Ljubić kritizirao Kosor: Hrvatska se ne jednom ogriješila o Hrvate u BiH

Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Božo Ljubić, Dragan Čović, HSP BIH, Božo Ljubić, vlast, Božo Ljubić, HDZ 1990, Božo Ljubić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, BIH, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, sabor
Prvi sam bio pozvan u Zagreb da razgovaramo o strateškoj stranačkoj suradnji HDZ RH i HDZ 1990 u predstojećem izbornom procesu. Zbog naših stavova oko promjena Ustava RH oni su izabrali drugog partnera i nije mi žao, izjavio je predsjednik HDZ 1990. dr Božo Ljubić u opširnom intervju hercegovačkom portalu Poskok.info.

Podsjetimo, sporazum o strateškoj suradnji ljetos je u Zagrebu predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor potpisala s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a nedavno je u Mostaru, na predizbornom skupu podržala kandidata ove stranke za Predsjedništvo BiH Borjanu Krišto.

Ljubić je kazao kako promijene ustava Hrvatske reduciraju prava hrvatskih državljana izvan RH kako  u Bosni i Hercegovini tako i onih u dijaspori, te kako su te promjene u suprotnosti i s preambulom Hrvatskog ustava, koja nije mijenjana, gdje se kaže da su svi hrvatski državljani ravnopravni.

- Prava hrvatskih državljana trebala su ostati ista i zbog simboličkog i povijesnog i strateškog interesa ali nažalost o tome sadašnje vodstvo u Zagrebu ne misli kao i ja. Mislim da griješi i nije prvi put da se ogriješilo o Hrvate  iz Bosne i Hercegovine. Zato sam u jednom govoru i rekao, mi Hrvati iz Bosne i Hercegovine smo platili cijenu cjelovitosti Hrvatske ali cijenu nezavisnosti Kosova( misleći na tendenciju nekih da se navodni srpski „gubitci“ na Kosovu i u Hrvatskoj trebaju kompenzirati u B i H, najvećim dijelom na račun Hrvata) plaćati nećemo.

Moj osobni stav (koji sam izrekao i javno vrlo brzo nakon dogovora Kosor –Milanović)  i stav Predsjedništva HDZ 1990 je bio da se ne podrže ovakve ustavne promjene odnosno da se amandmanima reagira da se one izmjene. Prilikom usvajanja Nacrta zastupnici u Hrvatskog saboru članovi HDZ 1990 su bili suzdržani i uložili amandmane. Naputak Stranke je bio da ustraju na amandmanima i ukoliko se ne uvaže da ne podrže ustavne promjene. Epilog je poznat. Prepustite organima Stranke da u  proceduri rješavamo svoje interne odnose, izjavio je Ljubić.

Ljubić je u intervju Poskoku kritizirao i Vladu Hrvatske:

-Što se tiče vodstva Vlade RH mislim da ne rade dobro, potezi na ekonomskom planu mi liče kao na koprcanje u živom blatu, tone se sve dublje. Na vanjsko političkom planu jedina strategija je EU, što naravno podržavam ali se u odnosu na susjede posebice Bosnu i Hercegovinu ili pasivno ili neučinkovito, uglavnom su dopustili i to nije samo od jučer, da političku inicijativu preuzmu Srbija i Turska a ekonomsku Slovenija(privatizacijski fondovi!), iako Hrvatska i B i H dijele najdužu granicu u Europi, iako su i po resursima i prometno i gospodarski komplementarne. Nadam se da će u budućnosti fokus biti okrenut više ka Bosni i Hercegovini podupirući i koristeći hrvatski subjektivitet ovdje kao jaku polugu u interesu dvije države ali i strateškom interesu Naroda. Što se tiče promjene vlasti u Zagrebu, odluku oko toga bih ipak prepustio hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH, dodao je Ljubić.