Mi smo Hercegovci. Jesmo dobar narod,al' nismo glupi!

putovanje

E,moj narode "-kaže jedna pjesma! A,kažem ja -"Mi smo dobri,al' nismo glupi..."
Migranti je tema o kojoj se treba progovoriti jer "džaba ti krečit "-kao što se svako malo pojavljuje na jednom mostarskom balkonu.

Poruka je- "Opet ću..."
Na dosta portala čitam izjave migranata (nadam se da oni koji kritiziraju su u međuvremenu proučili razliku migrant i izbjeglica ) koji kažu da im dobro u Salakovcu.
Svi oni imaju istu priču jer ta priča prolazi u traženju azila. Ali se ne mogu čudom načuditi kad jedan mladić iz Palestine ,dvadeset i koja godina, kaže da mu je super u Salakovcu i pokušat će predat jednom zahtjev za Španjolsku,pa ako ne odobre, onda će tražiti azil ovdje.

Imajući u vidu da oni nemaju nikakve dokumente i mogu se zvati kako hoće i bit od kud hoće. Iz centra prihvatnog kažu da su ih uredno popisali i slikali. Kao što i jedan dan kažu da se moraju vratit do 22h u sobe jer ih u suprotnom traže. A,jučer kažu,ako iziđu iz Centra i ne vrate se za dva-tri dana ,brišu se iz eveidencije. Iako se oni po pravilu ne bi smjeli mješati sa lokalnim stanovništvom dok im se ne utvrdi legitimitet. E,sad mi još čudnije kad jedan mladić izjavljuje da je do sada potrošio desetke tisuća eura do sada! Pa od kud im toliki novac, a migranti bježe zbog prvenstveno loše materijalne situacije,a ne zbog rata??!! Kako kad nemaju dokumenata mogu dizati taj novac koji im navodno stiže preko kartice!?

I kaže Ashid i par njegovih kolega da će ostati,ako "ne upali" prelazak u Španjolsku i Italiju. "Super ",opet će imati te desetke tisuća eura što mu šalju i brigu od države.
Pa mi suza u oku zaiskri zbog ovih naših "domaćih migranata" koji odoše sa svoga ognjišta u svijet.

Jedva skupiše za karte za neki bus,a ovi troše desetke tisuća eura
Pa tko je ovdje lud????!!
A,ko jos luđi da povjeruje u to???
Evo i male usporedbe na spram tih migranata,kako naši odlaze dok paralelno ovi dolaze.

Jozina i Milina mater prodala lančić s vrata da im kupi karte za Njemačku. Krpili se dok su mogli,al' ne može se više! Nemaju nikog da ih preporuči za posao i odoše u svjet.
Zora "pucala" po duple smjene u kafiću da skupi za kartu i koji dinar ostavi bolesnom ćaći za lijekove.

Zora inače ima završen fakultet u roku, dekanovu nagradu kao najbolji student,ali nema "iskaznicu" za posao,pa ode preko granice. Matin mali nije izlazio iz kladionice dok ga nije "strefio" dobitak veći. Od tih novaca prvo kupio kartu za Austriju, i ostavio sestri nešto da ima za fakulteta. Reče joj -"ne brini seko,šalje brat još od prve plate".
Kumina Sanja digla pozajmnicu da ode trbuhom za kruhom. Sve su to djeca radničke klase i niko im ovdje nema pomoć i dat šansu za posao.

Kupila Sanja od pozajmnice i nove sandale, kaže ne može u svijet svakakva,a gore nema od kog posudit kao što je ovdje kad bi u grad išla.
Oni crnomanjasti što je radio k'o konobar u ulici. Otiš'o i on. Ček'o da mu brat spremi kartu i da se iz sobe gdje su ih šestorica, preseli u sobu za dvoje. I brata odmah zovn'o.

Jozuka što je bio atrakcija kad bi svoju kocku bmw turiro isto otiš'o. Prodo sve što je imo po kući od tehnike. Nije samo prod'o svoju "kocku"!Kaže-" nek' čeka beba moja dok zaradim koji dinar u onoj tuđini, pa ću ga punog nasut i auspuh novi stavit"!

Marko i oba sina otišli. Prvo Markan dok je "pripremio teren",pa povuko'o i njih dvojicu. Nema kruha ovdje s ovom politikom, a valja preživiti.
A, otišla i mater od onih blizanki. Šta će nema posla. Čistila po kućam' dok cure nisu upisale fakultete. Sad se više ne može od tog preživit'. Čuva neku staru švabicu i nada se boljem...

Sretnem neki dan i Zorana. Kaže kum mu našao nešto poslića, samo čeka da prođe Blagoslov Polja jer s materom mora ić na groblje. Nema je ko drugi odvest.
Koliko još su takvih sudbina ispraćamo sa ovog ponosnog kamena i krša. Koliko autobusa je ispraćeno u suzama i moliće da Bog prati njihove najmilije do povratka.

Puno ljudi moji!
PREVIŠE!!

Zato me mani priča Asiha iz Pakistana i ostalih koji desetke disuća eura kaže troše... i koji će kaže možda ostat ovdje...

E moj narode....ne zaboravite..mi smo Hercegovci..
Jesmo dobar narod,al' nismo glupi!
To su neki drugi...

HERCEGOVINA.info