U Hrvatskoj nedostaje oko 300 dimnjačara

dimnjačarka, dimnjačarska služba, dimnjačari
‘U Hrvatskoj mnoga područja nemaju organiziranu dimnjačarsku službu zbog nedostatka stručnih operativaca. Naša je procjena da nedostaje najmanje 300 dimnjačara za potpunu i kvalitetnu uslugu', rekao je predsjednik Grupacije dimnjačara pri HGK Dejan Lončarić, dodavši da su ovim nedostatkom ograničene neke od osnovnih zadaća lokalnih samouprava i dimnjačarskih subjekata, poput kvalitetne zaštite od požara, trovanja, zaštite okoliša i uštede energije.

Lončarić ističe da je potrebno ispuniti osnovne preduvjete kako bi se Grupacija dimnjačara aktivnije uključila u pomoć pri izobrazbi i zapošljavanju dimnjačara. Potreban je jedinstven obrazovni model uz unaprijeđenu stručnu literaturu. ‘Grupacija će ponuditi suradnju Ministarstvu znanosti i obrazovanja u sastavljanju dimnjačarskih školskih programa', kaže Lončarić.

Dodao je da je nužno donošenje Pravilnika o obavljanju dimnjačarskih poslova koji bi bio relevantan na području cijele RH. ‘Pravilnik je u početnoj fazi izrade u suradnji Grupacije dimnjačara HGK te Sekcije dimnjačara Hrvatske obrtničke komore, a prijedlog Pravilnika bit će dostavljen mjerodavnomu Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja', naglasio je Lončarić.

Uz to, Grupacija dimnjačara radi na sistematizaciji baza dimnjačara i koncesija, a i na edukaciji dimnjačarskih tvrtki i onih s područja grijanja i energetike.

Ako je sudeći prema oglasima u hrvatskim oglasnicima i prijašnjim napisima u medijima, plaća dimnjačara je 3500-4000 kuna.