ANTE LUBURIĆ Mi danas osjećamo prazne novčanike, a najmanje Boga

Ante Luburić
Facebook

Badnjak je. Iščekivanje Krista, Sina Božjega ponovno se ponavlja i to 2019 put po redu. O kakvu nam Bog čast ukaza, nama malim ljudima, da mi toga nismo ni svjesni. Prvi kršćani su vjerojatno osjećali svu tu puninu Duha po kome sama Marija zače i rodi sina Božjega. Mi danas osjećamo prazne novčanike, osjećamo papir u kojeg su zamotani darovi, osjećamo prolaznost ispraznosti a najmanje Boga.

Što je to Badnjak? Što to za ljude značili rođenje Isusa, djetešca iz Nazareta?

Kažu, sve su monoteističke religije iste, samo se drugačije Bogu molimo. Da, sve su iste osim kršćanstva jer jedino tu Bog dolazi čovjeku, a u svima ostalima čovjek pokušava ono nemoguće- dohvatiti Boga. Evo jedan kućni test. Zamislite da su Vaši nožni prsti čovjek a glava i ruke Bog. Dignite ruke i pokušajte ih dohvatiti nožnim prstima… Da, ne ide. A sada svoju glavu i ruke spustite nogama. Ne samo da ih možete dobaviti, nego ih možete i zagrliti, obuhvatiti i štiti. I tako sam Bog dohvati cijelo čovječanstvo šaljući svoga Sina, puninu sebe u Presvetome Trojstvu da nas obgrli, zaštiti i sačuva.

O kolika nam je hvala dana od Boga da je nikada sa svojom glavom razumjeti uspjeti nećemo.

Gotove su četiri nedjelje adventa. Skoro su gotove sve mise zornice i sada dolazi taj veliki dan. Kristov rođendan. Kao što organizirano na trgu ili toplini doma čekamo Novu godinu tako trebamo u Kristovoj Crkvi zaželjeti Njemu još jednom sretan rođendan i imati na umu da oni nije došao da bi živio zemaljskim životom nego da bi svojom smrću otkupio nas sve čestitare koji ćemo se sutra i prekosutra sastati da Mu čestitamo rođendan. On je došao da bi umro i to, došao je kao Kralj kraljeva ali birajući najbjednije mjesto za rođenje, štalicu.

Mi kada idemo našemu blagu imamo obuću koja je samo za štalu i čim je napustimo mijenjamo obuću a On, Kralj nebeski izabra upravo to mjesto za sebe, za svoju majku i svoga zemaljskoga oca, da iz te štalice započnu put Svete Obitelji.

Kada budete unosili svoje Badnjake u kuću imajte na umu tu simboliku broja tri. Tri Badnjaka unosimo na čast Presvetoga Trojstva. Tri su člana Svete Obitelji. Badnjake ubacujemo u vatru koja je simbol da Bog izgara za nas ali mi isto ako ne možemo doseći tu jačinu vatre, bar budimo žerava. Neka stalno u nama postoji mali plam za Boga jer On zna koliki je naš maksimum.

I za kraj ne zaboravite pjesmu „ U sve vrime godišta“. Zatvorite svoje oči dok je pjevate, napravite viziju pjesme i bit ćete i Vi pastir ili kralj koji donosi darove Novorođenome Spasitelju svijeta, Isusu Kristu.

Neka vam je svima sretan i blagoslovljen Božić.

Ante Luburić/Hercegovina.info