U Hrvatskoj do covid potvrde uz brzi antigenski test

antigenski test, covid potvrda
Ilustracija

U utorak poslijepodne se ministar zdravstva Vili Beroš sastao s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolozima, a glavna tema razgovora bila je najava prema kojoj će se i na temelju brzog antigenskog testa moći dobiti covid potvrda koja bi vrijedila samo za Hrvatsku.

"S obzirom na pojavu boljih antigenskih testova i na vrijeme njihove reakcije, epidemiolozi misle da u ovom trenutku njihova upotreba doživljava novi vid. Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva, sve u kontekstu suzbijanja epidemije. Jučer je HZZO u kontekstu prilagodbe novoj varijanti izmijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, bio je ovo dobar sastanak", izjavio je Beroš.

"I sami znate da se od početka snalazimo u novim okolnostima koje nam nameće ova epidemija. U tom kontekstu, mislim da smo danas bili konstruktivni", izjavio je Beroš dodajući kako je prije sat vremena dobio podatke o aplikaciji lijeka protiv covida.

"Do sada je u RH aplicirano 106 doza novog lijeka i preliminarni podaci su jako dobri. Taj lijek je potrebno dati u ranoj fazi bolesti. Za sada pokazuje dobar učinak", rekao je ministar.

"Kao što je ministar rekao, sastali smo se s ciljem da nađemo rješenje i da se stvori infrastruktura za brze antigenske testove na terenu. Proširili smo mrežu testnih mjesta na više od 1000. Potrebni su nam veći kapaciteti u ovom petom valu, budući da dominira omikron varijanta. Dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih testova uz pomoć HZZO-a", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, prenosi Jutarnji.

"Dogovorili smo i kako će se to financirati, jer bez financija nema ni testova. Jučer smo pisali da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om", rekao je Capak.

Brze antigenske testove radit će i liječnici opće prakse u svojim ordinacijama, otkrio je Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Nakon jednog sastanka koji je prilagođen u novonastaloj situaciji reagirali smo jednim analitičkim pristupom gdje smo aktivirali sve naše ustanove koje su mogle raditi brze antigenske testove tako da ćemo financirati te testove u brzom postupku. U primarnu zdravstvenu zaštitu spada obiteljska medicina, stomatologija i pedijatrija. To su ordinacije koje mogu obavljati testiranja. Već je ranije određena cijena postupka, kao i samog testa. Ona ordinacija koja će raditi testove koji su donirani iz robnih rezervi bit će plaćena samo za rad, a oni koji će ih sami nabavljati bit će plaćeni i za sam test", izjavio je Vukelić.

Ljekarne zbog nepostojećih tehničkih mogućnosti neće obavljati brze antigenske testove.

"Ne postoji uputnica za ljekarnu, postoji samo recept. Testiranje će biti obavljeno u svim onim ustanovama s kojima imamo ugovor. Svi naši ugovorni partneri moći će obaviti postupak testiranja i bit će za to plaćeni. U ovom trenutku 995 primaraca to radi. Samo je na primarnoj zdravstvenoj zaštiti odluka žele li ili ne žele to raditi. Ako dođete kod svojeg liječnika i on kaže da to ne želi napraviti, onda je to problem", rekao je Vukelić.

"Koliko će to sve koštati ne znam odgovoriti. Ovisi koliko će se testova koristiti", zadnja cijena bila je nešto manje od 6 kuna po jednom brzom antigenskom testu, rekao je Capak.

"Nažalost, EK ne prihvaća potvrdu o preboljenje na temelju brzog antigenskog testa, već samo PCR-a, ali smo s nekim drugim zemljama uložili prigovor na to i nadamo se da će se to promijeniti", poručio je Capak.

Novinare je zanimalo koliko će vrijediti covid-potvrda koja se dobije temeljem brzog testa.

"To je potpuno jednako, brzi antigenski test u svrhu toga da ostvarite neko pravo vrijedi 48 sati, a PCR vrijedi 72 sata. Što se tiče trajanja covid-portvrde, tu nema razlike", objasnio je Capak.