ulazna vrata također su se u potpunosti obnovila jer su bila u izuzetno lošem stanju'', navela je ona.

Na kraju je šefica pisarnice i glasnogovornica Suda Karolina Stanković ocijenila kako je jedan od najvažnijih segmenata rada ovog suda uspostavljanje kvalitetne suradnje s predstavnicima medija, kako bi rad suda javnosti bio predstavljen transparentno, a s ciljem vraćanja poljuljanog povjerenja građana u pravosudni sustav BiH.