KONAČAN EPILOG AFERE 'RESPIRATORI' Novalić, Solak, Miličević, Hodžić i javnost će sutra doznati sudsku presudu

Fadil Novalić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Sud BiH najavio je kako će sutra 5. travnja izreći prvostupanjsku presudu u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Jedna od najvećih otkrivenih afera u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine tako će dobiti epilog koji svi željno iščekuju budući da se na optuženičkoj klupi nalaze najviši državni funkcioneri i oni koji su trebali brinuti o sigurnosti građana u najtežim trenucima.

Podsjetimo, optužnicom se tereti optužene Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, pravnu osobu “F.H. Srebrena malina” da su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela, u vezi s kaznenim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca.

Optuženi se terete i za krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Jelka Milićević se tereti za kazneno djelo nesavjestan rad u službi. Izricanje prvostupanjske presude Suda BiH zakazano je sutra u 9.00 sati. 

Ukoliko optuženi sutra budu osuđeni to će biti sudska presuda protiv najznačajnijih imena nekih visokih dužnosnika. Direktor Civilne zaštite Fahrudin Solak je bio suspendiran nakon izbijanja afere, no premijer Federacije BiH cijelo vrijeme je obnašao dužnost prvog čovjeka FBiH, kao i Jelka Miličević u funkciji ministrice financija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.