Plimni val iz Dežele

Slovenija, val
Odlučili ste dovesti ga pred gotov čin, jednom mora i on platiti račun... No, skužite da se vaš frend dugo zadržao u wc-u... Odete za njim brinući se da mu je pozlilo... I shvatite da je utekao kroz prozor.

Plazili su nam jezik što su u Europskoj uniji, a mi nismo... „Kam pa grete v Evropo?" pitali su nas njihovi granični policajci ležerno propuštajući, po jedan automobil svakih sat vremena, sve dok se gužva ne bi stvorila do predgrađa Zagreba... Slovenci ni dan danas ne razumiju da su njih primili u EU prve jer je Austrijancima ponestalo parkirališta. A dimenzije dežele su im bile taman. Hrvatska je bila prevelika i nerentabilna.


Prizori s državne granice
Bila sam putnik u autu i pokušavala odglumiti slabost; da prošvercam svoje ispred 258 auta u koloni... Brojevi šasije i motora, na automobilima tržišne vrijednosti 5000 eura (dakle nerentabilnih za krađu, što je jasno k'o dan svakome), količine leukocita u krvi vozača, trokut, brisevi iz nosa i uha, zimska oprema, prva pomoć, labradori koji njuškaju po autu sirotana kod kojeg bi eventualno mogli naći lož ulje umjesto dizela, a i za to je jedva skuckao...

Izašla sam, protegnula ukočene udove i isprsila se. Možda naletim na nekog policajca, kojem je tata Bosanac, pomislila sam. A s njim ću lako. Autobus karlovačke registracije i naljepnicama Gardalanda odvukao mi je pozornost. Bakice s unucima i roditelji s dječicom - na proputovanju su izlazili iz busa koji su potom zaključavali... Na -10 čekale da im slovenska policajka pritiskom na gumb, otvori besprijekorno ulaštena vrata. Samo dijete s pratnjom! Ulazili su s promrzlom dječicom, koja su imala više kila odjeće no što su sami teški, u zagrijan prostor gdje kojem je radila prpošna Slovenka u prozirnoj košuljici. Šmugnula sam s jednom bakicom „tražeći wc". Policajka je ponavljala postupak svojih kolega na provjeri putovnica osobnih automobila, propitujući se kako su se uopće odlučili na prolazak kroz svetu zemlju - Sloveniju. Kao da je prošla Mosadovu školu.

Ekspeditivnošću teškog ovisnika o heroinu i sedativima, na slovenskom je postavljala pitanja na koja su sporo odgovarali - jer je nisu razumjeli. Sve to bi trajalo i trajalo... Ovi pothlađeni, koji su čekali vani su na rubu nervnog sloma pokušavali su smiriti slinavu dječicu koja su zanovijetala... Ovi unutra padali su u nesvijest (nastojeći se sporazumjeti) u tropskim uvjetima s kaputima i kapama na sebi. Kao stoka usred svinjske kuge. Izgleda da Slovenci još uvijek ne daju onima koji nisu „Arijevci" (dakle kojima se mama spetljala s „Neslovencima") pristup državnoj službi.

Evo rješenja...

Načelo teritorijalnosti
Hladni Slovenci su se još u Jugi ponašali kao sveti narod! Nadmeno ponašanje i podcjenjivački stav prema svim „građanima drugog reda", i to od političkog establišmenta do policajaca koji štambiljaju putovnice. Takav gen! Jedini u koje polažem nadu su Bosanci, koji su među pohotnim Slovenkama, prilično omiljeni. I uobičajeni. Pa bi se (ipak) za 30-ak godina mogle dogoditi značajnije promjene nabolje, na slovenskom genotipu. Do tada trebamo strpljivo savijati kičmu. I ljubiti ih tamo gdje najviše vole. A uglavnom ispod pojasa.

Sve ove godine, svaka Slovenska vlada, bez obzira na političku opciju nam je s visoka objašnjavala da smo mi Balkanci, a oni kulturna Europa. Ucjenjivali su nas kad god su mogli i čime god su stigli... S jednim ciljem, da uzmu tuđe i ne daju ono što su dužni dati. Nema kraja njihovoj pohlepi i egoizmu. Nuklearka Krško, vojarna sv. Gera, Piranski zaljev, Ljubljanska banka, sumanuti Joško Joras itd... Da se kojim slučajem, hrvatski sud „proslavio" sličnom presudom maltretirali bi nas godinama i stoljećima, vrištali bi po Europi kakvi smo mi primitivci!

2001. u Beču su ministri vanjskih poslova država slijednica SFRJ, potpisali Aneks Ugovora o pitanjima sukcesije. Načelo teritorijalnosti iz tog Ugovora, na koje se Slovenci pozivaju, znači da svaka od država slijednica bivše federacije mora preuzeti jamstva za sveukupnu štednju prikupljenu na njenom današnjem području. Bez obzira u koju banku je položena. Pritom se sasvim ignorira činjenica da je utvrđen ključ, prema kojem je udio Slovenije u podjeli financijske imovine i obveza od 16%, proizišao i iz njenog udjela u deviznim depozitima građana deponiranima kod bivše Narodne banke Jugoslavije... U korist Slovenije uračunati su i depoziti građana kod filijala Ljubljanske banke, u svim republikama bivše federacije! Bez tih depozita i udio Slovenije u raspodjeli imovine bio bi znatno niži. Oko 13,26 %. Dakle, kod podjele prava trebao bi vrijediti jedan princip, kod izmirivanja obveza prema štedišama drugi?!

Europski sud za ljudska prava, presudio je da Slovenija mora štedišama Ljubljanske banke isplatiti novac. A roditelji u EU kupuju dječici edukativne puzzle na kojima stoji: „Oprez! Djeca mlađa od 3 godine bi mogla progutati Sloveniju".


Crkaje li to susjedu krava?

Blokada hrvatskog ulaska u EU bio je potpuno slučajan prijateljski gest. Dolazi zima. 350.000 ljudi je bez posla. Ovi ostali su na antidepresivima. Gladnih i beskućnika je sve više. Jedino budale misle da EU dijeli milostinju, hrani gladne, oblači gole i zapošljava sve od reda...

Slovenci i da hoće ne mogu platiti dug, pa štite svoj interes odugovlačenjem isplate. Tako i Zapad štiti svoje interese. Da Hrvati nisu iskompleksirani i bez samopoštovanja, štitili bi svoje interese. Ne bi mislili da je savijanje kičme jedina strategija opstanka.

Janez Janša je odličan primjer sposobnog političara. Navodno je s olinjalim Ecclestoneom dogovorio gradnju nove staze Formule 1. Oko Slovenije. Unatoč tim sjajnim ekonomskim postignućima, današnji predsjednik, a nekadašnji super-sposobni ministar obrane Slovenije u trodnevnom ratu, još je ljetos najavio bankrot! Ne svoj, jer on krade preko brata, nego Slovenije. Tom izjavom me malo razočarao! Kakva nesposobnost!!! Umjesto da digne postojeće poreze, uvede nove, ukratko uveze Linića - koji bi im pokazao put kako opljačkati svoje građane i odgoditi bankrot bar za godinu dana! Umjesto da laže svojima, kao što naši lažu nas.... I svoje laži posredstvom medija, pretvara u istinu...


Drug Tito spasio Zagreb
Nakon katastrofalnih poplava '64., drug Tito je vidjevši osobno posljedice nesreće, pokrenuo izgradnju nasipa i kanala Sava-Lonja-Odra. Bez toga bi prošli tjedan imali rafting adrenalinske ture po Novom Zagrebu. Prije samo pola godine je zagrebački urbanist Niko Gamulin, utvrdio da nasipe moramo srušiti jer su previsoki i „previše odvajaju grad od rijeke". Ustvari ideja je da se zemljište komercijalizira. Užas!!!

U ponedjeljak je u Hrvatsku stigao rekordni vodeni val iz Slovenije... Dok su u Hrvatskoj proglasili izvanredne mjere obrane od poplava, u Zloveniji zabilježena ekspanzija indijanskih obreda prizivanja kiše, s obiljem vatrene vode. U susret Martinju. I to nakon što su Austrijanci pokušali potapanjem trajno i higijenski onesposobiti aute Zlovenaca. Jer i kao parkiralište su Austrijancima premali. U pokušaju potapanja su Zlovenci bili dosta uspješni, no podavit nas nisu uspjeli. Žilavi smo mi Hrvati!

Civilna zaštita je pokazala organiziranost poprilici - kakvu su imali specijalci koji su spašavali nastradale vatrogasce na Kornatima. A Zagreb ima genijalnu foru obrane od poplave. Potopiti sve nizvodno. Linić nije upitan za komentar. No s dosta velikom sigurnošću ga možemo predvidjeti „Nasipi nisu uređeni jer 5% stanovnika ne plaća porez na budale (odnosno „slivne vode"). Zato od 1.12.2012. uvodimo porez na škrto zimsko sunce i vjetar na koji koristite bez naknade, kako bi osušili veš".

Molim sve Hrvate, da pod hitno plate naknadu za slivne vode... Inače će sve rijeke izaći iz svojih korita, a mi ćemo opet morati platiti! A povrh toga i kupiti gumene čizme.

Za Juge nismo plaćali naknadu za slivnu vodu, a nasipi su samo nicali. Sada se od te otimačine skuplja ogromna lova, a osim podrezivanja grana koje vise iznad rijeke, nisam čula da su „Hrvatske vode" nešto napravile. Bar recimo 100 m nasipa...

Alma Draganić-Brkić/adylike.hr