NAKON OTKRIĆA NAŠEG PORTALA "Ćićko" vratio novac od stipendije

Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,ivan kovačević,Tomislavgrad

Nakon objave istraživačkog teksta na portalu Hercegovina.info u kojoj je otkriven skandalozan potez pripadnika zlatne mladeži Tomislavgrada, Tomislava Kovačevića koji je unatoč obiteljskom bogatstvu aplicirao za stipendiju koju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH dodjeljuje studentima slabijeg socio-ekononskog statusa, otvorenim pismom obratili su se iz kompanije "Ćićko Commerce" čiji je direktor Ivan Kovačević, otac spomenutog studenta Tomislava.

Kovačević se u pismu žali na tendenciozan stil našega istraživačkog članka, ali propušta navesti činjenicu da je za vrijeme pisanja teksta kontaktiran od strane našeg novinara kojem je mogao sve navedeno u pismu ispričati. On je odabrao drugi put, te je veoma grubo i arogantno odgovarao sa "Ne zanima me" čime je ostavio dojam upravo onoga za što u pismu tvrdi da nije - bahati bogataš koji misli da je nedodirljiv.

Na kraju krajeva, svaki detalj teksta MILIJUNAŠI U BiH, SIROTINJA U HRVATSKOJ Sin bogataša iz Duvna prima stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja je apsolutno istinit i provjeren kroz više izvora.

Pismo Ivana Kovačevića prenosimo u cijelosti:

Poštovani, ovih dana je na različitim portalima objavljen tekst u kojem se piše o stipendiji koju je moj sin, Tomislav Kovačević, dobio kao student Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Odmah naglašavam da se radi o stvarnim činjenicama, da točno je da je moj sin Tomislav bez mojeg znanja aplicirao i zakonski dobio navedenu stipendiju.

Ja osobno, ali ni nitko drugi iz obitelji, nisam uopće znao za tu činjenicu. Nakon objave na portalima ja sam se osobno informirao i ostao zatečen. Zbog tog propusta i zbog navedene činjenice ja se osobno i u ime obitelji Kovačević ispričavam prije svega ministru Fuchsu.

Odmah nakon saznanja ja sam stupio u kontakt s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, od kojih sam dobio sve tražene podatke. Nakon provjere podataka mi smo bez odlaganja sav isplaćeni novac vratili na račun državnog proračuna Republike Hrvatske, tako da s pravom mogu reći da u navedenom slučaju nije nastala nikakva materijalna šteta bilo kome.

Iako smo prozvani, moram konstatirati da su novinari, što se tiče stipendije i pri tome nastale slike, u pravu. Ja im se zahvaljujem na neugodnom poučku. Ono što je zakonito ne mora uvijek biti i etički ispravno. U ovom slučaju se radilo o pogrješci koju ja kao otac i ja kao vlasnik tvrtke ne poričem niti želim opravdavati.

Neovisno o samoj činjenici tekst, nažalost, vrvi i insinuacijama koje su vidljive u svakom retku. Tekst je novinarski pisan izrazito tendenciozno. Neopravdani postupak jednog našeg člana je očito bio dobar povod da se čitateljima čitava naša obitelj i naš poslovni uspjeh prikaže u jako negativnom svjetlu tipičnih pohlepnika, bahatih ljudi koji su za svaku osudu. Kao da je cilj teksta bio podgrijavanje zavisti i prikazivanje našeg poslovnog i obiteljskog uspjeha kao nečega sumnjivoga, nemoralnoga i socijalno upitnoga, a ne ukazivanje na jedan neprihvatljiv događaj.

Upravo zbog 'tona' teksta dužan sam konstatirati da Tomislav Kovačević nije isto što i 'Ćićko Commerce' ili neka druga naša tvrtka. On jeste naš član, nadamo se da će iz ovoga izvući pouku i preuzeti dio svoje odgovornosti.  

No, ciljano miješanje njegovog etički neopravdanog i nepromišljenog postupka s poslovanjem naših tvrtki isto tako nam se čini nekorektnim i etički neprihvatljivim stilom. Tim više ako pretpostavimo da je novinarima stalo do etike i moralnosti.

Ubacivanje čitave obitelji, obiteljskog poslovanja i našeg oca, koji je kao gastarbajter svojim trudom izgradio respektabilno obiteljsko gospodarstvo, smatramo tendencioznim moraliziranjem koje služi isključivo tomu da bi se našu obitelj i naše tvrtke prikazalo u svjetlu velikih pohlepnika, bahatih i neumjerenih bogataša bez ikakvog osjećaja za siromašne i socijalno ugrožene.  

Spominjanje našeg voznog parka, koji smo zaradili i kupili radeći svoj posao, sigurno ne služi razotkrivanju istine, nego je jeftini pokušaj diskreditacije čitave obitelji.

Iako je sama činjenica da moj sin zakonito, ali neetički, dobiva stipendiju i da mi svi u obitelji taj postupak smatramo nepromišljenim i neprihvatljivim, dužnost nam je zbog zaštite integriteta naših tvrtki i naših djelatnika ukazati na sljedeće činjenice:

  • - Naše obiteljske tvrtke, ukupna imovina, utjecaj, i tržišna pozicija su nastale dugogodišnjim marljivim radom i natjecanjem na nepovoljnom bosanskohercegovačkom tržištu. Svaku novinarsku insinuaciju koja podgrijava zavist i jal mi odbacujemo.
  • - Iako smo svjesni neprihvaljivosti postupka apliciranja i dobivanja navedene stipendije, naglašavamo da smo, pored činjenice povratka novca, upravo mi i tvrtke naše obitelji jedan od najvećih sponzora socijalnih projekata u Hercegbosanskoj županiji.
  • - Mi već više godina dodjeljujemo izravne stipendije za socijalno ugrožene studente, a iznosi tih stipendija naveliko premašuju iznos stipendije koju je moj sin, bez mojeg znanja, dobio.
  • - Pored konkretnih stipendija, koje mi dodjeljujemo i koje ćemo nastaviti dodjeljivati, mi se nikada nismo oglušili o poziv za pomoć ugroženima. To svakom novinaru mogu posvjedočiti dužnosnici i socijalni radnici naše županije, a pogotovu općine Tomislavgrad.
  •  
  • U ime obitelji ja se kao otac ispričavam zbog postupka mojeg sina, ali se ujedno I zahvaljujem na tekstu koji nam je neugodan način ukazao da mi kao obiteljska tvrtka i nositelj gospodarskg prosperiteta, jedan od najvećih poslodavaca u Županiji i dobrostojeća obitelj, imamo i socijalnu odgovornost.
  •  
  • Mi smo svoje bogatstvo stekli radom, ponosni smo na to da ne držimo samo do sebe nego smo uvijek do sada svoj uspjeh dijelili i sa širom zajednicom, što kroz konkretne socijalne projekte, što kroz stvaranje radnih mjesta. U tome smislu pozivam novinare da istim žarom, kojim su opravdano upozorili na negativnost, opišu i mnogobrojne socijalno učinkovite projekte iza kojih mi kao obitelj i poslovni subjekti stojimo. 

Ivan Kovačević

u ime obitelji

Javilo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske

U međuvremenu smo dobili i odgovor iz MZOŠ Republike Hrvatske na naš upit o ovom slučaju. pa objavljujemo i njega.

Poštovani,

prilikom prijave na natječaje za dodjelu državnih stipendija studentima koji studiraju na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, studenti pod kaznenom i materijalnom odgovornošću popunjavaju Izjavu o članovima kućanstva u sklopu elektroničkog obrasca za prijavu. Pod pojmom Zajedničko kućanstvo smatra se svaka zajednica osoba, bez obzira na srodstvo, koje zajedno stanuju na istoj adresi prebivališta u stambenom prostoru s jedinstvenim režijskim troškovima, zajedno privređuju i troše ostvarene prihode te zajedno koriste pokretnine i nekretnine za podmirenje osnovnih životnih potreba.

U skladu s predmetnom izjavom, za studente s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) preuzima godišnje prihode ostvarene u prethodnoj godini svih članova kućanstva (uključujući studenta/icu) iz službenih evidencija Porezne uprave Republike Hrvatske.

Studenti koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske obvezni su prilikom popunjavanja Izjave o članovima kućanstva, u elektroničkom obrascu za prijavu, ručno unijeti podatke o visini ukupno ostvarenih prihoda, uključujući prihode od mirovine, za svakog člana kućanstva (uključujući studenta/icu) iz prethodne kalendarske godine. Kao dokaz obvezni su dostaviti potvrde o visini ukupno ostvarenih prihoda nadležne porezne uprave izvan Republike Hrvatske za sve članove kućanstva i potvrde o visini ukupno isplaćene mirovine nadležne ustanove za mirovinsko osiguranje izvan Republike Hrvatske za članove kućanstva koji su korisnici mirovine za prethodnu godinu. Slijedom navedenog, Ministarstvo u procesu obrada stipendija preuzima i obrađuje podatke o prihodima u skladu s evidencijama nadležnih tijela.

Dodatno, prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja Ugovora. Svaki student/ica koji/a ostvari pravo na državnu stipendiju potvrđuje pod kaznenom i materijalnom odgovornošću vjerodostojnost unesenih podataka prilikom prihvaćanja Uvjeta stipendiranja.

Ministarstvo provodi provjeru točnosti podataka na temelju kojih je student/ica ostvario/la pravo na državnu stipendiju. Ako se naknadnom provjerom utvrdi da podatci na temelju kojih je student/ica ostvario/la pravo na državnu stipendiju nisu točni, studentu/ici koji/a je ostvario/la pravo na državnu stipendiju obustavlja se isplata državne stipendije, a student/ica je dužan/na izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava.

Također, u slučaju zaprimanja službenih Pritužbi građana, Ministarstvo svaku prijavu prosljeđuje Ministarstvu unutarnjih poslova i/ili Poreznoj upravi u svrhu daljnjeg postupanja.

S poštovanjem,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.