KRIVO TUMAČENJE Ne, u HNŽ za sada niste dužni nositi maske na otvorenom

Mostar, nedjelja, šetnja, Hercegovina, koronavirus, Covid-19, zaštitne maske
Hercegovina.info

Nova naredba koju je danas donio Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije, zbunila je brojne žitelje ove županije. Naime, mnogu su shvatili, a i brojni mediji objavili, kako je obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, što baš i nije točno.

U točki četiri ove Naredbe jasno piše:

"Obvezno je pravilno nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru kako je to definirano Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva te je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice na otvorenom, ukoliko se ne može držati preporučena fizička distanca od 2 metra između osoba."

Znači, zaštitnu masku na otvorenom morate nositi jedino u slučaju ako niste u mogućnosti držati propisanu fizičku distancu, što je već bila preporuka i od ranije. Ono što bi jedino mogli istaknuti kao novost iz današnje Naredbe je broj okupljenih u zatvorenom prostoru - najviše do 25 osoba te točka 6. koja kaže kako se zabranjuju se sve vannastavne aktivnosti na teritoriju HNŽ.

Za sada u HNŽ ne postoji naredba obveznog nošenja maske na otvorenom, poput one u Sarajevu, gdje je ta jasna naredba na snazi od prošlog četvrtka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.