Marijan Knezović: Priča o profesoru i socijalistima

Marijan Knezović, socijalizam, BIH, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, HVO, hrvatska šestorka u haagu, sud, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, BIH, Marijan Knezović, BIH, Marijan Knezović, BIH, Marijan Knezović, Amerika, Donald Trump, Marijan Knezović, BIH, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Božić, badnjak, pobačaj
Polovica odgovora slijedi u nastavku.

U Texasu predaje jedan vrlo zanimljiv profesor ekonomije. Zatekao se on tako kao profesor nadobudnim učenicima koji zagovaraju socijalizam i tvrde kako bi svijet bio bolji kada bi svi imali jednako i bili jednaki. Govorili su za sebe kako su idealisti. Profesor im je udovoljio, pa je rekao kako će iz svakog narednog kolokvija svi imati istu ocijenu, koja će biti prosječna ocijena njihovih kolokvija.

I tako prođe prvi kolokvij. Neki su dobili 1, neki 2, neki 3, neki 4 ili 5, a prosječna ocijena je bila 4 tako da je cijelom razredu upisana četvorka. Ovi koji su dobili 5 bili su mrzovoljni, a ekipa koja nije dobila 5 osjećala se odlično jer nisu dobili manje nego zaslužuju, a neki su dobili i više.

Petičari su i za drugi kolokvij super naučili gradivo, no oni koji su u prošlom kolokviju učili za 2 ili 3 shvatili su kako nema smisla učiti jer će 2 ionako dobiti. Kada su došli rezultati, četvrtičari i petičari su dobili iste ocijene kao i u prvom kolokviju, ali su dvičari i tričari dobili manje tako da je prosječna ocijena bila 3. Ovaj put prosječna ocijena bila je 3.

Za idući kolokvij dvičari i tričari nisu učili ništa jer im je bilo potpuno jasno kako neće dobiti jedan zbog upornih petičara. No, petičari su postali ogorčeni te je svaki od njih postao frustriran i odlučio kako nema smisla učiti, također se uzdajući u druge petičare. Na kraju, nijedan loš učenik se nije ni potrudio jer je vjerovao u dobre, a svaki dobri je zbog svoje ljutnje odlučilo kako neće učiti jer uvijek dobije manje od zasluženog, ali opet sa stavom da će sigurno netko učiti i dobiti 5. Na kraju, prosječna ocijena iz završnog kolokvija bila je 1 te nitko nije položio predmet. Više nisu bili idealisti, već cinici pa su na profesorovo pitanje žele li takav sustav bodovanja i na ispitu jednoglasno odgovorili - ne.

Iako postupak ovog profesora izvrsno objašnjava zašto je besmisleno sve ‘ujednačiti,' ne postoji ni priča ni profesor koji mogu objasniti stotine tisuća političara ili ekonomista koji vape za socijalizmom. Oni su vam, ako ih želite zamisliti, najsličniji jediničarima iz priče.

marijanknezovic.com