FOTO/VIDEO  Slaven Raguž: Tito, efendija, omladina, akcija

Da netko iz 1945. bane vremeplovom u današnje doba, mislio bi da je Tiito još na vlasti. Na televiziji, što hrvatskoj, što beha, Bata Živojinović ne mijenjajući šaržere rešeta švabe k'o patke na traci u cirkusu; omladina vješa čaršafe sa porukama iz boračkih pjesama po partizanskom groblju u Mostaru, u Banja Luci stavljaju zastavu SR BiH u giga veličini, a u Sarajevu mimohodi sa onim Titinim slikama što su iznad tabla u školama bile.

Piše: Slaven Raguž/hercegovina.info

Ali taj netko čim malo podrobnije pogleda, vidi da tu nešto ne štima. Dok su njihovi vršnjaci 40ih godina prošlog stoljeća, ako je suditi po partizanskim filmovima i knjigama, gledali u oči švapske tenkove i sve do jednog uništavali , ova današnja mlađarija jedva se probila kroz obraslu travurinu u groblju da objese čaršafe. Toliko im je stalo do tekovina revolucije da im je lakše probijati se kroz travu, nego je pokositi, makar putem kojim su prolazili. Ako već današnja (fašistička?) vlast zanemaruje sve partizansko, zašto ih mladi pioniri i omladina slijede u njihovom nemaru.

Mimohod iz Sarajeva sa zastavama, bio u povodu 09.05. Dana Europe, koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, koji je ujedno i Dan Zlatnih ljiljana, završio u Zetri gdje se Titini portreti zamjenjuju onima Alije Izetbegovića, borački stihovi iz rata, stihovima iz Kur'ana, a zastave SR BiH, zastavama Armije BiH. Ako možda ova omladina iznad naivno vjeruje da se danas može koristiti nekadašnje teorije u svrhu današnjeg antifašističkog aktivizma, ovo je pak danas istinski bh antifašizam. Pod velom tobožnjeg civilnog aktivizma, propagiranja bosanstva i hercegovštine, krije se bošnjačka nacionalistička retorika i filozofija. Da ima u tome istine pokazuje i proglas mostarskog efendije Smajkića koji je Danu Europe i ostalim danima (da ih se ponovo ne nabraja) dodao i Dan opsade Mostara.

Kaže efendija: „Sjećanja mi nimalo nisu izblijedila, taj dan prije dvadeset godina, eto, simbolično, na dan pobjede nad fašizmom, fašizam je najbrutalnije i najvulgarnije udario na Mostar. Počelo je masovno protjerivanje Bošnjaka....Zatvorili su nam vodu, jer su glavni izvori bili u rukama HVO-a i vlade Herceg-Bosne. Počeli su najveću opsadu i blokirali mogućnost da nam dođe hrana i lijekovi, zavladala je glad, željeli su nas uništiti i natjerati nas na preseljenje u ono što su oni nazivali muslimanskim enklavama."

Koliko ima istine u riječima i kolika je vjerodostojnost efendijinih riječi najbolje govori sam efendija. Naime, 2006. godine efendija Smajkić je svjedočio u Hagu na sudskom procesu haškoj šestorci. Na ispitivanju kojeg je vodio general Praljak sam Smajkić, nakon što su mu predočeni dokazi i argumenti, je govorio da se „ne može govoriti baš o pravoj opsadi grada". Pokušao se ispraviti da je on mislio na period do 30.06.1993. kad je AR BiH zauzela Sjeverni logor.

Na to mu je general Praljak dao da na glas pročita dokument datiran 23.02.1993. u kojem Dragan Vikić, komandant AR BiH „zahvaljuje Praljku, Milivoju Petkoviću, Boži Rajiću i Bruni Stojiću, na prijemu konvoja vojne pomoći, tražeći da mu u sljedećem namiri..." pa nabraja što sve treba. Tim dokumentom, ali i cijelim nizom drugih dokumenata koji su prezentirani na tom suđenju dokazana je vojna i humanitarna pomoć koja je išla neometano prema Konjicu i Sarajevu u periodu najžešćih sukoba između HVO-a i ARBiH, čime se dokazuje da Mostar nije bio opkoljen i zatvoren, što na kraju potvrđuje i sam Smajkić. To se vrlo dobro vidi na video clipu njegovog svjedočenja (posebno gledati od 07:59 sekunde do 18:40).

 

Kolika je dosljednost i istina u izjavama koje ovih dana plasira efendija i slični, tolika je iskrenost u propagiranju antifašizma tih istih ljudi koji su okupirali medije ovih par dana tim svojim antifašizmom. Džaba im svi partizanski filmovi na Federalnoj i „Dani" koje obilježavaju.