Operacija "fotelja" bliži se kraju

Piše: Bojan Šunjić

Iznenadna bura napisa u medijima, okićena birokratko-stranačkim i stilski očito naručenim riječnikom, opet bi mi promakla oku i uhu da nije, čudna li čuda, izašla iz okvira ne samo profesionalnog nego i ukusu prihvatljivog pisanja. Neki su ljudi preko noći pretvoreni u svece, a njihovi protivnici i prije zore postali nečije sluge, negativci, sumnjive osobe. A znao sam nije tako.

Gebelsovski napisana kampanja, svjesno ili nesvjesno, probudila je inat i znatiželju traganja za stvarnom pričom u pozadini.

Ove je godine raspisan natječaj za popunu mjesta u Upravnom odboru Javnog RTV servisa BiH iz reda hrvatskog naroda. Birokratski i politički sročena, zdravom razumu komplicirana, a u našoj zemlji uobičajena procedura izbora kandidata, iznjedrila je tri osobe koje je kao kandidate Regulatorna agencija za komunikacije predložila Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od tri kandidata jedna je žena, drugi "domaća sarajevska" raja, a treći razmjerno nepoznat javnosti. Obzirom na slične biografije i refernece svaki je kandidat bio "na svom mjestu", kompetentan i spreman sjesti na utjecajnu fotelju najvećeg državnog medija.

No rangiranje kandidata u prijedlogu Regulatorne agencije za komunikacije na prvo je mjesto nije istaklo kandidata koji je po sarajevskim kuloarima unaprijed proglašen nasljednikom sadašnje "vlasnice" fotelje. Strasti su se uzburkale, bijes pomutio razum, "raja" se uskomešala i počela je hajka.

Favorizirani kandidat postao je glavna zvijezda medija. Nije Hercegovac, sarajevska je "raja", stranački "dezorjentiran", silnog medijskog iskustva... Lobiranje je dopušteno, pa tako i ovo bez obzira na naivnost kojom je pisano.

No prutukandidati su postali sotone. Dolaze s kamena, tvrde bliski su Sarajevu omraženim političirama, dovest će ekstreme u medije, dio su političke zavjere, plaćenici su ovog ili onog političara... O kompetencijama niti riječi.

Slijedom medijske kapanje, za svaki slučaj, u "operaciju fotelja" upliće se i novi termin: Dopuna biografije. U parlamentarnoj proceduri, s govornice skupštine koja treba odabrati "vlasnika fotelje" čuo se i taj izraz. Favorizirani kandidat iznenada je dostavio zastupničkom domu "dopunu biografije" baš kao što favorizirane tvrtke dostave dopunu ponude kad "doznaju" vrijednosti ponude ostalih sudionika natječaja. 

Tako je Zastupnički dom, omamljen medijskom burom, vlastitim stranačkim interesima (koji se u BiH svode na "nek nije samo njihov kandidat"), dopunom životopisa i ustaljenom praksom natječaja, za člana Upravnog odbora izabrao upravo kandidata koji je medijskom kampanjom za svoj izbor pokazao sve suprotno neutralnosti, profesionalnosti, stranačkoj "dezorjentiranosti", ukusu, ... kojima bi mediju kojim će upravljati trebao biti putokaz.   

Dom naroda uskoro treba amenovati dirigiranu operaciju "fotelja". U drugačiji scenarij, nazore i savjest zastupnika, vrlo malo vjerujem - dobit ćemo još jednog provjeronog borca za medijski teror.