Ivan Vrljić: Poštenje-nemoguća misija za rođene gubitnike

Ivan Vrljić, poštenje

i Stari Rimljani i Grci svakako su uz kardinalne kreposti poput razboritosti, mudrosti, jakosti te hrabrosti cijenili i poštenje - karakternu vrlinu koju današnje doba rezignirano odbacuje kao neminovnu propast i nemogućnost ostvarivanja ljudske egzistencije. Poštenje je geslo kojim se kunu svi, i vlastodršci i obični laici, misao vodilja vješto napisana i opetovano spominjana u kolokvijalnome govoru, fraza čiji cilj ujedno postaje sredstvo destrukcije.

No, vratimo se poštenju danas, vrlini koja je malo pomalo biološki postala endemska vrsta. Pošteni su ljudi u modernome vremenu ili luđaci, ili osobe osuđene na propast, ili pak na sporo, gotovo bolno, umiranje. Zašto je to tako? Postoji jednostavan razlog - današnje definiranje vrijednosti.

Često smo svjedoci kako se u modernome dobu volontiranje, pomaganje starijim bolesnicima, ovisnicima te beskućnicima smatra gubljenjem vremena. Sve ima cijenu, ništa vrijednost. Konzumeristička nas tradicija nuka na što novije proizvode. Staro pola godine više nije novo, odjeća koja se upotrebljavala godinu dana, doslovno se baca, hrana da i ne govorimo. Zapitajmo mladu osobu o temeljnim životnim vrijednostima, dobit ćemo odgovore: sreća, ljubav, novac, zdravlje.

A poštenje? Gdje je ono u svemu tome? Biblijski i vjerski navodi govore o poštenju kao blagodati, sredstvu opstanka zajednice u teškim i oskudnim vremenima. Propast Rima, koliko god bila čin prisile, određen povijesnim činjenicama, osvajanjima, bila je i nusproizvod nedostatka poštenja i požrtvovanosti pojedinca usmjerenog prema narodu i drugima oko sebe. Zajednici temeljenoj na općim principima poštenja, pravednosti, međusobnoga uvažavanja opstanak ne može doći u pitanje. Svako vrijeme nosi svoje izazove.

Život nije lagan, a na nama samima je zadaća da ga učinimo ljepšim i boljim za mlade koji nam tek dolaze. Oslobodimo ih služenja lažnim kumirima luksuza i bogatstva nastojimo da napokon shvate da se jedino poštenjem te vlastitim trudom i znojem može postići uspjeh dostojan čovjeka. Znamo da je teško, ali barem pokušajmo!