Kolumna: U ime naroda

Kolumna: U ime naroda
Ono što se u ratu obranilo polako se gubi na političkom planu, i svakim danom Hrvati su sve veći i veći taoci države u koju su gurnuti bez prava na izjašnjavanje.  Ključno pitanje izbora u listopadu  neće biti koja će stranka zadobiti pitanje hrvatskih birača, nego tko će biti budući član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda? Centralistima u Sarajevu interes je da opet u predsjedništvu imaju podobnog Hrvata i sasvim sigurno da će učiniti sve da u tome uspiju. Nažalost izborni zakon, broj Bošnjaka i svađa Hrvata im svakako idu u prilog. Da li će nastaviti agonija koja traje četiri godine, i nastavak vladavine gospodina Komšića ili će u fotelju sjesti kandidat SDA Josip Jurišić kako neki otvoreno najavljuju, ovisiti će prije svega o hrvatskom jedinstvu ili nejedinstvu.

 Posljednji susret stranaka koje se okupljaju oko Kreševske deklaracije nagovijestio je mukotrpnu borbu stranaka oko zajedničkog kandidata, a kako danas stvari stoje  idući mandat opet bi mogao u ruke podobnom Hrvatu iz sarajevskog nebodera koji sa ostalim Hrvatima u BiH (barem sa ogromnom većinom) nema ništa zajedničko ili njegovom još podobnijem sugrađaninu koga kani kandidirati  SDA.  Za vrijeme svoga mandata drug Željko koga su nam nametnuli federalni partneri nije učinio ništa dobroga  za narod koji bi trebao predstavljati. U nas u Hercegovini vole reći čovjeku: Odakle si, odakle ti je i žena, pa u tom pa kontekstu drug Željko prvo ima zadatak brani interese supruginog naroda. Na kraju krajeva u tome  ima logike,  jer njega je u predsjedništvo  izabrao suprugin narod.  Tako nam je nametnuti zakon donio situaciju da Srbi i Bošnjaci imaju svoje članove predsjedništva, dok je drug Željko kako sam voli reći predstavnik svih naroda koji žive u BiH. Da nije žalosno, bilo bi itekako smiješno.

Opasnost sa članom predsjedništva samo je jedan mali mač nad glavom Hrvatima u odnosu što nam se sprema ukoliko se nastavi trend da nam drugi biraju člana predsjedništva, i da preglasavaju naše predstavnike na svim razinama vlasti. Osim što su nam federalni partneri nametnuli druga Željka, njihovi predstavnici čine sve da nam nametnu koju ćemo TV postaju gledati, kojim ćemo jezikom govoriti i na kraju krajeva kako ćemo se zvati. Moraju gospoda naši nametnuti federalni partneri znati da njima niko nitko ne brani da se zovu Muslimani ili  Bošnjaci. Krajnje je vrijeme da  bošnjačke vođe prestanu sa politikom“ Što je naše to je naše , a što je vaše to nam je zajedničko“ Ta njihova politika je dovela to toga da oni imaju svog člana predsjedništva, a naš je eto kao zajednički  i upravo ta politika koju sprovode gospoda  iz Sarajeva vodi raspadu BiH.  Sva ona Ustavom zajamčena prava hrvatima kao konstruktivnom narodu predstavljaju mrtvo slovo na papiru  na očigled međunarodne zajednice koja u strahu od neke islamske državice u srcu europe žrtvuje jedan od najstarijih naroda na ovim prostorima. Ta žrtva nažalost osim gore zajamčenih prava (koje naravno nemamo) znači dalje iseljavanje Hrvatskog puka iz BiH.

Sav taj proces nažalost ide uz blagoslov naših političara koji se ne mogu dogovoriti ni oko zajedničkog kandidata za predsjednika, pa kako možemo očekivati zajedničku platformu oko nekog novog budućeg ustroja BiH u kojoj bi Hrvati kao i ostala dva naroda bili svoji na svome. Danas kroz BiH prolazi ne zadnji vlak, nego zadnji vagon u koga se moramo ukrcati i izboriti svoja prava.

Dragi naši političari krajnje je vrijeme da prestanete misliti na sebe i na svoje obitelji jer grobovi poginulih za prava koja danas nemamo nikada Vam oprosti neće Vašu neodlučnost . Sada ili nikad je vrijeme kada se mora iskazati jedinstvo u svim točkama čija nas neusvajanja  guraju u još dublju provaliju ove države. Vrijeme je da se pojedini političari očituju da li će biti nečiji vazali,  ili će konačno štititi interese naroda koji ih je birao? Preživio je ovaj narod turski zulum i komunističku čizmu, pa će preživjeti i ovu nametnu državu i zakone. Samo je otvoreno pitanje sa kakvim će posljedicama izaći iz ove i ovakve tvorevine? Zna se koliko su turci zla nanijeli ovom puku, još bolje se zna koliko je nevinih ubijeno u ime socijalizma, bratstva i jedinstva samo zbog imena i vjeroispovijesti. Danas opet ceh plaća taj isti narod ni kriv ni dužan, nikome osim izgleda samo svojim političarima. Znači li Vam gospodo draga išta Diva Grabovčeva i spaljene svetinje za turskog zuluma? Znače li Vam išta pobijeni fratri koji su prije 65 godina pobijeni u ime nekog naroda i neke države? Znače li Vam išta tisuće nevinih koji su skončali na bezbroj masovnih stratišta?  Znači li Vam išta žrtve koje su pale u ovom posljednjem Domovinskom ratu?

U ime svega nabrojanog dignite prvo glavu pred svojim narodom, a zatim  glas za bolje sutra toga istog naroda. Nama danas ne treba nikakav sarajevski potrčko koji će nam prosipati pamet i direktive iz glavnog grada. Ne treba nam ni drug Željko koji tu pamet zadržava u glavnom gradu kao ni itko sličan njemu koga nam namjeravaju servirati. Povijest piše kako lijepe, tako i ružne stranice u svojim knjigama. Do danas su stranice ovoga naroda bile uglavnom popunjene ružnim stvarima, i na Vama je dragi naši političari da to promijenite. Ovom izmučenom narodu je dosta ovakvog stanja koje je ništa drugo nego nastavak turskog zuluma i komunističke strahovlade. Cijelom svijetu treba odaslati jasnu zajedničku i jedinstvenu poruku da Hrvati u BiH hoće svoje predstavnike u tijelima vlasti, kulturu i medije na svom jeziku ili narodnim jezikom rečeno hoćemo samo biti svoji na svome.  Ukoliko niste sposobni da se izborite za ta naša prava odstupite sa svojih skupo plaćenih pozicija. Ne zaboravite tko Vas je birao i na kraju nemojte dozvoliti da ova sirotinja kune sve vaše u deseto koljeno zbog situacije u koju ste ih Vi  svađama i podjelama gurnuli.

hercegovina.info