Kako bi Vlada RH trebala realizirati projekte novčane pomoći BH Hrvatima

Jadranka Kosor
U normalnim vremenima mi, Hrvati u Hercegovini i Bosni trebali bi smo se zahvaliti na novcima koji se čak i u ovakvim kriznim vremenima, evo dostavljaju nama, „bratskom“ dijelu Hrvatskog naroda.

Ali, kako se u posljednje vrijeme sve više otkrivaju razne zakulisne igre u čijim smo glavnim ulogama bili upravo mi, BH Hrvati, nekako mi se ta zahvalnost i ne iskazuje. Zašto!?

1. Prvo, ako su navodi u Hrvatskom listu točni (a siguran sam da jesu) samo prošle 2009. godine Hrvatska je za stambene i neke druge potrebe Srba izdvojila milijardu i šest stotina milijuna kuna. OK; to su (bili) građani RH; doduše ratovali su protiv te iste Hrvatske i da, Međunarodni sud za ljudska prava je presudio da Hrvatska nije dužna to uraditi, ali...
E, sad ako godišnje Hrvatska izdvoji za Srbe 1.600.000.000,00 HRK-a a za nas 18.000.000,00 iako smo se mi za razliku od njih borili za neovisnu Hrvatsku nekako mi se to ne čini pravednom raspodjelom. Dapače, čini mi se to uopće niskim za komentirati!

2. Ako je Hrvatska stvarno odlučila nakon desetljeća odmaganja, konačno nešto učiniti za Hrvate u BiH, onda to može učiniti na drugi, manje skup način. Svoju diplomaciju trebala bi konačno usmjeriti da u centrima moći osigura da se čuje i glas BH Hrvata. Obično se to pred izbore i obeća, ali...

3. RH nama može pomoći i na još jedan način, a taj je da sugerira svojim tvrtkama koje se namjeravaju širiti u BiH, da svoja predstavništva, odnosno proizvodne pogone otvara u općinama gdje žive Hrvati, kako bi se zaustavilo odseljavanje mladih i školovanih Hrvata. Međutim, iako su Hrvati u BiH najveći kupci proizvoda tvrtki iz RH, hrvatske tvrtke se uglavnom smještaju na područjima gdje Hrvata još ima samo u tragovima. Pogledajmo investicije Vindije, Podravke, Belupa, Ine, Plive, Dukata; pogledajte gdje su njihova sjedišta i proizvodnja. Koliko bi samo Hrvata odlučilo ostati ovdje da imaju radno mjesto, a uskraćuju im ga upravo Hrvatske tvrtke; neke i u većinski državnom vlasništvu!?

Naredite gospodo, da se te tvrtke smjeste u hrvatskim općinama, pa otkažite ovih 18.000.000,00 HRK-a za sva vremena!!! Ako bi netko rekao da je to neka vrsta segregacije prema drugima, onda bih zamolio pregled sjedišta tvrtki iz Srbije i Turske pa da vidimo koliko je njih otvorilo sjedišta u Širokom Brijegu, Stocu, Livnu, Orašju ili Kiseljaku!? Ni jedna srpska, ni turska tvrtka nije otvorila ništa na „hrvatskim“ područjima u BiH, osim što je zaposlila pokojeg trgovačkog putnika!

Kada sve ovo zbrojim, bojim se da je jedna od rijetkih posljedica ovih donacija upravo to da se jugo-novinari u hrvatskim medijima „iživljavaju“ nad nama i huškaju Hrvate u RH protiv nas.

Naravno, ne bih htio da netko pomisli kako tražim krivca za sve naše probleme u našoj matičnoj Domovini! I mi smo krivi za puno toga, ali ako nam se na pravi način pomogne i mi budemo vidjeli stvarnu pomoć, možda bismo smogli snage i izmijenili stvari u pravom smjeru!

Silvestar B