NEĆEŠ DO PLOČA ZA 10 GODINA Voloder zakočio trasu kroz Hercegovinu zbog svojih tvrtki

Voloder autocesta

Ploče, do kojih bi se trebala pružiti autocesta kroz Hercegovinu čine se danas dalje nego ikad. Još uvijek nemamo izvođača na dionici Buna – Kvanj, gdje je prvi natječaj raspisan koncem 2019. godine. 

U kojoj se fazi tender Buna Kvanj, je li on odgađan i zašto. Je li završena evaluacija pristiglih ponuda i ako nije zašto nije direktora Autocesta Elmedina Volodera pitali smo još u siječnju ove godine. Na upit nije odgovorio. Ima i razloga zbog čega je to tako. 
Prema informaciji koju je slao nadzornom odboru čini se da se ponovno ide ka ponavljanju postupka za jednu te istu dionicu, budući da direktor sada inzistira na mnogim dopunama.  

Voloder autocesta

Upućeniji tvrde da Voloder vrši pritisak da u igru uđu njemu bliske tvrtke, a ispadnu one koje mu nisu po volji. Tu su na čekanju i Kinezi, koje bi HDZ, koji nema svoje izvođače, volio na ovim dionicama. 

Čini se da će Hercegovci koji metar autoputa čekati još godinama, a da izbor izvođača nije ni blizu kraja. Razvidno je to iz informacije koju je Voloder slao nadzornom odboru(fotografija gore), a kojoj smo u posjedu. Ona objašnjava čemu veo šutnje oko ove dionice. 

Voloder autocesta

Naime, direktor je nadzornom odboru u ožujku ove godine poslao informaciju u kojoj konstatira da je natječajnu dokumentaciji za postojeći idejni projekat nužno užaurirati i uskladiti sa studijskom dokumentacijom, te da je nužno ažuriranje cijene projekta zbog inflacije koju je prouzročila pandemija, rat u Ukrajini i ostalo. 

"Čini se da direktoru cilj ponovno pokretanje natječaja za izradu glavnog projekta i ovu dionicu koju će dobiti neka od tvrtki bliskih njemu", objašnjava izvor portala hercegovina.info

Nadalje, cilj je, pojašnjavaju upućeniji da se prvo na ovoj dionici izabere tvrtke - konzultante, nadzore, pa onda izvođače, iako bi, a što zagovaraju i financijeri trebalo biti obrnuto, da se prvo bira izvođač, a onda nadzor i konzultanti. 

"Kada se prije izvođača izabere konzultanta onda nastupa dogovaranje potencijalnog poželjnog izvođača sa konzultantom, nadzorom, i to je odličan put da se opet iskompromitira projekt, put u beskonačno povećanje proračuna i ostalo, a sve pod blagoslovom direktora", govore nam dobro upućeni. 

Nadalje, kako smo pisali, poziv za idejni i glavni projekt za dionicu Buna-Kvanj raspisan je po žutom FIDIC-u što znači da investitor, u ovom slučaju Autoceste daje idejni projekat, a svaki ponuđač svoj glavni projekt. Sve je rađeno u skladu sa zaključkom Vlade Federacije. Međutim, uprava Autocesta sada ide u smjeru suprotnom od Vladinih zaključaka. 

Žuti FIDIC znači da se cijena ne može mijenjati, a sada je interes direktora da se poziv ponovi po CRVENOM Fidicu, tj. po jedinici mjere, gdje se cijena može mijenjati, jer je projekt, nacrt, dizajn „odgovornost“ investitora. Onda bi uslijedilo ono što se događalo na svim dionicama, širenje proračuna po crvenom FIDIC-u. U ovom slučaju Autoceste, tj. investitor radi i odgovoran je za glavni projekt i nudi se troškovnik po jedinici mjere i podložan je svakoj promjeni projekta.  

Nadalje, sadašnje prekvalificirane ponuditelje Voloder planira odbaciti, jer nisu po njegovoj volji. Sve ovo znači da će autocesta na jugu zemlje još godinama čekati nove kilometre.  

Upitno je kako i zašto direktor planira raditi po Crvenom FIDICU, osim ako već unaprijed ne zna da slijedi zaključak Vlade i odakle mu hrabrost da radi suprotno Vladinim zaključcima. Nešto je zapravo debelo trulo na autocesti kroz Hercegovinu. 

"Suprotno Odluci Vlade bi sklopili ugovor za projektiranje Kvanj-Buna, iako je Vlada donijela Odluku da se radi po Žutom Fidicu gdje glavni projekt radi izvođač. Što slijedi? Ako Vlada ne promijeni odluku, prekinut će se ugovor za projektiranje. A ako promijeni odluku, natječaj se ponavlja, a sve odugovlači godinama", objašnjava naš sugovornik. Ako se sklopi ugovor o projektiranju idejnog i glavnog projekta, pa onda poništi, očekuju nas i velike štete. No što će se dogoditi proračunu nije bitno, koliko je bitno hoće li uprava provesti svoj naum.  

Cilj Elmedina Volodera je dodijeliti konzultantske ugovore, nadzore i projektiranja, tvrtkama koje su pod kontrolom uprave, i naravno ugovore za izvođenje radova poželjnim izvođačima.

Kinezi već radili jednu dionicu 

Na natječaju za dionicu Buna Kvanj koji se raspisan 2019., pa poništen, najpovoljniji ponuđač, domaći/azerbejdžanski konzorcij nije bio po volji politika. 

Voloder autocesta

U prekvalifikacijama za novi natječaj(fotografija iznad) raspisan prošlog ljeta opet su se našle dvije kineske tvrtke – China Railway Tunnel Group Co.Ltd. – China Overseas and Engineering Group Co. Ltd, te China Road and Bridge Corporation CCC Second Highway Engineerung Co. Ltd, dvije kineske državne tvrtke. China Railway Tunnel Group Co., Ltd. (ukratko CRTG), hvale se na službenim stranicama, najveći je inženjerski izvođač u tunelima i podzemnom inženjeringu u Kini, dok se China Road and Bridge Corporation predstavlja kao tvtka koja poduzima inozemne projekte koje pomaže i financira kineska vlada od 1958. Do BiH stižu Pelješkim mostom, kojeg su gradili u susjedstvu, a obje tvrtke su državne.

Kada smo pisali da za jedan tender autoceste kroz Hercegovinu, zbog namještanja natječaja stranim, mahom kineskim tvrtkama, ali i SDA-ovim igrama da dovedu svoje tvrtke kao nadzorne i konzultantske trebaju četiri godine bio je to slučaj sa dionicom Počitelj Zvirovići, a sada je i s dionicom Kvanj-Buna. 

Već su protekle tri i pol godine kako je raspisan prvi natječaj za dionicu autoceste Kvanj Buna. Natječaj koji je raspisan u prosincu 2019. je poništen 2022., nakon što je bio pod povećalom Europskog ureda za borbu protiv prijevara. Raspisan je ponovno u studenom prošle godine, a o čemu smo pisali u zadnjem članku, no do danas 15. travnja, pola godine od natječaja nema službenog odgovora što se s istim događa. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.