I TO SMO DOČEKALI Poslodavac osumnjičen za zlostavljanje na radu

Benzinska crpka Nešković
Nezavisne novine

Okružno javno tužiteljstvo Bijeljina sumnjiči biznismena Dragana Neškovića, vlasnika kompanije “Nešković”, za zlostavljanje na radu, za što mu, dokaže li se njegova krivica, prijeti novčana ili zatvorska kazna.

Epilog je to incidenta nakon kojeg je Bijeljinac Nebojša Čvrgić podnio kaznenu prijavu protiv svog bivšeg poslodavca, u kojoj ga tereti da ga je vrijeđao i zlostavljao, te gađao staklenim predmetom, vjerojatno čašom ili pepeljarom, pišu Nezavisne.

“U ovom predmetu donesena je tužiteljska odluka – naredba o provođenju istrage zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo zlostavljanje na radu iz člana 210. stav. 1 Kaznenog zakonika Republike Srpske”, rečeno je za Nezavisne novine iz Okružnog javnog tužiteljstva Bijeljina.

U Kaznenom zakonu Republike Srpske navodi se da je za ovo kazneno djelo predviđena novčana ili zatvorska kazna.

“Tko na radu ili u vezi s radom drugog vrijeđa, ponižava, zlostavlja ili na drugi način uznemirava i time naruši njegovo zdravlje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine”, ističe se u Kaznenom zakoniku Republike Srpske.

Novinari Nezavisnih su dva dana zaredom pokušali dobiti izjavu od Neškovića, ali u tome nisu uspjeli.

S druge strane, Čvrgićevog odvjetnika Vladimira Dragičevića nije iznenadilo to što je tužiteljstvo donijelo naredbu o provođenju istrage.

Podsjetimo, ovaj banjolučki odvjetnik je u ime Čvrgića podnio prijavu protiv Neškovića i njegove kompanije, u kojoj je naveo da se sve događalo na crpki na adresi Sremska 3, u Bijeljini, 13. kolovoza prošle godine.

“Radnik je konstatirao da je došlo do kvara na aparatu za točenje goriva, o čemu je obavijestio neposrednog rukovoditelja Jovicu Vučkovića, direktora ‘Nešković’ d.o.o. Potom je poslodavac angažirao majstora radi otklanjanja kvara, ali kvar nije bio otklonjen”, piše u prijavi.

Nakon toga, dodaje se, Čvrgić ponovo prijavljuje kvar neposrednom rukovoditelju, koji je u tom trenutku sjedio u kafiću u sastavu benzinske crpke s vlasnikom i osnivačem poduzeća “Nešković” i “Nešković osiguranje” Draganom Neškovićem.

Optužen da je vrijeđao djelatnika i gađao ga staklenim predmetom

“Nakon kraće rasprave radnik odlazi iz kafića, a Dragan Nešković galami i vrijeđa radnika, te mu naređuje da stane, odnosno da se vrati. Kako radnik nastavlja napuštati kafić, Dragan Nešković poteže stakleni predmet, u naravi staklena čaša ili pepeljara, te njime gađa Nebojšu Čvrgića. Ovaj predmet ga nije direktno pogodio, ali se razbio u njegovoj blizini”, ističe se u prijavi.

Poslije toga, kako se dodaje, Nešković trči za Čvrgićem, na njega galami i vrijeđa ga, te ga tjera da skine uniformu, odnosno majicu s natpisom “Nešković”, tako da Čvrgić ostaje go od pasa prema gore.

“Zatim Nešković jasnim pokretima, a i riječima, naređuje radniku grubim i uvredljivim tonom da napusti radno mjesto i da se tu više nikad ne vraća. Ovo je bilo popraćeno brojnim uvredama najtežeg karaktera”, ističe se u prijavi.

7.700 KM kazna jer radnik nije bio prijavljen

I to nije sve, jer, kako se u prijavi navodi, radnik je, nesporno, radio za tvrtku “Nešković”, ali nije bio prijavljen, niti je s njim zaključen ugovor o radu. Da je Čvrgić bio u pravu, utvrdila je inspekcija. Kako nam je potvrđeno iz Inspektorata, republička inspekcija rada izvršila je u rujnu prošle godine kontrolu kod poslodavca “Nešković” d.o.o Bijeljina radi utvrđivanja radno-pravnog statusa radnika Nebojše Čvrgića.

“Kontrolom je utvrđeno da poslodavac s imenovanim radnikom nije zaključio ugovor o radu, niti ga je prijavio u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i da ne vodi uredno evidenciju o dnevnoj prisutnosti radnika na radu. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektor je izrekao novčanu kaznu pravnom licu u iznosu od 7.000 KM i odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 700 KM”, rečeno je iz Inspektorata Srpske za Nezavisne novine.