Zločin i kazna

I kako to obično biva u posljednje vrijeme u Hrvatskoj za sve su krivi Hercegovci koji po našoj premijerki Jaci nisu smjeli glasovati po nahođenju nego po diktatu. I umjesto da se pozabavi najslabijim rejtingom svoje stranke od njenog osnivanja( rezultati izbora to najbolje govore) čelična lady krivce je pronašla nekamo drugo i sada eliminacijom uzmi ili ostavi dodatno komplicira ionako kompliciran položaj Hrvata u BiH. Lady je izgleda zaboravila da  to glasačko tijelo kojega danas ucjenjuje upravo je  za nju glasovalo  prije pet godina kada je bila kandidat na predsjedničkim izborima.  Zaboravlja očito i otkuda je došla odluka o cijepanju HDZ-a BiH i upravo zbog  toga su dodatno oslabljeni položaji Hrvata u BiH.

Draga gospođo Kosor, nisu Hrvati iz BiH krivi što Vaša stranka nije imala kandidata koji bi se mogao umiješati u borbu za Pantovčak. Nisu Hrvati iz BiH krivi ni što nisu podržali Andriju Hebranga, isto tako kao što ga nije podržala većina građana Republike Hrvatske i hrvatskih građana iz dijaspore koji su pristupili glasovanju. Da su Hrvati u BiH osjetili da se o njima brine Vaša stranka kao što se brinula za vrijeme pokojnog  predstjednika Tuđmana, to bi i pokazali na izborima. Ovako lošu reputaciju Vaše stranke i još lošiji glas Vašeg kandidata pokušavate proglasiti jednom vrstom izdaje. Izdaja je ono što se godinama radi Hrvatima u BiH, od Dejtona pa do današnjih dana.

Izbori su prošli,  imate dovoljno vremena za analizu Vašeg izbornog poraza i ukoliko pogledate realno stanje stvari bit će Vam jasno da je Vaš kandidat izgubio izbore zbog sveukupno lošeg rejtinga Vaše stranke i još lošijeg rejtinga Vašeg predsjedničkog kandidata. Mogu reći da Vam se divim na koji ste se način uhvatili u koštac sa svim problemima na koje nailazite otkako ste postali  Predsjednica vlade. Isto tako, Vam mogu poručiti da su me Vaše zadnje odluke koje potiču na revanšizam u potpunosti razočarale.  Znate dobro da sa ovim prijedlogom zakona dodatno slabite položaj Hrvata u BiH, koji će  ukoliko se ovakvi zakoni prihvate, postati nacionalna manjima u BiH. Tužno je i žalosno da nakon Jugo čizme koja nas  je gazila 45 godina samo zbog naglašenog hrvatstva, današnjeg omalovažavanja i preglasavanja od strane federalnih partnera dolazi jedan takav prijedlog i to od strane Predsjednice Vlade Republike Hrvatske.

 Trebali biste znati da je veliki broj Hrvata iz BiH stao na branik Hrvatske kada je na nju izvršena agresija od strane pobunjenih Srba i JNA. Tada nitko nije tražio od njih osobnu kartu da utvrdi imaju li dvojno ili bilo kakvo prebivalište. Mnogima od njih su upravo hrvatska ratišta bila i posljednja prebivališta. To bi Vi kao tadašnja urednica radio emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata morali vrlo dobro znati.

S druge strane, takav zakon  se ne bi odnosio na one koji su izvršili agresiju, te oni mogu mirno imati svoje adrese i u Srbiji i u Hrvatskoj.  Znate vjerojatno na što se  Republika Hrvatska obavezala po Dejtonskom sporazumu, ali nažalost  to je samo mrtvo slovo na papiru. Danas je izgleda u Hrvatskoj poželjnije biti pobunjeni Srbin iz Knina koji može biti Srbin i u Kninu i Beogradu negoli Hrvat iz bilo kojeg kraja BiH koji je devedesetih godina prošlog stoljeća branio Hrvatsku od tog istog Srbina. Da nije tako žalosno bilo bi poput nekog davno ispričanog vica kojemu se smije samo onaj koji ga je i ispričao.

hercegovina.info