DENIS LASIĆ Od skromnog profesora do milijunaša

Denis Lasić Polog imanje
hercegovina.info

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić već više od 10 godina nije slao izjavu o imovinskom stanju Središnjem izbornom povjerenstvu, a u tom vremenskom razdoblju njegova imovina zamjetno raste te je česta tema u političkim krugovima. Identično je zamijećeno i oko SDA-ova Salema Marića, kojemu uopće nema imovinske kartice, a na čelu je Gradskog vijeća, premda je izgradio nove nekretnine

Lasić je do premijerske funkcije bio profesor, a u zadnjoj imovinskoj kartici, dok je još bio skupštinski zastupnik, prijavio je prosječnu imovinu. Imao je stan i automobile taman teške koliko i kredit u banci.

Naime, kao zastupnik u Skupštini HNŽ-a Lasić je prijavio da je u 2009. zaradio 37.824 marke. Naveo je da posjeduje stan od 72 kvadrata vrijednosti 100 tisuća maraka te dva automobila marke Peugeot vrijedna 45 tisuća. Na računu u banci imao je 10 tisuća maraka, a dugovanja i obveze u vrijednosti 128 tisuća maraka.

U ta doba, kako se navodi i u službenom životopisu bio je ravnatelj Srednje ekonomske škole “Jozo Martinović” (1999. – 2011.) u Mostaru, a od 9.11.2011. do 19.3.2015. obnašao je dužnost predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Već šest godina je federalni ministar prometa i veza. Njegova imovina se posebno podebljava zadnje dvije godine, kada gradi veliko imanje na Pologu, kupuje 300-tinjak tisuća maraka vrijedan stan u središtu Mostara te Mercedesa kakvog vozi Lionel Messi. 

Rast imovine

Deset godina nakon što je prijavio stan od 72 kvadrata u Orci, Lasić u istoj zgradi kupuje penthouse od 140 kvadrata vrijedan oko 300 tisuća maraka. Cijena tog četverosobnog stana s dva balkona oglašavana je i na internetu, gdje je prodavan za 280 tisuća maraka. Ako zbrojimo onaj stari, Lasić u Orci ima preko 200 kvadrata vlastitog stana, odnosno dva stana – jedan od 140, drugi od 72 kvadrata.

Denis Lasić Polog imanje

Usporedo s kupnjom penthousa kreće i izgradnja imanja na Pologu, koje je priča samo za sebe. Imanje kakvog se ne bi postidjeli ni najplaćeniji svjetski sportaši ili glumci smješteno je u Pologu nadomak Mostara, a građeno od 2019. do 2020. U cijelosti je ograđeno zidom i visokom ogradom, a ima i put i kapiju za nigdje. Ministar prometa na njemu je sagradio kuću, bazen, nogometno i košarkaško igralište te boćalište... Navedeno prati svlačionica, vanjski šank, vanjski poligon za vježbanje, vanjski roštilj, kamin. Sve je obloženo kamenom, te dovezene i višegodišnje sadnice maslina, ugrađena led rasvjeta, te videonadzor. Čini se da je ispod cijelog imanja i podrum, barem na to ukazuju zasebna ulazna vrata, ispod kuće koja je centrirana na placu - kategoriziranom kao pašnjak 4. klase, od 4165 četvornih metara.  

Denis Lasić Polog imanje

Uz četverosoban stan u Orci, novoizgrađeni objekt na Pologu, Lasić je krajem 2020. kupio Mercedesa GLE 5.3 AMG. Iznos sa osiguranjem vozila, carinom i registracijom iznosi negdje oko 250 tisuća maraka. Auto je kratko vozio na stranim pločicama pa je prebacio na domaće. Da Denis prati svjetske trendove govori podatak da upravo ovakvo vozilo vozi jedan od najplaćenijih nogometaša današnjice - Lionel Messi. Čak imaju i iste felge na vozilu.

Denis Lasić Polog imanje

Osnovna plaća ministra u Federaciji je oko 2900 maraka, doda se još oko 300 za odvojeni život i 130 za topli obrok, što bi sveukupno bilo o 3300, ili čak i manje, budući da je Lasićevo ministarstvo u Mostaru. Godišnje bi to bilo nekih 40 tisuća maraka,  što bi značilo da bi trebalo više od šest godina ministarske plaće samo za kupnju Mercedesa, bez ičeg ostalog, a upravo je toliko Lasić na čelu ministarstva. 

Na upit nakon pet dana nije odgovorio

Još u ponedjeljak poslali smo upit sljedećeg sadržaja za ministra.  
"S obzirom da nema izjave o imovinskom stanju datuma, molimo da nam odgovorite na sljedeća pitanja: 
-Koje nekretnine ima u posjedu ministar Lasić?
-Ima li dozvole/odobrenja za kuću-ranč na Pologu?
-Koliko stanova ima u Mostaru, koje kvadrature?
-Kolika je vrijednost voznog parka?
-Posjeduje li nekretnine van BiH?
-Kolika su mu kreditna zaduženja, a koliko osobno primanje?"

Nažalost, ni nakon više usmenih i pismenih podsjećaja, nisu odgovorili na pitanja koja bi zapravo trebala biti javno dostupna svima. Koliki su rashodi, prihodi i zaduženja ministra, kako ovog, tako i bilo kojeg drugog. 

Denis Lasić Polog imanje

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.