Edgar Allan Poe – simbol boemstva

Edgar Allan Poe – simbol boemstva

...od najznamenitijih američkih pjesnika - Edgar Allan Poe. Bio je to čudesan i morbidan pjesnik, boem, lutalica, razvratnik i kockar. Rođen je u Bostonu 19. siječnja 1809. godine u obitelji kazališnih glumaca koji su putovali diljem Amerike. Životna sudbina poznatoga američkog pjesnika, samo djetinjstvo i odrastanje bili su kataklizmički, postao je siroče, oboje roditelja su mu umrli kad su mu bile dvije godine, a nedugo ga je potom posvojio škotski trgovac John Allan čije srednje ime i on sam uzima. Poočim ga se John Allan odriče već poslije školovanja. Naime, veliki je se Edgar Allan Poe u studentskim danima odao kocki, pijanstvu i zapao je u dugove koje neće riješiti ni nakon velike neprolazne književne slave. Upisuje se na vojnu akademiju planirajući odslužiti vojni rok gdje lažira ime, datum rođenja i godine. Nedugo potom biva izbačen iz vojske zbog nediscipline. Javni je skandal prouzročio zarukama s Virginijom Clemm kojoj je bilo svega 13 godina. Ona umire mlada i to ga je posve shrvalo, dodatni spas nalazi u alkoholu i opijumu. Za život zarađuje baveći se novinarstvom, književnom kritikom i pisanjem.

Prvu nagradu i honorar od 50 dolara u Baltimoreu osvaja pričom Poruka u boci. Svjetsku slavu dostiže vrlo brzo, u Americi nepriznat i stigmatiziran pod imenom ukleti pjesnik, u Europi nalazi mnoge poklonike i pristaše (Antun Gustav Matoš, simbolisti). Najveću glorifikaciju i renome postiže poemom Gavran i čuvenim Never more (Nikad više). U povijesti je književnosti zaslužan kao začetnik žanra krimića i horora (Zločin u ulici Morgue, Pad kuće Usherovih, Crni Mačak).

Umro je u dosad nerazjašnjenim okolnostima, nađen u sumanutom stanju u Baltimoreu 7. listopada 1849. godine. Njegova je smrt predmet rasprava, sam pjesnik dugo vremena do bolnice netom prije smrti ponavljao je ime nekoga nepoznatoga čovjeka. To je dalo teoretičarima zavjere previše polemike i mašte. Kako god, Edgar Allan Poe najveći je pjesnik i ime svjetske književnosti i kao takav zaslužuje nepremostivu slavu i zvijezdu boemstva koje mu nitko neće i ne smije oduzeti. I dandanas točno na Edgarov rođendan , nepoznati čovjek u crnom kaputu nosi poklon na slavni pjesnikov grob: dvije ruže i konjak. Dvije ruže predstavljaju i simboliziraju pjesnikove životne ljubavi, a konjak njegovo voljeno piće.

Piše: Prof. Ivan Vrljić