Mrtva utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

izbori 2010, Haris Silajdžić, Fahrudin Radončić, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, Zlatko Lagumdžija, Vlada, granična policija bih, Sudan, un misija, kutlovac, Fahrudin Radončić, korupcija, borba, uhićenja, Midhat Osmanović, Ministarstvo sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, SDA BIH, HDZ BiH, Fahrudin Radončić, sloboda, sud bih

Koplja su ukrstili kandidat ispred Hrvatske koalicije HDZ 1990.-HSP BiH Martin Raguž, kandidat SDP-a Željko Komšić, zatim kandidat ispred Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, kandidat SDA Bakir Izetbegović te kandidat Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH, i Haris Silajdžić, kandidat Stranke za BiH, nisu se pojavili na sučeljavanju.

Mrtva utrka

Izborna kampanja polako ulazi u završnu fazu i nakon debata i dosadašnjega pridobivanja birača po terenu dojam je, ne samo u sarajevskim krugovima, kako su Silajdžić i Radončić definitivno ušli u međusobnu mrtvu utrku i ipak su u prednosti u odnosu na Bakira Izetbegovića. Prema tvrdnjama mnogih koji prate izbornu utrku za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović nisu uspjeli u željenoj mjeri disciplinirati članstvo SDA i gotovo je sigurno kako će se u nedjelju, 3. listopada opet ponoviti ona poznata krilatica - "glasuj za SDA i Harisa Silajdžića" s tim da se obvezno mora dodati i ime Fahrudina Radončića. Više je razloga zbog kojih treba vjerovati predviđanjima mnogih poznatih i dobro upućenih analitičara.
Haris Silajdžić je kroz kampanju ipak uspio sačuvati karizmu i ugled velikoga državnika kojem bošnjački narod vjeruje, kojeg podržava značajan dio islamske zajednice i koji objektivno odskače i od Izetbegovića i Radončića.
Značajno je istaknuti kako Silajdžić poseban ugled uživa u Sarajevu i to i u dijelu SDA, utjecajnog krila koje se suprotstavilo Sulejmanu Tihiću na zadnjem stranačkom saboru, a koje je razočarano činjenicom da se Izetbegović pomirio s Tihićem. Dakle, veliki broj članova SDA s područja Sarajeva, pa moglo bi se kazati i s područja Zenice, Tuzle i Mostara, koji je podržavao Izetbegovića na saboru SDA, ipak, vjerojatno neće dati glas za Izetbegovića nego za Silajdžića pa i za Radončića, i to je ona snaga koja je i do sada birala Harisa Silajdžića u Predsjedništvo BiH.

Završni obračun

I sam Bakir Izetbegović je, smatraju analitičari, doprinio novom rasulu u SDA. Oni navode kako se Izetbegović najednom pretvorio u glasnogovornika i zaštitnika Tihićeve politike dijaloga, kompromisa i "prudskoga" procesa.
Neke analize pokazuju da nije ponudio biračima sigurnost da će kao član Predsjedništva BiH znati upravljati državom, da će moći uspostaviti potrebni dijalog s druga dva člana Predsjedništva BiH, posebno s onim iz Banje Luke te da će biti prihvaćen od predstavnika međunarodne zajednice kao osoba koja je spremna na dijalog i koja zna predlagati inicijative prema državnoj Vladi i Parlamentu.
Fahrudin Radončić svojim radikalnim istupima i kompromitiranjem politika Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića kroz tzv. energetsku mafiju, štiteći branitelje i socijalu, obećavajući investiranje i povratak dostojanstva Bošnjacima, mudro gradi svoju poziciju uspješnoga i neovisnoga čovjeka koji nudi izlaz iz beznađa.
Silajdžić i Radončić, prema predviđanjima političkih analitičara, definitivno ulaze u završni obračun, no ipak karijera Bakira Izetbegovića će vjerojatno biti vraćena u zastupničke klupe.

Piše: D. Stešević / dnevni-list.ba