UNIŠTENE NERETVANSKE MANDARINE '20 godina smo koristili taj pesticid i sad odjednom ispada da se truju djeca'

mandarine
Pexels

Pakiranje mandarina iz Hrvatske namijenjeno izvozu na tržište Srbije zaustavljeno je nedavno na granici sa Srbijom te je naloženo je njegovo uništenje zbog pronađenog nedozvoljenog pesticida. Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena gostovao je danas u Novom danu gdje je govorio o zabrani izvoza i pesticidima.

Mataga je rekao da ne zna zašto od Hrvatske poljoprivredne komore ili neke druge institucije nije još došla jasna informacija zašto je 18. listopada sustav EU-a za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane objavio da je pronađeno 0.044 mg po kilogramu mandarina pesticida koja je izvezena u Srbiju i nakon toga uništena.

'Ta mandarina je došla na loš glas, mi ne znamo zbog čega. Najvjerojatnije se dogodio neki mali propust', rekao je Mataga za N1.

Mataga kaže kako je na području Neretve oko četiri tisuće registriranih OPG-ova, od kojih se njih oko dvije tisuće bavi proizvodnjom mandarina.
'Ima manjih i većih proizvođača, postoji mogućnost da se neka mala sitnica dogodila unutar toga', dodao je.

Mataga smatra da nije isključeno da netko potencira da na ovaj način neretvanske mandarine budu proglašene kao nešto što ne valja.

'20 godina smo ga koristili'

'Našao se jedan pesticid, insekticid, koji je bio u uporabi do prije dvije godine. 20 godina smo ga koristili i sad odjednom ispada da se truju djeca, da se truju naši konzumenti. To ne stoji i vi možete biti sigurni da jedete neretvansku mandarinu koja je svježa, prava, koja sigurno ima sve najbolje u sebi', kaže Mataga.

Dodao je da su teške riječi kad se kaže da je nešto zatrovano, ali ako je mandarina u sebi imali male ostatke pesticida da je to minorno.

'Sigurni smo da se 99,9 posto proizvođača koristi listama koje su dozvoljena zaštitna sredstva. Na našem području imamo članove EuroGAP-a gdje je kontrola proizvodnje od zimske rezidbe do berbe – kompletno ste u sistemu. Provjera i stabla i lista i ploda tako da naši konzumenti mogu biti zadovoljni', kaže.

Pad cijena

'Sad naglo imate ogromni pad cijena, ogromno nezadovoljstvo proizvođača. Ovo je došlo kao vatra da spali sve to što je u Neretvi rađeno godinama. I mi stojimo iza toga da je to jedan brend, a ne otrovni proizvod', ističe.

'Cijena mandarine po našim poljima, otkupnim centrima je toliko srozana da ćemo mi proizvođači ove godine biti u minusu 20 do 30 posto. Hrvatska država ne čini ništa, ona radi probleme proizvođačima', dodaje Mataga. Kako kaže, misli da će se sljedeće godine pojaviti problemi glede kakvoće proizvoda i drugih segmenata vezano uz proizvodnju.