Mrtva utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Mrtva utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Koplja su ukrstili kandidat ispred Hrvatske koalicije HDZ 1990.-HSP BiH Martin Raguž, kandidat SDP-a Željko Komšić, zatim kandidat ispred Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, kandidat SDA Bakir Izetbegović te kandidat Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH, i Haris Silajdžić, kandidat Stranke za BiH, nisu se pojavili na sučeljavanju.

Mrtva utrka

Izborna kampanja polako ulazi u završnu fazu i nakon debata i dosadašnjega pridobivanja birača po terenu dojam je, ne samo u sarajevskim krugovima, kako su Silajdžić i Radončić definitivno ušli u međusobnu mrtvu utrku i ipak su u prednosti u odnosu na Bakira Izetbegovića. Prema tvrdnjama mnogih koji prate izbornu utrku za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović nisu uspjeli u željenoj mjeri disciplinirati članstvo SDA i gotovo je sigurno kako će se u nedjelju, 3. listopada opet ponoviti ona poznata krilatica - "glasuj za SDA i Harisa Silajdžića" s tim da se obvezno mora dodati i ime Fahrudina Radončića. Više je razloga zbog kojih treba vjerovati predviđanjima mnogih poznatih i dobro upućenih analitičara.
Haris Silajdžić je kroz kampanju ipak uspio sačuvati karizmu i ugled velikoga državnika kojem bošnjački narod vjeruje, kojeg podržava značajan dio islamske zajednice i koji objektivno odskače i od Izetbegovića i Radončića.
Značajno je istaknuti kako Silajdžić poseban ugled uživa u Sarajevu i to i u dijelu SDA, utjecajnog krila koje se suprotstavilo Sulejmanu Tihiću na zadnjem stranačkom saboru, a koje je razočarano činjenicom da se Izetbegović pomirio s Tihićem. Dakle, veliki broj članova SDA s područja Sarajeva, pa moglo bi se kazati i s područja Zenice, Tuzle i Mostara, koji je podržavao Izetbegovića na saboru SDA, ipak, vjerojatno neće dati glas za Izetbegovića nego za Silajdžića pa i za Radončića, i to je ona snaga koja je i do sada birala Harisa Silajdžića u Predsjedništvo BiH.

Završni obračun

I sam Bakir Izetbegović je, smatraju analitičari, doprinio novom rasulu u SDA. Oni navode kako se Izetbegović najednom pretvorio u glasnogovornika i zaštitnika Tihićeve politike dijaloga, kompromisa i "prudskoga" procesa.
Neke analize pokazuju da nije ponudio biračima sigurnost da će kao član Predsjedništva BiH znati upravljati državom, da će moći uspostaviti potrebni dijalog s druga dva člana Predsjedništva BiH, posebno s onim iz Banje Luke te da će biti prihvaćen od predstavnika međunarodne zajednice kao osoba koja je spremna na dijalog i koja zna predlagati inicijative prema državnoj Vladi i Parlamentu.
Fahrudin Radončić svojim radikalnim istupima i kompromitiranjem politika Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića kroz tzv. energetsku mafiju, štiteći branitelje i socijalu, obećavajući investiranje i povratak dostojanstva Bošnjacima, mudro gradi svoju poziciju uspješnoga i neovisnoga čovjeka koji nudi izlaz iz beznađa.
Silajdžić i Radončić, prema predviđanjima političkih analitičara, definitivno ulaze u završni obračun, no ipak karijera Bakira Izetbegovića će vjerojatno biti vraćena u zastupničke klupe.

Piše: D. Stešević / dnevni-list.ba