MILIJUNAŠI U BiH, SIROTINJA U HRVATSKOJ Sin bogataša iz Duvna prima stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti
FOTO: Facebook/MZOŠ

Iako je namijenjena studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, stipendija E kategorije Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dodijeljena je mladom Tomislavu Kovačeviću, članu bogate i utjecajne duvanjske obitelji poznate po mnogim poslovnim poduhvatima. Očigledno je da postoje propusti u sustavu i da se privilegirane obitelji koriste tim propustima kako bi ostvarile financijske koristi. Ova priča pokazuje da novac i utjecaj često presuđuju u dodjeli stipendija, dok studenti koji stvarno trebaju podršku ostaju bez nje.

Zamislite da imate milijune na računu, da za vas radi između osamdeset i stotinu zaposlenih, imate vozni park koji broji četrdeset autobusa, velik broj kombija, bagera i automobila koji uključuju Mercedes E klase, Audi A8, BMW X6, Audi A6 i Mercedes G klase. Vaša kompanija drži autobusne kolodvore i linije kojima tuđa djeca putuju u Njemačku, na izlete, na studije u Zagreb, Mostar i Sarajevo.

Uz to imate firmu koja se bavi PVC stolarijom sa godišnjim prihodima od preko milijun maraka. Vlasnik ste kafića u Tomislavgradu i građevinske firme u Hrvatskoj, prijavljene u Sesvetama, a za vjenčanje člana obitelji na koje ste 2013. godine pozvali 800 uzvanika ste unajmili helikopter.

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti
FOTO: 24sata

Sve to ima obitelj Kovačević iz Tomislavgrada. Glava obitelji, Tomislav zvani Ćićko, prepustio je sinovima vođenje kompanije i povukao se u zasluženu mirovinu.

Sin Ivan preuzeo je autoprijevozničku tvrtku, a sin Marko, onaj za čije je vjenčanje unajmljen helikopter vodi kompaniju koja se bavi PVC stolarijom.

Ivan Kovačević, vlasnik Ćićko Commerce i predsjednik Tomislavgradske Udruge gospodarstvenika prvorođenom je sinu dao ime Tomislav, u čast djedu Ćićku.

Tomislav junior, rođen 2002. student je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Ima smisla, jer kad diplomira, može se zaposliti u obiteljskom poduzeću, a kad Ivanu dosadi jednoga dana može i preuzeti vođenje firme.

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti
FOTO: Tomislavnews

I bila bi ovo jedna lijepa i pozitivna priča da istraživački tim Hercegovina.info nije došao do informacije kako se mladi Tomislav „Ćićko“ Kovačević nalazi na listi primatelja stipendije Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za  takozvanu E kategoriju, koja je definirana kao stipendija za redovite studente slabijega socio-ekonomskog statusa. Uvjete za dodjelu državne stipendije u E kategoriji ostvaruju studenti s prebivalištem u RH na rang-listi s prihodima po članu obitelji manjim od 1951,77 kn (cca. 260 eura)

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti

Inače, iznos stipendije je 1.506,90 HRK/200,00 EUR, a isplaćuje se mjesečno tijekom devet mjeseci, što znači da će na račun mladog Kovačevića Republika Hrvatska uplatiti nešto više od 13.500 kuna odnosno 1771 Euro.

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti

Podsjeća vas na nekoga?

Možda vas ova priča podsjeća na Darinka Mihaljevića iz Livna, bivšeg ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, čije je troje djece primalo stipendije za djecu slabijeg imovinskog statusa u Hrvatskoj. Zaboravne podsjećamo na otkriće Žurnala iz 2017.

Mislili smo da nakon toga nema dalje, da će afera zbog koje je Mihaljević morao dati ostavku na mjesto ministra poslužiti svima kao primjer da ovu rupu u pravilniku više ne pokušavaju eksploatirati.

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti
Darinko Mihaljević, FOTO: Žurnal

Način na koji je stipendija osigurana se ne razlikuje previše između ova dva slučaja. Dok su roditelji u BiH bogataši, u Hrvatskoj se zbog pukotina u sustavu provjere dvojnog državljanstva prikazuju kao puka sirotinja.

Žurnal navodi: „Prebivalište u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o prebivalištu, prijavljuje se u Ministarstvu unutarnjih poslova te ovo Ministarstvo, u svrhu dodjele državnih stipendija, podatke o prebivalištu i boravištu preuzima isključivo od Ministarstva unutarnjih poslova, a sukladno tome podatke o prihodima preuzima iz nadležne Porezne uprave.“ navode iz ministarstva.

Djeca Darinka Mihaljevića 2017. nisu dostavila dodatne podatke da se radi i o državljanima BiH, pa je zbog toga što se "radi o ozbiljnim indicijama iz kojih proizlazi da su dostavljeni nepotpuni i netočni podatci, Ministarstvo cjelovitu dokumentaciju proslijedilo Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje."

U Članu 12. Zakona o prebivalištu i boravištu Republike Hrvatske između ostalog piše:

„Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.“

Dinastija Ćićko

Naši sugovornici iz Tomislavgrada kažu kako je teško nabrojiti sve što članovi ove obitelji imaju u svom portfelju. Glavna firma Ćićko Commerce osnovana je 1996. godine, sa jednim autobusom i tri zaposlena, iako je Ivan Kovačević u nekim intervjuima spominjao kako se poslom bave od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti
FOTO: Relax portal

Dvadeset i sedam godina kasnije Kovačevići su jedna od najbogatijih i najutjecajnijih obitelji u Duvanjskom kraju. Obnovili su autobusne kolodvore u Livnu i Tomislavgradu, njihovi autobusi voze grupe na ekskurzije, redovni su prijevoznici za Vukovar i Bleiburg, povezuju duvanjski kraj sa Sarajevom i Mostarom, prošilirili su poslovanje na ekologiju, njihova PVC stolarija krasi otvore brojnih privatnih i javnih objekata u ovom kraju.

Nazvali smo vlasnika firme, Ivana Kovačevića da ga upitamo za komentar, zanimalo nas je zbog čega je pored tolikog bogatstva njegov sin aplicirao za stipendiju koju je možda dobio nauštrb nekog studenta ili studentice čiji je socijalni status zaista ugrožen.

Tomislavgrad,Tomislav Kovačević Ćićko,Ćićko,stipendija,mzoš,vijesti
Screenshot Federalna TV

Kovačević nam se javio, a na svako naše pitanje kratko je odgovorio sa: „Ne zanima me.“

Upit smo poslali i putem e-maila na koji nam nikada nisu odgovorili.

Ministarstvo nema informacije

Informaciju smo provjerili i sa resornim ministarstvom u Republici Hrvatskoj, međutim, samo su mogli potvrditi da sa ovim slučajem nisu upoznati. Naime, ministarstvo na čije je čelu Radovan Fuchs samo u ovoj kategoriji dodjeljuje 11.300 stipendija pa je uvijek moguće da im se ovakvi slučajevi provuku ispod radara.

Poslali smo im i upit o tome, jesu li nakon afere Mihaljević mijenjali pravilnike i uveli neku metodologiju otkrivanja i sprečavanja ovakvih slučajeva, te njihov odgovor očekujemo uskoro.

Za to vrijeme, izvori iz Tomislavgrada nam kažu kako se „siromašnog“ studenta Tomislava može vidjeti u gradu za volanom zadnjeg modela Audija A6, a ponekad i Mercedesa G klase. Neloše za jednog studenta sa lošim socio-ekonomskim statusom.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.