SIROTINJSKE STIPENDIJE ZLATNOJ MLADEŽI Sin ministra iz Posušja primao novac kao socijalni slučaj u Hrvatskoj

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti,Dario Sesar,scholarships
Dario Sesar

Nakon raskrinkavanja jedne bogate obitelji iz BiH koja je koristila privilegije dvojnog državljanstva da im dijete dobiva stipendiju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa u Republici Hrvatskoj, otkrili smo novi sličan slučaj, sina HDZ-ovog ministra gospodarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj u svom trećem mandatu i dopredsjednika županijske vlade, Darija Sesara.

Luka Sesar, student je Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a pronađen je na istoj listi na kojoj se nalazio i Tomislav Kovačević, potomak bogate duvanjske obitelji nadimka Ćićko kojega smo razotkrili u lipnju.

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti

Mladi Sesar, rođen 2003. godine, student iz Posušja stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije. Iznos stipendije je 200 Eura mjesečno, a isplaćuje se tijekom devet mjeseci.

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti
Luka Sesar bio je jedan od učenika generacije SSŠ Posušje/ FOTO: Posusje.info 

Stipendije za studente nižeg socio-ekonomskoga statusa dodjeljuju se svake godine nakon provedenoga javnog natječaja na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa i to za sljedeće kategorije: D-1 (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata), E (za redovite studente nižeg socio-ekonomskog statusa) i P (studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije).

Uvjeti za dodjelu stipendije E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa su prebivalište u RH, minimalno ostvarenih 1050 bodova na rang listi i prihodi po članu obitelji manji od 1951,77 kn (517 KM/263  Eura)

Roditelji bogati i utjecajni

Odmah je bilo jasno, s obzirom na to da iznos ministarske plaće u ovoj županiji nije manji od 3000 KM, da je Sesarova supruga zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo ove županije, te da je ministar naknadu primao dok je vršio dužnost predsjednika HŠK Posušje i predsjednika Komisije za vozačke ispite, da je nemoguće da su im mjesečna primanja toliko niska.

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti
Dario Sesar

Kako bismo razjasnili situaciju, nazvali smo Darija Sesara da provjerimo zna li da mu je sin primio skoro 2000 eura stipendije pribavljene lažnim svjedočenjem.

Ministar se javio i najprije tvrdio da je sin aplicirao na redovnu stipendiju kao učenik generacije a dodao je i da je zbog titule učenika generacije dobio i mjesto u studentskom domu.

Onda je negirao da sin uopće ima prebivalište u RH i da ga politički protivnici žele diskreditirati.

"On nije prijavljen uopće u Republici Hrvatskoj, ima samo privremeno boravište i sigurno je neka greška, on je prijavljen u Posušju" kazao je Sesar za Hercegovina.info

"On se jest prijavio za stipendiju ali za onu regularnu koju bi dobio kao učenik generacije, zašto je njega svrstalo u ovu kategoriju, to ne znam, on uopće nije prijavljen u RH, uopće mu nisu tražili moja primanja nego ocjene. Moje financijsko stanje traže kad se predaje zahtjev za studentski dom", nastavio je Sesar.

Na tvrdnju našeg novinara da je situacija sumnjiva, Sesar je kazao: "Za mene nije sumnjiva, za mene je čista i jasna, ja samo ne znam odakle te informacije, ja ću glat dokazati da nema prebivalište u Hrvatskoj.To vama šalje netko tko me hoće ocrniti, meni to ne treba u životu".

Dan kasnije, ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, Dario Sesar, oglašava se priopćenjem za javnost vezanim za upit portala Hercegovina.info o stipendiji koju u Hrvatskoj koristi njegov sin.

"Kao osoba koja obnaša odgovornu političku i društvenu ulogu posljednjih 10 godina, svoju politiku i svako djelovanje zasnivam na načelima transparentnosti i vjerodostojnosti. Prije nekoliko dana dobio sam upit od strane predstavnika medija o stipendiji koju navodno koristi moj sin kao student Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Naravno kao i svaki roditelj nastojim voditi brigu o svojoj obitelji". 

Ministar tvrdi da je vratio novac

"Ipak, nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio - ekonomskog stanja. 

Odmah po tom saznanju kontaktirao sam Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u proračun RH. 

Ovim putem se želim ispričati cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije. Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje obitelji s oprezom konzumiraju čak i obična građanska prava, pa i kad se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi između ostalog bio i među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije. 

Shvaćajući odgovornost i cijeneći vaše povjerenje osjećao sam obvezu da vam se obratim na ovaj način i još jednom naglasim važnost transparentnosti koja uključuje i priznaje pogreške i ispriku", navodi u priopćenju ministar Sesar. 

Kako ovakve prijave prolaze ispod radara?

Prvi ovakav slučaj poznat javnosti bio je onaj Darinka Mihaljevića iz Livna, bivšeg ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, čije je troje djece primalo stipendije za djecu slabijeg imovinskog statusa u Hrvatskoj. Zaboravne podsjećamo na otkriće Žurnala iz 2017.

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti
Darinko Mihaljević, FOTO Žurnal

Pet godina kasnije, Hercegovina.info otkriva potomka milijunaša Kovačevića iz Tomislavgrada koji prima ovu stipendiju, da bi se sada otkrilo ime sina još jednog ministra.

Proces prijave za stipendiju je moderniziran i u Republici Hrvatskoj se unosi elektronskim putem. Ključni dokaz o primanjima članova obitelji je "Izjava o članovima kućanstva" koja se može unijeti na dva načina, dohvatom podataka iz službenih evidencija tijela državne uprave ili ručnim unosom podataka. 

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti
https://drzavnestipendije.mzo.hr/Content/upute/Upute_stipendije.pdf

Za članove kućanstva koji su upisani uz pomoć dohvata podataka iz Sustava OIB i koji imaju prebivalište u RH iznos prihoda je 0,00 kn, odnosno prazan i za njih nije potrebno prilagati potvrdu o visini prihoda nadležne Porezne uprave ili potvrdu o visini mirovine nadležne ustanove za mirovinsko osiguranje sukladno natječaju, već će Ministarstvo podatke provjeriti u Sustavu porezne uprave.
Iznimka su studenti i članovi kućanstva koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske jer su oni obvezni kao dokaz dostaviti i potvrde o visini ukupno ostvarenih prihoda nadležne Porezne uprave izvan RH i upisati tražene podatke u stupcima Vrsta prihoda i Iznos.

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti
Izjava o članovima kućanstva, https://drzavnestipendije.mzo.hr/Content/upute/Upute_stipendije.pdf

Unatoč ovome upozorenju, na skoro 12 000 stipendija, nije realno očekivati da će MZOŠ RH biti u stanju provjeriti baš svakoga od njih. 

Na naš upit o postupanju prilikom otkrivanja ovakvih slučajeva, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske odgovorili su za naš portal:

"Prilikom prijave na natječaje za dodjelu državnih stipendija studentima koji studiraju na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, studenti pod kaznenom i materijalnom odgovornošću popunjavaju Izjavu o članovima kućanstva u sklopu elektroničkog obrasca za prijavu. Pod pojmom Zajedničko kućanstvo smatra se svaka zajednica osoba, bez obzira na srodstvo, koje zajedno stanuju na istoj adresi prebivališta u stambenom prostoru s jedinstvenim režijskim troškovima, zajedno privređuju i troše ostvarene prihode te zajedno koriste pokretnine i nekretnine za podmirenje osnovnih životnih potreba.

U skladu s predmetnom izjavom, za studente s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) preuzima godišnje prihode ostvarene u prethodnoj godini svih članova kućanstva (uključujući studenta/icu) iz službenih evidencija Porezne uprave Republike Hrvatske.

Studenti koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske obvezni su prilikom popunjavanja Izjave o članovima kućanstva, u elektroničkom obrascu za prijavu, ručno unijeti podatke o visini ukupno ostvarenih prihoda, uključujući prihode od mirovine, za svakog člana kućanstva (uključujući studenta/icu) iz prethodne kalendarske godine. Kao dokaz obvezni su dostaviti potvrde o visini ukupno ostvarenih prihoda nadležne porezne uprave izvan Republike Hrvatske za sve članove kućanstva i potvrde o visini ukupno isplaćene mirovine nadležne ustanove za mirovinsko osiguranje izvan Republike Hrvatske za članove kućanstva koji su korisnici mirovine za prethodnu godinu. Slijedom navedenog, Ministarstvo u procesu obrada stipendija preuzima i obrađuje podatke o prihodima u skladu s evidencijama nadležnih tijela.

Dodatno, prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja Ugovora. Svaki student/ica koji/a ostvari pravo na državnu stipendiju potvrđuje pod kaznenom i materijalnom odgovornošću vjerodostojnost unesenih podataka prilikom prihvaćanja Uvjeta stipendiranja.

Ministarstvo provodi provjeru točnosti podataka na temelju kojih je student/ica ostvario/la pravo na državnu stipendiju. Ako se naknadnom provjerom utvrdi da podatci na temelju kojih je student/ica ostvario/la pravo na državnu stipendiju nisu točni, studentu/ici koji/a je ostvario/la pravo na državnu stipendiju obustavlja se isplata državne stipendije, a student/ica je dužan/na izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava.

Također, u slučaju zaprimanja službenih Pritužbi građana, Ministarstvo svaku prijavu prosljeđuje Ministarstvu unutarnjih poslova i/ili Poreznoj upravi u svrhu daljnjeg postupanja".

Ovo je već druga stipendija stečena davanjem lažnih podataka koju je razotkrio portal Hercegovina.info čime je u proračun Republike Hrvatske vraćeno blizu 4000 eura.

Dario Sesar,ministar,stipendija,vijesti

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.