UHVATITE SE ZA DUGME Dajana je jedina dimnjačarka u BiH

Dajana Đurić dimnjačarka
Privatni album

Nju kada vidite, hvatate se za dugme, jer kažu da tako treba. Zato što je jedina dimnjačarka u Bosni i Hercegovini. Ostajete bez teksta, zato što je jedna od rijetkih mladih Romkinja koja ima visoku stručnu spremu. Zove se Dajana Đurić, živi i radi u Brčkom.

Dajana ima preko dvadeset godina dimnjačarskog staža iz sebe. Prvim koracima, onim početničkim, utabala je stazu kako bi se danas time profesionalno bavila, a i da dimnjačarstvo postane zanat kojim će se rame uz rame s muškarcima baviti i žene. Ipak je svojstveno ženama da donose sreću. Počela je s ocem i bratom, uz igru, imitirajući velike i odrasle dimnjačare, a danas je dosanjala svoj san. I ona je jedna od njih.

"Od malih nogu uz tatu sam počela upoznavati tajne dimnjačarskog zanata. Sa samo šest godina počela sam kroz igru učiti koja četka služi za kućni dimnjak, a koju trebam koristiti za centralni ili rosvajni dimnjak . Prvi dimnjak očistila sam sa samo 10 godina. Tada sam prvi put vidjela kako moj rodni grad izgleda iz ptičje perspektive. Prijatelji mojih roditelja su stalno govorili kako sva djeca imaju autiće i barbike kao svoje igračke, a ja sam svojim prijateljima iznosila dimnjačarske četke i govorila ovo su moje igračke“, kaže Dajana za Hercegovina.info

Zahvaljujući njoj, Brčko danas ima i muzej dimnjačarstva s rijetkim figurama i eksponatima koje je dobivala na poklon od raznih kolega širom svijeta.

Dajana Đurić dimnjačarka

Ovaj kućni muzej je rijetka pojava na ovim našim prostorima, ali je samo dokaz više koliko netko može voljeti i živjeti svoj posao.

Dimnjačari imaju i svoj festival, u Italiji u gradiću Santa Maria Maggiore, gdje pored druženja i razmjene iskustava, imaju još jedan zadatak. Popeti se na gradsku vijećnicu. Za 40 godina, koliko se festival održava, to je samo jednoj ženi pošlo za rukom. Bez sumnje i Dajana bi uspjela, još prošle godine, da je pandemija nije omela u njenom naumu.

"Nažalost i ove godine zbog pandemije koronavirusa nam je otkazan festival Raduno Internazionale dello Spazzacamino koji se održava u Santa Maria i ovo je već druga godina kako je spomenuti festival otkazan. Organizatori su informirali dimnjačare širom svijeta da se nadaju da ćemo se svi vidjeti u 2022.godini, tako da se i ja nadam da ću se 2022.godine konačno popeti na talijansku vijećnicu i vidjeti Santa Maria Maggiore iz ptičije perspektive“, nada se Dajana.

Dajana Đurić dimnjačarka

Sa zanatom u rukama, Dajana je odlučila obrazovati se. Diplomirala je na Ekološkom fakultetu u Banja Luci, te je danas referent za pitanja Roma u Vladi Brčko Distrikta. Ponosna je na svoja dostignuća i ponosni su svi iz njene okoline. Žena u dimnjačarskom odijelu, obrazovana, mlada i sposobna. Svaki njen korak naprijed, korak naprijed je jedne žene i to romske nacionalnosti. To treba biti na čast.

"Mnogi danas misle da žene ne mogu biti ravnopravne s muškarcima, a ja sam dokaz da baš mogu. Mislim da sam jedan pozitivan primjer mladima da se ne trebaju stidjeti bilo kakve vrste posla jer ja sam i mimo fakulteta i dimnjačarstva sakupljala na godišnjoj razini aluminijske limenke, tako da bih to pred Novu godinu nosila na otpad i od tog novca mogla bih sebi priuštiti zimovanje“, kaže Dajana , pa nastavlja:

Dajana Đurić dimnjačarka

“Kada pričamo o predrasudama prema Romima, one nastaju upravo zbog nepoznavanja pripadnika romske nacionalne manjine i baš zbog tih predrasuda oni nemaju mogućnost dokazati da mogu kvalitetno raditi. Meni je pružena prilika da se pokažem i mislim da sam svojim primjerom uspjela razbiti sve stereotipe i predrasude koje su ljudi imali, ali moram istaknuti da nije jednostavno kad vas okruženje odbacuje radi vaše pripadnosti.“

Zbog pozicije na kojoj se nalazi, Dajana se nada da će potaknuti što više romske djece kako bi se obrazovali i ne bi odustali od školovanja. U posljednjih par godina, broj njih koji pohađaju školu je u porastu i Dajana smatra da će se taj trend samo povećavati.

"Sretna sam kada pogledam koliko se zapravo djece školovalo od 2015.godine, jer moj rad na spomenutoj poziciji je krenuo te godine. Danas se mogu pohvaliti da zaista veliki broj romske djece pohađa osnovnu školu te da je smanjena stopa napuštanja osnovnog obrazovanja. Vrlo rado ističem da sam ponosna i na svoje Rome srednjoškolce koji također ne odustaju od srednjoškolskog obrazovanja“, ističe Dajana.

Dajana Đurić dimnjačarka

Svestranost i sposobnost ove mlade Brčanke treba nas sve natjerati da se zapitamo gdje su nam granice. Trebamo li dozvoliti okolini da nas sputava ili da gazimo prema cilju i snovima bez obzira što će nas to koštati znoja i umora, isplatit će se na kraju. Trud se uvijek isplati.

Dajana svakim novim postignutim ciljem udara novu recku na listi ostvarenih želja. Sljedeća je drvena kućica u Brčkom u koju će preseliti svoj muzej. Da bi bio dostupan i Brčacima i turistima koji posjećuju ovaj grad.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.