Tehnologija i Herceg-Bosanci

Tehnologija i Herceg-Bosanci

Jeste li upoznati s tim da se  1990. godine pojavio prvi web server i web browser, ideja Tim Berners-Lee-a koju je u potpunosti zaokružio na Božić 1990. godine?

U to vrijeme kod nas se pojavljuju neke nove struje i neke „nove-stare“ ideje koje ne dobivaju odobrenje i blagoslov od svih naših susjeda, tako da je za razliku od Timovog projekta NAŠ projekt obavila neka crna slutnja da neće sve proteći dobro…

Danas svi mi imamo mobitele, svi stalno nekog vraga tipkaju po njima i onako odsutno bulje u ekran ispunjen crno-bijelim slovima koja se brzinom munje pojavljuju na ekranu. U roku nekoliko milisekundi nakon što kliknemo „pošalji“ ili „send“ osoba koju smo naznačili u poruci prima sadržaj koji smo joj namijenili.

Jeste li znali da je SMS prvi put poslao jedan inžinjer po imenu Neil Papworth na datum 3.12.1992. godine i glasio je „Merry Christmas“ ili u prijevodu Sretan Božić?

Sjetite se gdje ste vi bili te 1992. godine na taj datum? Vjerujem da je većina već bila ili u rovovima diljem Lijepe naše, ili u svojoj kući/stanu gledajući i strepeći što nas to čeka. Našu ideju je nadvio crni oblak i nije slutilo na dobro…

Većina nas ima bolji ili lošiji digitalni fotoaparat bez kojega ne može zamisliti razne rođendane, prigode pa i samo usputno „štrokanje“ sa prijateljima. Nakon „potrošene“ memorije brže bolje sjedamo za kompjuter i prebacujemo slike sa smiješkom promatrajući ljude zabilježene u raznoraznim „pozama“.

Jeste li znali da je prva digitalna kamera koja je puštena u masovnu prodaju i koja je mogla slati slike na kompjuter izumljena 1994. godine?

To je godina kada smo mi već previjali ratne rane, sa suznim očima promatrali sve što nam se desilo i s puškom u ruci branili naše domove i djedovinu uz stalno razmišljanje o našoj i budućnosti naše djece...

Kada smo već dotjerane i probrane slike prenijeli na naš kompjuter red bi bio „okačiti“ ih na facebook ili poslati e-mailom prijateljima, poznanicima ili jednostavno poslovnim partnerima ako su vezane za nekakav posao. Za sve to nam je potreban Internet.

Internet, iako je pokrenut već početkom devedesetih, svoj puni zamah dobiva početkom 1995. godine kada je glad za pretraživanjem, slanjem e-mailova i kupovinom dobara, učinila prodaju računala  jednim od najprofitabilnijih poslova.

U to vrijeme naši momci su se već konsolidirali i dobili obrise snažne i jake vojske te krenuli u konačni obračun sa neprijateljem. Nakon pobjede u Oluji momci diljem Herceg-Bosne vraćaju se svojim domovima, ali ne svi…

Znate li da je popularna dječja serija „Teletubbies“ lansirana 1997. godine? Godinu kasnije - 1998. lansiran je prvi uređaj za reprodukciju“ mp3“ glazbenog formata.

U to vrijeme momci su uvidjeli da se netko sa njima dobro poigrao i da je njihovo samo slušati i strepiti još jedanput za svoju budućnost i budućnost svoga napaćenog naroda…

Od 1995. pa do 2005. godine, bila su burna i ekspresna vremena u kojima je život preokrenut naglavačke u cijelome svijetu. Elektronika se sve više uplela i postala nezamjenjivim dijelom našeg života.
Momci su se profilirali u  ljude, njihova djeca su postala momci i cure, a stvari koje su ih tištile one 1995. godine kada je zaživio Web  i dalje su tu.

SMS-ovi se više ne šalju sa crno bijelih ekrana već sa touch-screen ekrana u boji, fotoaparati imaju sve više megapiksela, Teletubbies-e više ne gleda nitko, a mp3 se reproducira sa najnovijih ipod-a i mp3 uređaja.

Znate li da je stranica www.facebook.com registrirana 2005. godine, a da ju je osmislio Mark Zuckerberg za potrebe svoga fakulteta Harvard University-a, nakon čega se proširila na cijeli svijet?

Facebook je kao i svugdje u svijetu imao jak odjek i među Hrvatima, među ostalim i kod nas HercegBosanaca. Djeca i stariji su prepoznali i prihvatili tu potrebu druženja te ostvarivanja i čuvanja kontakta sa dragim nam osobama na toj, danas najpopularnijoj društvenoj mreži.

U jednoj od mnogih grupa osnovanih na facebook-u skupilo se preko 12.000 naših momaka, djevojaka, starih i mladih, simboličnog i prkosnog naziva „Hrvatska republika Herceg-Bosna“.

Izgleda da su neke stvari ostale iste, samo se okolnosti mijenjaju. Konačno smo uhvatili korak za svijetom, ali naše težnje i naši ideali ostaju. Sve što su naši djedovi, očevi, mi, pa i naša djeca, sanjali, sanjaju i sanjat će,  provodi se u sasvim drugom svjetlu.

Mi smo generacija budućnosti kojoj ništa ne može promaknuti,  koja ima resurse volju i želju da se usporedno sa novim svijetom kakvog poznajemo bori  za našu grudu, za naš komad zemlje pod zvijezdama i sada, više nego ikada, imamo znanja i moći da nešto uradimo.

Jedna možda naoko mala ali velika stvar je i ovaj portal, koji je lišen bilo kakve financijske ovisnosti o bilo kome. Mi nismo robovi kapitalizma koji kreira put jednoga portala, nego u službi jedne plemenite ideje stvaranja pravednije i realnije Bosne i Hercegovine u kojoj će hrvatski narod biti svoj na svome.

Tu smo za sve vas koji živite za Herceg-Bosnu.

Meni je drago da moj narod pliva zajedno sa svijetom u ovom vremenu nove tehnologije i sveprisutne informatizacije. Nadam se da nikad više nećemo biti slijepi i bespogovorno prihvaćati da nam drugi kroje sudbinu, jer ovo je doba drukčijeg svijeta.

PS čuo sam da prvi iPad ide za Hercegovinu ;O)

piše:Bart Walker I HercegBosna.org