Dvostruka mjerila po stoti put

Dvostruka mjerila sa istoka i zapada

Gotovo uvijek ti ist i navijači dolaze na stadion HŠK ''Zrinjski'' i smještaju se na tribinu sa koje mogu bez problema pogledati utakmicu. Ipak, bolje je krenuti od početka i pobliže čitateljima objasniti ovaj naslov teksta.

Ova dva kluba u novijoj povijesti međusobne susrete odigravaju od 2000. godine. Već u prvim utakmicama ova dva kluba pojavili su se ta dvostruka mjerila. Navijačima Veleža je bilo dopušteno da svoje ljubimce prate na gostovanju na stadionu HŠK ''Zrinjski'', dok navijači Zrinjskog na utakmice u Vrapčiće nisu smjeli ni primirisati.

Naime, gotovo svako okupljanje navijača Zrinjskog prije utakmica u Vrapčićima policija bi primjenjivanje fizičke sile osujetila. Uprava Veleža se tada pravdala da nema uvjete da primi navijače Zrinjskog. 

Tako se to godinama radilo, a navijači Veleža su na utakmice pod Bijeli brijeg dolazili gradskim autobusima. Nakon toga nakon dosta pritisaka na tadašnju Upravu Zrinjskog od strane njihovih navijača uspjeva se otići u Vrapčiće. Utakmica ponajviše zbog odlične organizacije prolazi bez problema. Nakon te utakmice iako nisu zabilježeni nikakvi problemi navijačima Zrinjskog ponovno se zabranjuje odlazak u Vrapčiće na utakmicu svoga kluba.

Da skratimo. U daljenjm tekstu možete pročitati gotovo sva dvostruka mjerila u vezi gradskog derbiju u kojima možete vidjeti disanje ''jedinstvenog grada'' i ''sportskog duha Mostara''.

- navijači Veleža u više navrata putovali su gradskim autobusima na utakmicu svoga kluba, što navijačima Zrinjskog nije dopušteno.

- navijači Veleža na utakmicama na kojima njihov klub gostuje pod Bijelim brijegom imaju tretman da sasvim normalno pogledaju utakmicu, dok navijačima Zrinjskog u Vrapčićima se zbijaju na improviziranu skelu sa koje se utakmica ne može nikako normalno pratiti.

- navijači Zrinjskog u Vrapčićima ni jednom nisu uspjeli pogledati utakmicu svoga kluba od početka do kraja, što navijačima Veleža gotovo uvijek polazi za rukom.

- iako i jedni i drugi navijači na gostujućim utakmicama pale baklje i bacaju ih tamo gdje ne treba intervencija policije se dešava samo prema navijačima Zrinjskog, a nikada prema navijačima Veleža.

- Od tri gostovanja navijača Zrinjskog u Vrapčićima, dva puta na surov način su izbacivani od strane policije koja nije birala sredstva da to učini, dok navijači Veleža pod Bijelim brijegom gotovo svaku utakmicu uz nerede prođu nekažnjeno.

- navijačima Zrinjskog nije dopušteno na ogradu postavljanje zastave HVO (formacije koja je sastavni dio Ministarstva obrane BiH op.a.), dok navijači Veleža bez intervencije mogu prez problema da postavljaju zastavu svoje vojske.

- navijače Veleža na utakmicama pod Bijelim brijegom osiguravaju zaštitarske tvrtke iz ''istočnog'' dijela grada, dok to nije slučaj sa navijačima Zrinjskog u slučaju dolaska u Vrapčiće.

- navijači Zrinjskog nikada nisu zapalili zastavu druga dva naroda koja žive u BiH na utakmicama svoga kluba, dok je ovo već drugi put da navijači Veleža na svojim utakmicama pale zastavu Hrvata iz BiH, i što je najvažnije svaki put to prolazi nekažnjeno.

- medijski linč prema navijačima Zrinjskog je svakodnevnica, a zbog nedostatka hrvatskih medija iz BiH to nije slučaj sa drugom stranom...

O svemu ovome mogli bi pisati još mnogo, ali to ćemo ostaviti za naredni derbi. Najžalosnije je što se o svemu ovome hrvatski političari iz BiH šuti, dok je u drugom slučaju to sasvim obrnuto.

O premlačivanju navijača Zrinjskog u Vrapčićima najčešće se šuti, a ni dva dana nakon dešavanja u Vrapčićima i bespotrebnog premlačivanja navijača Zrinjskog od strane specijalne policije i paljenja zastave hrvatskog naroda iz BiH tek poneki se oglase, a oni koji trebaju očito šute.