NEMA KORUPCIJE GDJE VLADA HDZ Za pet godina podignuto devet optužnica u ZHŽ, a evo kako stoje druge županije

Sudski čekić
iStock

Za pet godina, od početka 2018. do kraja 2022., Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije Široki Brijeg podiglo je devet optužnica za kaznena djela – korupcije i gospodarskog kriminala.  

Samo u jednom predmetu izrečena je zatvorska kazna, dok su u pet predmeta izrečene – uvjetne osude. I to bi bilo to što se tiče borbe protiv korupcije u ZHŽ kojim suvereno vlada HDZ BiH. Toj županiji pripadaju tri općine i jedna gradska uprava. Tu su županijske institucije. U ZHŽ-u, prema popisu iz 2013. godine živi 95 tisuća stanovnika, piše Istraga.

U Bosansko-podrinjskoj županiji živi 23 tisuće stanovnika. Županiju čine dvije općine i jedan grad. Osim lokalnih općinskih i gradskih administracija, u toj županiji postoje i županijske institucije. Za četiri godine, od početka 2018. do kraja 2021., Tužiteljstvo BPŽ podiglo je 10 optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja. Jednu više nego ZHŽ za pet godina. I u toj je županiji, u promatranom razdoblju, izrečena jedna zatvorska osuda za kazneno djelo korupcija.

Dakle, Tužiteljstvo u Goraždu za četiri godine podiglo je više optužnica za korupciju nego Tužiteljstvo ZHŽ za pet godina, iako u ZHŽ ima više općinskih administracija i skoro četiri puta više stanovnika.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije još nije objavilo izvještaj za 2022. godinu, tako da smo, za sada, uskraćeni za te podatke. Ali, prema bazi podataka Transparency Internationala, od početka 2018. do kraja 2021. godine, to mostarsko Tužiteljstvo podiglo je 32 optužnice. Dakle, za četiri godine – 32 optužnice u županiji kojoj pripada devet općinskih i gradskih administracija, sve županijske institucije i nekoliko federalnih institucija. Za četiri godine izrečene su samo četiri zatvorske kazne. Šesnaest je uvjetnih osuda. Tako, dakle, izgleda borba protiv korupcije u županiji kojom vlada HDZ BiH i u kojoj živi 222 tisuće stanovnika.

U Unsko-sanskoj županiji živi 273 tisuće stanovnika. Ovoj županiji pripada osam općina i gradova. Osim općinskih administracija, u Bihaću su smještene i županijske institucije. Federalnih institucija nema. Za četiri godine, 2018. - 2021., Tužiteljstvo USŽ je podiglo 72 optužnice za korupciju i zloupotrebu položaja. U petnaest predmeta korupcije su izrečene zatvorske kazne. Ukupno je izrečeno 39 uvjetnih osuda za korupciju.

Znači, iako u Mostaru ima više institucija (lokalne, županijske i federalne), Tužiteljstvo HNŽ je podiglo duplo manje optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja nego Tužiteljstvo USŽ.

U Srednjobosanskoj županiji živi 254 tisuće stanovnika. Dvanaest općinskih i gradskih administracija je u nadležnosti Županijskog tužiteljstva u Travniku. Tomu treba dodati i sve županijske institucije u SBŽ. Za četiri godine, 2018. - 2021., Tužiteljstvo SBŽ je podiglo deset optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja. U istom razdoblju, pravosuđe te županije nije izreklo nijednu zatvorsku kaznu za korupciju. Izrečene su tek tri uvjetne osude.

U Zeničko-dobojskoj županiji živi 364 tisuće stanovnika. Tužiteljstvo ZDŽ je nadležno za dvanaest općina i gradova te sve županijske institucije. Prema podacima Transparency Internationala,  za četiri godine Tužiteljstvo ZDŽ je podiglo 101 optužnicu za korupciju, od čega se tri optužnice odnose na visoku korupciju. Izrečeno je ukupno osamnaest zatvorskih kazni. Uvjetnih osuda je bilo 55.

Dakle, Tužiteljstvo ZDŽ podiglo je deset puta više optužnica za korupciju od Tužiteljstva SBŽ, gdje okosnicu vlasti čini HDZ BiH.

Županijska tužiteljstva u Tuzli i Sarajevu imaju najbolje rezultate. Recimo, Tužiteljstvo ŽS samo u 2021. godini je podiglo 100 optužnica za korupciju, a te godine je izrečeno ukupno osam zatvorskih kazni. Tijekom 2020. Tužiteljstvo ŽS je podiglo 15 optužnica, 2019. godine 24 optužnice za korupciju, a 2018. godine 29 optužnica. Pravosuđe u ŽS je od početka 2018. do kraja 2021. godine izreklo 21 zatvorsku kaznu zbog korupcije. Uvjetne su bile 52 osude.

Tužiteljstvo Tuzlanske županije je od 2018. go 2021. godine podiglo 132 optužnice za korupciju. U istom razdoblju izrečeno je ukupno 39 zatvorskih kazni za korupciju. Izrečene su ukupno 92 uvjetne osude.

Dakle, županije u kojima vlada HDZ nemaju problema s korupcijom.