Žena iz Širokog Brijega 17 godina u Hrvatskoj primala nezasluženu mirovinu

Žena iz Širokog Brijega 17 godina u Hrvatskoj primala nezasluženu mirovinu
PNiels Steeman/Unsplash

V. G., 83-godišnja umirovljenica rodom iz Širokog Brijega i dvojnog državljanstva, suočila se s nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog kaznenog suda jer je punih 17 godina primala starosnu mirovinu koju nije zaslužila. Ona je, naime, sredinom 1995. godine poželjela primati mirovinu pa je 24. srpnja podnijela zahtjev Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika RH navodeći da ostvaruje pravo na starosnu mirovinu.

Uz to je priložila radnu knjižicu na svoje ime u kojoj su bili podaci o tobože ostvarenom radnom stažu u BiH i to u Boksitnim rudnicima u Mostaru te Aluminijskom kombinatu Mostar. Tamo je radila, prema podacima iz njezine radne knjižice točno 32 godine, šest mjeseci i tri dana. Iz knjižice je također proizlazilo da je i u Hrvatskoj radila mjesec i jedan dan u trgovini mješovitom robom Vlaka, donosi Jutarnji list.

S obzirom na "sevirane" podatke, Republički fond mirovinskog i invalidskog osiguranja RH joj je uvažio ukupno 32 godine, sedam mjeseci i četiri dana radnog staža čime je stekla uvjete priznavanja prava na starosnu mirovinu pa je 13. rujna 1995. doneseno privremeno rješenje o priznanju prava na mirovinu i zaštitni dodatak.

Prešutila je i HZMO-u potom, kao pravnom slijedniku, pravu istinu da uvjete za mirovinu nema pa joj je sve do 31. prosinca 2012. na njezin račun 'kapalo' 476,62 kune mjesečno dakle ukupno 293.657,66 kuna. Taj novac joj je, prema tvrdnjama zagrebačkog tužiteljstva, isplaćen na prevaru jer je lažno prikazivala činjenice i dovela u zabludu hrvatske institucije.

Zagrebački sud ju je osudio na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje a 15 dana od pravomoćnosti presude mora na državni račun vratiti sve do zadnje isplaćene lipe s kamatama.

Iz potvrde o razdobljima osiguranja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar iz 2012. proizlazi da V. G. nema ostvaren staž u BiH.

Također, iz rješenja iz iste godine Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Županijske administrativne službe za Hercegovačko-neretvansko županiju iščitava se da joj je odbijen zahtjev za ponovno određivanje starosne mirovine jer je utvrđeno da je u Hrvatskoj ostvarila mjesec i jedan dan mirovinskog staža dok u BiH, nakon uvida u matičnu evidenciju osiguranika mostarske tvrtke ne postoje dokazi o ostvarenom mirovinskom stažu.