TKO JE KORDIĆEV KOMŠIĆ? Slaviša Kovačević pozajmio 135 tisuća u sestrinu tvrtku, ona se ne sjeća jel' vratila

Slaviša Kovačević

Slaviša Kovačević, Željko Komšić mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, trebao bi zasjesti u jedinu načelničku fotelju Grada Mostara koja pripada Srbima, onu načelnika za opću upravu i vatrogastvo. 

Njegova je supruga Miljana član HDZ-a, a suprug prema svemu sudeći nije po volji legitimnih mostarskih Srba kada je u pitanju načelnička pozicija. Međutim, to ne ometa gradsku legitimnu vlast da mijenjaju pravilnike kako bi postavili svog Komšića, u ovom slučaju Kovačevića u načelničku fotelju. 

Slaviša Kovačević

U međuvremenu na adresu portala Hercegovina.info stižu nepravomoćna presuda vezani za prethodni život i ekonomski rad Slaviše Kovačevića. On je, naime, ranije bio u poduzetničkim vodama, te na čelu građevinskog poduzeća angažiranog i na obnovi Saborne crkve. 
Naime, Slaviša Kovačević je prije nekih desetak godina, u razdoblju 2011.-2012. bio direktor tvrtke GD Gemax-BiH. 

Istovremeno otvara tvrtku Balkan inženjering na ime svoje sestre Milojke Milošević i u tom razdoblju prebacuje velike novce, preko stotinu tisuća maraka u vidu pozajmica s tvrtke u kojoj je direktor na tvrtku u kojem je direktorica njegova sestra. Sredstva posuđuje na razdoblje od četiri godine i beskamatno. 

Nakon toga, tvrdi naš izvor, krajem 2012. godine nalaze osobu kojoj ne prezentiraju stvarno stanje, te tvrtku Balkan inženjering sa sestre prebacuje na treću osobu. Od tog trenutka Balkan inženjering više ne posluje. U međuvremenu se i Slaviša Kovačević povlači s pozicije direktora Gemaxa i dolazi četvrta osoba. 

Po isteku razdoblja od 4 godine, Vanja Pešut, novi direktor Gemaxa tuži Balkan inženjering, s tim da tuže čovjeka koji je preuzeo dugovanja, a ništa nije imao s novcem. Nameće se i pitanje kod koga je završio poznamašan novac kojeg nema.  

U konačnici, kada na čelo Gemaxa i Balkan inženjeringa dolaze osobe koje su 'ni luk jele, ni luk mirisale' i nemaju veze s pozajmicama sve biva predmet sudskog postupka. Općinski sud u Mostaru, sutkinja Divna Bošnjak, u ovom predmetu prije godinu dana donosi sudsku presudu da je Balkan inženjering dužan vratiti 135 tisuća maraka Gemaxu plus pripadajuće kamate, kao i platiti tužitelju Gemaxu troškove sudskog postupka u iznosu od 6.322 marke temeljem pozajmica koje je direktor Slaviša prebacivao direktorici sestri.

Formalno pravno Slaviše i sestre u tim poduzećima više nema, a nema ni novca. Slavišina sestra, razvidno je iz obrazloženja prvostupanjske presude ima amneziju. Potvrdila je da je potpisivala ugovore o pozajmicama s bratom, odnosno Gemaxom, ali da se ne sjeća koliko je novaca vraćeno tužitelju kojem je na čelu tada bio njezin brat. 

Slaviša Kovačević

Iz obrazloženja presude se još može isčitati da je novac Gemaxu prebacivala Srpska-pravoslavna Općina Mostar, koja im je u razdoblju od tri godine, 1. siječanj 2010. do 31. prosinac 2012. prebacila 437.841 marku. Milojka Milošević, Slavišina sestra, svjedočila je da je Balkan inženjering d.o.o. Mostar osnovan na inicijativu Gemaxa, a radi angažmana kamenorezaca, tesara i drugih pomoćnih radnika na izgradnji Saborne crkve u Mostaru, odnosno "da ta radna snaga i angažirano ljudstvo ne bi radili na crno već po ugovorima o djelu i drugim zaključenim ugovorima o povremenim poslovima".

Potvrdila je da je u to vrijeme direktor Gemaxa bio njezin brat Slaviša. Kada su joj prezentirani ugovori o pozajmicama zaključeni između nje i brata u to vrijeme, a tužitelja i tuženika u 2022. potvrdila je da ih je potpisala. 

KOVAČEVIĆ Provjerite s onim tko vam je to poslao

Na upit našeg novinara na temu Gemaxa i Balkan inženjeringa Kovačević je kazao da „ne zna što on ima s Gemaxom i Balkan inženjeringom, da o tome neće razgovarati, te da upit usmjerimo onome tko nam ga je poslao".

„Ja sam bio direktor Gemaxa prije desetak godina, onda je drugi direktor došao pa vi onda vidite s njima o čemu se radi, ako je samo to u pitanju“, istaknuo je u kratkom telefonskom razgovoru. Kazao je da nema nikakve potrebe da njemu adresiramo usmene i pismene upite na ovu temu. „Provjerite s onim tko vam je to poslao i na koji način vam je to poslao i onda vi dalje to s njom provjerite. Eto“, zaključio je Kovačević. 

U Gradu Mostaru kratko na naš upit kažu da nemaju spoznaja o procesima koji su posljedica Slavišina i sestrina direktorskog rada. Ne odgovaraju ni na upit u kojoj je fazi zapošljavanje načelnika opće uprave. 

Podsjetimo, osim Srbima, fotelja načelnika opće uprave, u kojoj je dva desetljeća sjedio Predrag Šupljeglav, do sada je pripadala i pravnicima. Ubuduće u njoj može sjediti i ekonomist, jer je za potrebe dovođenja Slaviše mijenjan pravilnik. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO