PRVI POTEZI NOVOG DIREKTORA Denis Lasić tek zasjeo u Autoceste i naručio vozila u vrijednosti preko 600 tisuća maraka

Denis Lasić

Denis Lasić probio se u HDZ-ovog specijalca za visoke funkcije koje obiluju državnim novcem, a slatke muke mu predstavljaju samo podjela i upravljanje novcem svih građana BiH. Nakon što je ranije obnašao funkciju premijera vlade u HNŽ te federalnog ministra prometa i veza, od svibnja ove godine preuzeo je JP Autoceste FBiH.

Jedan od prvih poteza novog direktora tog javnog poduzeća bila je nabava više vozila čija je javna nabavka podijeljena u dva lota. Prvi lot uključuje nabavu četiri vozila u vrijednosti 400 tisuća maraka bez PDV-a, a drugi lot označava četiri vozila u vrijednosti 190 tisuća maraka bez PDV-a. Iz Autocesta su bili šturi u najavi javne nabavke, no naš portal u posjedu je kompletne natječajne dokumentacije koja sadržava sve pojedinosti. Ono što su naveli u najavi nabave je činjenica da će najjeftiniji ponuđač dobiti posao, kao i uvijek sporna činjenica da vozila trebaju kod njih biti u roku od 90 dana.



Kakva vozila stižu u JP Autoceste?

Kako je specificirano u natječajnoj dokumentaciji sva vozila iz prvog LOT-amoraju biti 2023. godište, kao i potrebno posjedovanje pogona na sva četiri kotača u svim vozilima. Jačina svih željenih vozila je 145 kW, što je otprilike ekvivalent 194 konjskih snaga. Također, za sva vozila nužne karakteristike su da su dizelaši s automatskim mijenjačem i EURO 6 ekološkom normom ispušnih plinova.

Iz Autocesta su također precizirali i neke željene funkcije u automobila pa je tako u prvom LOT-u navedeno da ima mogućnost izbora profila vožnje, multifunkcijski kožni upravljač, bluetooth interfejs za mobilne telefone, grijana sjedala kao i da unutarnja obloga krova bude u crnoj boji. 

Denis Lasić

Na naš službeni upit u koje svrhe se kupuju automobili u vrijednosti od preko 600 tisuća maraka još uvijek nismo dobili odgovor, kao ni na pitanje kada će se znati odabrani ponuđači koji su zadovoljili kriterije natječajne dokumentacije. Rok za podnođenje prijava na adresu sjedišta u Mostaru bio je do 14. srpnja u 10 sati.

Sručnjaci za službene natječaje smatraju da je vrlo vjerojatno natječaj namješten i samo je pitanje tko bi mogao najviše profitirati od ove nabavke koju financiraju građani.

"Algoritam portala PratimoTendere u ovoj fazi postupka, na osnovu dostupnih informacija, identificirao je tri rizika vezana za ovu nabavku. Na prvom mjestu je to što je postupak nabavke iz nama nepoznatih razloga pokrenut skoro 3 mjeseca kasnije u odnosu na okvirni datum koji je planiran planskim dokumentima. Nadalje, kao i za sve druge nabavke službenih vozila u BiH i za ovu je tehnička specifikacija s velikom vjerojatnoćom namještena za točno određene modele vozila, za koje će u pravilu ponudu dostaviti samo jedan ponuđač.

Također, kad je u pitanju podjela na lotove, razdvojena su putnička i privredna motorna vozila što je dobro, međutim, s obzirom da ugovorni organ u okviru LOT-a 1 nabavlja četiri različita modela putničkih vozila, bio bi dat značajan doprinos transparentnosti i konkurenciji među ponuđačima da je ovaj LOT podijeljen na četiri zasebna LOT-a, za svaki traženi model po jedan. S obzirom na rok isporuke od 90 dana, a imajući u vidu situaciju na tržištu, nema sumnje da su tražena vozila već dostupna na lageru ponuđača kome je posao namijenjen. I na koncu, kao treći rizik prepoznata je naknadna izmjena natječajne dokumentacije, koja u ovom slučaju predstavlja formalizam, ali i kao takva nosi određeni nivo rizika", kazao je za hercegovina.info Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.

Lasić će izgleda nastaviti praksu svojih prethodnika Terzića i Volodera kada su u pitanju (ne)transparentne nabavke u poduzeću na čijem mjestu bi mnogi poželjeli biti u ovom trenutku. Autoceste FBiH su godinama bile na udaru kritika zbog takvog oblika trošenja javnog novca, a najviše prašine je digla nabavka novih Dustera u vrijednosti preko 400 tisuća maraka u trenutku kada su za 6 godina upravljanja tim poduzećem odgovorni izgradili sveukupno 11 kilometara novog autoputa.

Bivšeg profesora matematike javnost je pobliže upoznala nakon našeg pisanja o hacijendi pored Mostara (Polog), a njegove stranačke kolege najviše su se zaintrigirale za Mercedesa GLE 5.3 AMG čija je tadašnja vrijednost procijenjena na 250 tisuća maraka. Još uvijek se ne može procijeniti kome su više transferi više donijeli: Lasiću na unutarstranačkoj listi i kadroviranjem na potentnim državnim funkcijama ili Lionelu Messiju prijelaz u američki MLS gdje brani boje Intera iz Miamija, no upravo im je Mercedes neko vrijeme bio zajednički nazivnik.



Mercedesa se i dalje može vidjeti u Hercegovini, ali ne i njega za volanom.

Kako saznaje hercegovina.info informacija o njegovom voznom parku nije najbolje sjela u stranci pa se tako tadašnji ministar prometa morao riješiti svog limenog ljubimca koji duže od godinu dana ima novog vlasnika.

Denis Lasić

Lasić je odavno poznat kao ljubitelj skupocjenih automobila, a najviše se opekao prije 9 godina kada je iz stranke 'kažnjen' te ga nije bilo među 450 stranačkih kandidata za listopadske izbore. Naime, ranije je kupio dva skupocjena Audija A8 o trošku poreznih obveznika za sebe i predstojnika njegovog ureda, a kako su mediji tada pisali vrijednost samo ta dva automobila bila je oko 300 tisuća maraka.

I njegovim stranačkim kolegama nije previše jasno čime je u međuvremenu zaslužio takvo povjerenje vrha stranke, no očito se dokazao kao koristan član za čijeg mandata nikome nije loše, a u stranci shvatili da će među mladim snagama teško naći nekoga tko bi se kompromitirao te vjerojatno skužili da ga je bolje imati nego ne imati. 

Zaposleni u Autocestama FBiH bi mogli osjetiti komfor pod ravnanjem novog direktora.

Osim vozila za koje će Lasić u početku svog v.d-ovanja 'trznuti' preko 600 tisuća maraka, objavljen je i natječaj u kojem Autoceste traže agenciju koja će im za 150 tisuća maraka bez PDV-a u naredne tri godine posredovati pri kupnji zrakoplovnih karata. Kako se navodi u obavijesti javne nabavke, koju financiraju svi građani BiH, predmet nabavke obuhvaća pružanje usluga i nabavku avio karata, što podrazumijeva posredovanje u nabavci avio karata i dostavljanje avio karata za potrebe ‘JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar’.

 

Stručnjaci navode da su ovakvi poslovi najčešće podložni pogodovanjima, odnosno 'guranjima' svojih prijatelja, rođaka i kumova kroz razne agencije jer rijetki mogu zamisliti da u javnom poduzeću koje vrvi referentima i asistentima stvarno nema nikoga tko bi mogao pregledati ponudu, naručiti i preuzeti karte za potrebe poduzeća.

Denis Lasić je, kako se navodi i u službenom životopisu bio je ravnatelj Srednje ekonomske škole 'Jozo Martinović' (1999. – 2011.) u Mostaru, a od 9. 11. 2011. do 19. 3. 2015. obnašao je dužnost predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Dva mandata je proveo kao federalni ministar prometa i veza. Njegova imovina se posebno podebljava zadnje četiri godine, kada gradi veliko imanje na Pologu, kupuje 300-tinjak tisuća maraka vrijedan stan u središtu Mostara. Deset godina nakon što je prijavio stan od 72 kvadrata u Orci, Lasić u istoj zgradi kupuje penthousea od 140 kvadrata vrijedan oko 300 tisuća maraka. Cijena tog četverosobnog stana s dva balkona oglašavana je i na internetu, gdje je prodavan za 280 tisuća maraka. Ako zbrojimo onaj stari, Lasić u Orci ima preko 200 kvadrata vlastitog stana, odnosno dva stana – jedan od 140, drugi od 72 kvadrata.

Denis Lasić

Usporedno s kupnjom penthousea kreće i izgradnja imanja na Pologu, koje je priča samo za sebe. Imanje kakvog se ne bi postidjeli ni najplaćeniji svjetski sportaši ili glumci smješteno je u Pologu nadomak Mostara, a građeno od 2019. do 2020. U cijelosti je ograđeno zidom i visokom ogradom, a ima i put i kapiju za nigdje. Ministar prometa na njemu je sagradio kuću, bazen, nogometno i košarkaško igralište te boćalište... Navedeno prati svlačionica, vanjski šank, vanjski poligon za vježbanje, vanjski roštilj, kamin. Sve je obloženo kamenom, te dovezene i višegodišnje sadnice maslina, ugrađena led rasvjeta, te videonadzor. Čini se da je ispod cijelog imanja i podrum, barem na to ukazuju zasebna ulazna vrata, ispod kuće koja je centrirana na placu - kategoriziranom kao pašnjak 4. klase, od 4165 četvornih metara.  

Direktor Autocesta prema prijavljenoj imovini na sebi ima samo jedan stan.

Po podacima CIN-a (Centar za istraživačko novinarstvo), Denis Lasić vlasnik je samo stana od 71 kvadrata u Mostaru koji je procijenio na 100 tisuća maraka. Na supruzi Tini je drugi stan od 139 kvadrata procijenjene vrijednosti 250 tisuća maraka, kao i Hyundai Tucson koji prema Lasićevoj procjeni košta 20 tisuća maraka. Otac Karlo je vlasnik veće količine zemljišta, ali i ovog svega viđenog na Pologu kraj Mostara.

Denis Lasić

Višegodišnji državni službenik koji bi trebao biti primjer ostalim građanima zapravo nije legalizirao hacijendu i posjed u Pologu kakav je većina njegovih zemljaka viđala samo u meksičkim sapunicama. Lasić je tako dao putokaz mnogima da na negrađevinskom zemljištu izgrade što požele jer mu se očevo zemljište u katastru još uvijek vodi kao pašnjak, no ostali smrtnici koji nemaju asfaltiran i ograđen prilaz do svoje kuće ipak bi mogli nadrapati i biti kažnjeni što teško možemo očekivati u slučaju kada se radi o bivšem županijskom premijeru, bivšem federalnom ministru i aktualnom direktoru javnog poduzeća.

Kada se klikne na i u podacima pored 'obiteljskog imanja s kućom i bazenom' izbaci podatak da je zapravo sve izgrađeno bez dozvola.

Denis Lasić

Te informacije nije teško provjeriti ni u javno dostupnim podacima što još jednom potvrđuje kako je Denis Lasić sve gradio.

Denis Lasić

Kada vam zapne i ukoliko trebate ispeglati imidž prije nekih izbora ili prije imenovanja na javnu funkciju najbolje je zadužiti stranačke medije da javnosti ipak objasne kako stvari nisu zapravo takve kao što ljudi vide svojim očima. 

Denis Lasić
Foto: Večernji list

Denis Lasić

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.