Golotinja naša svagdašnja

Čitam isto tako o jednom drugom bračnom krahu gdje naciji poznata glazbena zvijezda otvara dušu. Žao mi je i te žene, ali je ne mogu nazvati damom. Priča me zapravo i ne zanima. Ono što mi zaokuplja pažnju su prizori gdje se dotična žena, a sve kako bi dokazala hrabrost i neslomljivost, „raskoračila"uredno izdepilirana na retuširanim fotkama u nekakvom oskudnom trikoiću koji jedva da je prekrio njezin venerin brežuljak, kako bi naciji pokazala da, iako ranjena, nastavlja dalje ništa manje „seksipilna".

Pitam se hoće li proći i jedan jedini dan a da u medijima neću vidjeti gole grudi i stražnjicu neke sirotice koja očekuje princa na bijelom konju koji će biti pun ljubavi, poštovanja i razumijevanja. Ne namjeravam izigravati konzervativnu puritanku u ovoj maloj sredini niti razočarati pripadnice iste spolne skupine, ali praksa i statistika jasno pokazuju da najčešće takve dame ostaju bez princa te dočekaju samo konja iliti kljusinu.

Pogledamo li natrag u povijest hrabre sufražetkinje - prve feministkinje koje su prolazile kroz trnje da bi današnje žene imale pravo glasa ili primjerice pravo pisati i objavljivati, osjećam grižnju savjesti iz puke ženske solidarnosti. Kad se Carrie Chapman Catt borila za pravo glasa, Clara Zetkin za Međunarodni dan žena, a Elizabeth Blackwell za žene u medicinskoj struci, borile su se za dostojanstvo i nisu očekivale ovakvu izdaju. Je li M. J. Zagorka Kontesu Neru ili Gordanu vidjela raširenih nogu ili su njezine junakinje ostavljale bez daha veličinom svoga duha, hrabrosti i snage kojima su stajale uz bok muškarcima?!

Je li ravnopravnost degutantna golotinja koja sa seksipilom nema nikakve veze? Gdje možete vidjeti golog muškarca? Tom Gotovac je nažalost bolestan i ako Let 3 ne gostuje u gradu, ostajemo „zakinute". Osim toga, Mrle i Prlja svoje ptičurine drže u kavezu. Ako se kojim slučajem neki isklesani muški celebrity primjerak i skine, onda je to do Calvin Klein bokserica, za što je naravno bogato nagrađen. I ponovno ostajemo zakinute.

Kritiziramo možda i previše te muškarce. Neukusno argumentiranje vulgarnog stylinga udovoljavanjem prohtjevima ciljne skupine promatrača me zgraža, a sigurna sam i postiže apsolutno suprotan učinak od željenog. Osvrnite se oko sebe i otvorite oči, možete puno toga vidjeti vani svakodnevno, ta ništa ne ostaje ispod odjeće. Čast izuzecima. Kako uopće i pristupiti takvoj djevojci i što očekivati? Nemojte misliti da će vam, dok vam je majica kraća od grudnjaka, gledati u duboke pametne oči.

Možda oskudnu odjevenost pravdate potrebom i željom da izreklamirate i s drugima podijelite Božju blagonaklonost?

E pa Bog je skroman tip i nema potrebu za dokazivanjem i pokazivanjem, a i previše je on tog savršenog stvorio.

Ogoljene, razočarat ćete i Stvoritelja i suprotni spol, a degradirati ženski rod te stvoriti famu i legendu o umišljenim i nepristupačnim ženama podno Veleža iako je priča pod bilo kojom planinom ili brdom, ili u bilo kojem gradu, mjesnoj zajednici ili selu, potpuno ista.

A ako mislite da ni jedan više ne gleda u oči, da su svi isti i misle samo na jedno, poslušajte Nerudu:

„....voljela me, a katkad sam i ja nju volio, kako da ne ljubim te njene velike oči..."

Piše: Inga Kralj/pogled.ba