Nino Raspudić: Agresori Franjo Josipović i Vesna Šušak

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Željko Komšić, Hrvati, Nino Raspudić, prosvjedi u bih, Nino Raspudić, vlast, BIH, Nino Raspudić, tajne, Nino Raspudić, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Ivica Todorić
Nije riječ o Sjevernoj Koreji ni o Kubi, već o sarajevskoj Federalnoj televiziji i Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku tamošnjeg SDP-a, stranke koja nakon Silajdžićeve izborne propasti preuzima ulogu barjaktara maksimalističke bošnjačke pozicije koja, pod krinkom građanske politike, danas na najbrutalniji način majorizira Hrvate, sotonizira Srbe i reketari nesklone Bošnjake.

Politička situacija u BiH mogla bi se pratiti kao vrhunska komedija da nije svijesti da se tamo, suprotno uobičajenom tijeku, povijest najprije događa kao farsa, a potom ponavlja kao tragedija.

Kada će se i kako formirati izvršna vlast, nitko ne zna. Moguće je da se na državnoj razini ponovi situacija viđena u Mostaru, gradu koji je nakon posljednjih lokalnih izbora godinu dana bio bez gradonačelnika.

SDP-ova farsa s izborom hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka nastavlja se pokušajem formiranja vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika hrvatskog bloka, čije su stranke, kakve su da su, okupile više od 85% hrvatskog biračkog tijela. Umjesto s njima, SDP, koji brižno njeguje kult druga Tita i poštene sirotinje, pokušava formirati vlast zajedno s marginalnim HSP-om BiH i Lijanovićima kao "poštenom" hrvatskom varijantom.

Politikom neuvažavanja nacionalne složenosti BiH društva, zapravo korištenjem građanskom opcijom kao krinkom za nacionalističke ciljeve brojnijeg naroda, Lagumdžija izravno ruši mogućnost bilo kakve održive BiH. Na terenu i dalje egzistiraju tri podijeljena društva, ratne se linije produbljuju, a gaženjem njihove političke volje uspio je Hrvate definitivno gurnuti u savezništvo s Dodikom.

Na krajnje drzak način, za takvu se politiku posljednjih mjeseci pokušala dobiti i potpora službenog Zagreba.

Neposredno nakon izbora u listopadu, Željko Komšić iskoristio je skup udruge Internacionalna liga humanista u Zagrebu da bi neformalni susret s predsjednikom Josipovićem prikazao kao službeni posjet. Tom viješću počeo je dnevnik FTV-a, ostavljajući dojam da je Josipović oduševljeno pozvao Komšića.

Slično grebanje za legitimitet prošlog je tjedna pokušao i Lagumdžija. Josipović ga je primio u posjet i u tom razgovoru izrazio potporu ulasku BiH u NATO i EU. Istu večer središnji dnevnik FTV-a počinje laži kako je predsjednik RH Ivo Jospović dao potporu Zlatku Lagumdžiji da uvede BiH u euroatlantske integracije! Nekoliko dana poslije, isti taj Josipović, koji je do tada u sarajevskim medijima prikazivan kao "prava raja" i nastavljač neprežaljenog Mesića, postaje "fašista".

Krivac je zajednička izjava Josipović-Kosor o potpori euroatlantskom putu BiH, u kojoj hrvatski čelnici prvi put nastupaju s ozbiljnom, nadstranačkom nacionalnom platformom prema susjednoj zemlji, podržavajući njezin teritorijalni integritet i suverenitet te put u europske integracije, ali i ističući kako u formiranju izvršne vlasti treba poštovati većinsku političku volju svakog konstitutivnog naroda. Budući da su se usudili uvijeno poručiti kako bi Hrvate u vlasti trebali predstavljati ljudi koje su sami izabrali, a ne oni koje je odredio Lagumdžija, preko noći su za dominantne sarajevske medije postali agresori i "djelitelji Bosne".

U šestominutnom "komentaru" u Dnevniku FTV-a, uz kadrove rušenja mostarskog Starog mosta, Tuđmana u maršalskoj uniformi i nezaobilaznog Šuška, komentator je napao izjavu Josipović-Kosor kao nastavak politike podjele BiH. Time je dodatno pojačano redovito propagandno pumpanje bošnjačke javnosti koju se godinama uvjerava kako su svi Srbi u BiH fašisti, svi Hrvati ustaše (osim HSP-ovaca) i lopovi (osim Lijanovića), a svi Bošnjaci koji nisu na partijskoj liniji mudžahedini i papci.

Vrhunac je tog šovinističkog sumraka da Vesnu Pusić zbog izjave da je hrvatski zahtjev za federalnom jedinicom legitiman i da je Komšićev izbor nepošten komentatori na Lagumdžiji sklonim portalima nazivaju "Vesnica Šušak".

Nino Raspudić