VELIKA AKCIJA U Hrvatskoj uhićena dvojica maloljetnika zbog desničarskog ekstremizma

Hrvatska policija

Hrvatski MUP je objavio priopćenje o više uhićenih diljem Europe, od kojih su dvije osobe uhićene u Hrvatskoj.

"Eurojust i Europol podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhićeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama", piše policija.

"Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju", dodaje policija.

Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

"Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. studenog kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu", dodaje se.

"Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od srpnja 2023. godine te je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola - u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka.

Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu", pišu.

U ovoj istrazi sudjelovala su sljedeća tijela:

Belgija: Ured saveznog državnog tužitelja, istražni sudac Prvostupanjskog suda u Antwerpenu, Savezna pravosudna policija Antwerpen
Hrvatska: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Služba terorizma Ravnateljstva policije
Italija: Državno odvjetništvo pri Sudu za maloljetnike Pijemonta i Doline Aosta te Ured javnog tužitelja Suda za maloljetnike u Salernu
Litva: Odjel za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije Ureda glavnog državnog odvjetnika, Litvanski ured kriminalističke policije
Nizozemska: Ured nacionalnog javnog tužitelja u Rotterdamu, nacionalna policija
Rumunjska: nacionalna policija

Dvije osobe su, dodaje policija, obuhvaćene ovim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj te su obje maloljetne. "S obzirom na njihovu dob, nismo u mogućnosti iznositi više informacija", objavila je policija.