ORTOPED I DEMOGRAF SE OGLASIO Završio je obnovu hrvatskog naroda, pa sad opet najavljuje Treći entitet

Božo Ljubić
Hercegovina.info

Predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je da se nije odustalo od zaključka iz prošle godine o formiranju trećeg entiteta u BiH, ali da sada nije trenutak za to.

Ljubić ističe da je spas za BiH poštovanje načela konstitutivnosti tri naroda.

"Konstitutivnost naroda je osnovno načelo BiH. Bilo kakvi dogovori u budućnosti moraju poštovati to načelo. Ako se konstitutivni narodi dogovore da bude dva, tri, četiri ili da se potpuno ukinu entiteti, onda konstitutivnost treba biti u centru ako država želi biti stabilna", rekao je Ljubić za N1.

Ako se nekada otvori politička klima za novu teritorijalnu administrativnu jedinicu zemlje, kaže Ljubić, to neće biti jednostrani akti već dogovoreni aranžmani državotvornih političkih subjekata BiH.

Dodao je da u ovom trenutku nema kredibilnih partnera da se razgovara o bilo kakvoj prekompoziciji BiH u pravcu trećeg, četvrtog, petog entiteta, ali nema ni kredibilnih partnera da se BiH prekomponira u unitarnu centralističku državu.

On je naveo da alternativa konsocijativnoj demokraciji nije građanska država, već disolucija i raspad, a kao primjer je naveo bivšu Јugoslaviju i Cipar.

Ljubić je poručio da bez preuzimanja odgovornosti domaćih partnera BiH ne može dalje u europske integracije.