Slaven Raguž: Politički kurvaluk

Nadati se da će ovaj čin probuditi baš one koje ova politika najviše ismijava, a to su branitelji. Možda dolazi vrijeme da napokon krenu u naplatu.

Osnovni problem društva u kojem živimo jeste taj što ljudi ne rade ono za što primaju plaću. Sa funkcijama koje se obnašaju dolaze isključivo beneficije tih funkcija, nikako i nikada odgovornosti i obveze prema funkciji koja se obnaša.

Političke marionete, kukavice, paraziti, licemjeri... ne zna čovjek koju lošiju denominaciju bi odabrao s kojom bi nazvao način političkog djelovanja političkih dužnosnika stranaka sa hrvatskim predznakom, nakon što je usvojen zakon Zukana Heleza o povoljnijem umirovljenju branitelja. Ne radi se tu da najosjetljivija socijalna kategorija, ona braniteljska, plaća štetu hrvatske nesloge i političke nedosljednosti, nego po prvi put plaćaju cijenu hrvatskog jedinstva, jedinstva u kukavičluku i oportunizmu.

Koliko redaka i redaka se uzaludno potrošilo u posljednjih godinu dvije kako bi se argumentima i brojkama dokazalo kako novo pronađena ljubav sa SDP-om Hrvatima neće ništa dobra donijeti i kako se ne smije naivno vjerovati ljudima poput Zlatka Lagumdžije i osobito Zukana Heleza. Dok su naši s njima pregovarali i dogovarali konstrukcije, rekonstrukcije, oni su kao jedina istinska bošnjačka nacionalna stranka sustavno radili na dodatnom oslabljivanju hrvatske političke pozicije i na ismijavanju hrvatskog političkog korpusa. Dok je Lagumdžija naše zabavljao ovim pričama oko rekonstrukcije, Helez je pripremao teren za provedbu ovog zakona. Prvo je prebacio gro dokumentacije HVO-a u Sarajevo, paralelno odrađivao tobožnju reviziju korisnika braniteljskih prava, da bi na kraju raskrčio teren za provedbu zakona o povoljnijem umirovljenju koji nema apsolutno ikakve veze sa MMF-om, nego ima isključiv cilj uvođenja u pravo o povoljnijem umirovljenju oko 6000 novih branitelja (a po nekim procjenama i više). Budući da se u izradi Zakona apsolutno ignoriralo sugestije temeljnih braniteljskih udruga HVO-a, niti ih se uopće kontaktiralo za sudjelovanje u izradi, ne treba biti previše inteligentan za zaključiti da se radi o uvođenju pripadnika postrojbi bivše Armije BiH po mjeri Zukana Heleza.

U trenutku kada je Komšić otišao iz stranke, koji je SDP-u donio najveći dio biračke naklonosti, Lagumdžija mora sebi osigurati dio glasačkog kapitala kojeg je izgubio odlaskom svog Zlatnog ljiljana. To je isključivi cilj ovog zakona, nikakvi aranžmani sa MMFom ili slično. MMF je govorio kako se javna potrošnja mora smanjiti, nauštrb ulaganja u razvoj. Provedba ovog zakona ne samo da će uvođenjem novih branitelja u prava povećati javnu potrošnju, nego će vjerojatno, jednog dana kada zaživi pravna država i ovaj zakon padne na ustavnom sudu, pa krenu tužbe, dodatno opteretiti državni proračun i stvarati dugove na dugove. Nermin Nikšić je u apokaliptičnom tonu govorio kako će nedonošenje ovog zakona odvesti Federaciju u bankrot, dok u biti veću mogućnost odvođenja Federacije u bankrot ima ovakvo i ovo donošenje protuustavnih zakona.

Međutim, nisu ovdje problem ni Helez, ni Nikšić, ni Lagumdžija. Problem je apsolutni izostanak bilo kakvog konkretnijeg i djelotvornijeg protesta od strane političkih dužnosnika hrvatskih stranaka. Neke stvari, a u tome se podrazumijevaju i prava branitelja koji su svojim sudjelovanjem u ratu i omogućili da danas oni sjede na mjestima na kojima sjede, moraju biti i jesu iznad stranačkih i bilo kakvih drugih interesa. Ni u kojem slučaju nije dovoljno pojaviti se par dana u mjesecu u parlamentu, dići ruku protiv, dati par izjava u medije, te oprati ruke upirući prstom u druge kako su krivci, koristeći i ovo kao još jedan u nizu dokaza tobožnje ugroženosti, majorizacije ili čega već još, primajući plaću od 4 ili 5 tisuća plus dodaci. Jesu li parlamentarci i ostali dužnosnici svrha samima sebi ili nekoga predstavljaju?

U trenutku kada netko napravi medijsku ofanzivu punu dezinfomacija protiv tebe, poduzme cijeli niz aktivnosti po pitanju degradacije i ismijavanja pripadnika HVO-a, te u konačnici donese jedan ovakav zakon, čovjek bi pomislio da će pljuštat ostavke naših dužnosnika, napuštanja svih koalicija na svim razinama, izlazak iz institucija, i sl.. Čovjek bi pomislio da će netko pozvati predstavnike braniteljskih udruga HVO-a da im pojasni neke stvari, pozvati ih da iskoordiniraju aktivnosti protesta, da čuju njihove sugestije iz prve ruke. Ništa od svega toga. Dok SDA diže vitalni nacionalni interes i s njime prijeti i u nekim najbanalnijim stvarima, ovdje se naši nisu udostojili ni zaprijetiti vitalnim nacionalnim interesom, kamoli da ga pokrenu, pa makar ne bilo dovoljno ruku. Neka narod vidi tko je za, a tko protiv. Ništa od svega toga. Ovo prošlo, kao što prolazi sve drugo, znaju da narod šuti i trpi.

Na žalost... ovo je politički kurvaluk koji opet stavlja znak jednakosti između bilo koje političke opcije, te daje za pravo svima onima koji demagoški govore da je bitna samo pozicija, plaća, beneficije, a za narod zaboli neka stvar. Nadati se da će ovaj čin probuditi baš one koje ova politika najviše ismijava, a to su branitelji. Možda dolazi vrijeme da napokon krenu u naplatu.

piše: Slaven Raguž/ dnevno.ba